Annonce
Aarhus

Nedbrudt: P-kælder sikres med genbrugs-beton

Knuste fliser, kantsten og andet byggeaffald, indleveret på AffaldVarmes genbrugspladser, er blevet brugt til at opfylde parkeringskælderen under Aarhus Rutebilstation. Opfyldningen blev nødvendig, da Aarhus Kommune opdagede, at betondækket over kælderen var blevet så mørt, at der var risiko for, at det ikke kunne holde til vægten af busserne. Foto: Henrik Havbæk Madsen
Knust beton og tegl fra genbrugsstationer bruges til at opfylde og sikre p-kælder under rutebilstation.
Annonce

AARHUS: En dag sad Benny Stjernholm, leder af AffaldVarmes genbrugsstationer, og læste avis.

En artikel handlede om, at Aarhus Rutebilstation var blevet afspærret. Det havde vist sig, at betondækket over den 65 år gamle rutebilstation var så mørt, at det var i fare for at bryde sammen.

Nu ville Aarhus Kommune fylde parkeringskælderen under rutebilstationen op med grus, så busser og rutebiler igen kunne holde, hvor de plejer.

- Så var det, jeg tænkte, at i stedet for at bruge sand fra en grusgrav, kunne vi bidrage med vores byggeaffald, siger Benny Stjernholm.

For bag AffaldVarmes forbrændingsanlæg i Lisbjerg ligger AVA-Green, der knuser fliser, betonrør, kantsten og andet godt, fremstillet af tegl eller beton og brokker,  så det kan erstatte stabilgrus og ral.

Knusemaskinernes råmaterialer er byggeaffald - især tegl og beton - der bliver afleveret på AffaldVarmes seks genbrugsstationer.

- I Lisbjerg bliver det renset for pap, plast og andre urenheder. Når det er blevet knust, fjerner et blæseanlæg de mindste stykker urenheder. Vi gør det så rent som muligt, siger Benny Stjernholm.

Benny Stjernholm er leder af AffaldVarmes genbrugsstationer.

Efter at have lagt avisen fra sig kontaktede Benny Stjernholm byggeledelsen på p-kælderopfyldningen.

- Jeg viste dem resultatet af vores analyser, og da de så hvor rent, materialet er, syntes de også, at det er en god ide at spare på råstofferne og i stedet benytte affald fra genbrugsstationerne, siger Benny Stjernholm.

Han fortæller, at selv det mørnede betondække, der er årsag til, at p-kælderen fyldes op, bliver genbrugt.

- Det bliver klippet i stykker, knust og kørt retur, hvor det kommer til at ligge under asfalten i stedet for stabilgrus, siger Benny Stjernholm.

AffaldVarme tager sig betalt for at levere genbrugt byggeaffald.

- Men de slipper for en lang køretur ud til en grusgrav, siger Benny Stjernholm.

Og - kan det tilføjes - slipper klimaet for CO2-udledningen fra lastbilernes udstødning.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Tre personer anholdt for afbrænding af statsministerdukke: En mistænkt er stadig på fri fod

Aarhus

Dagens coronatal for Aarhus: Fortsat lille stigning i antallet af nysmittede

Annonce