Annonce
Aarhus

Nedslidt hal og milliongave samler skimmel

<p>Kommunen tøver med at renovere Marselisborghallen, selvom Sallingfondene har doneret 10 millioner kroner. Penge ligger og samler støv, mens hallen samler skimmel. </p>

Aarhus 1900 Atletik/Motion har fået 10 millioner fra Sallingfondene til at renovere Marselisborghallen for. Men pengene ligger ubrugte.

Lyden af konstante vanddryp når én allerede på vej ind i et nedslidt lokale bagerst i Marselisborghallen. Ja, det ikke bare drypper.
<p>I et mindre rum med fitnessmaskiner gror der skimmelsvamp på væggene. Henning Andersen og Lars Nielsen fra Aarhus 1900 Atletik/Motion håber snart at kunne starte en renovering og udvidelse for 21 millioner kroner. </p>
Efter onsdagens regnvejr næsten løber vandet ned gennem loftet til en stor balje, og det kan høres.
<p>I et mindre rum med fitnessmaskiner gror der skimmelsvamp på væggene. Henning Andersen og Lars Nielsen fra Aarhus 1900 Atletik/Motion håber snart at kunne starte en renovering og udvidelse for 21 millioner kroner. </p>
»Halinspektøren tømmer vand fra tre baljer forskellige steder to gange hver dag. Det skyldes huller i taget. Vi tør ikke sende nogen op for at lappe hullerne, for de laver flere huller bare ved at gå rundt deroppe,« fortæller formanden for Aarhus 1900 Atletik/Motion, Henning Andersen og cheftræner Lars Nielsen.
Annonce
<p>Toiletterne ligner noget fra 1968. Det er de også. Og de lugter ligesådan. </p>
Hvad Aarhus 1900 Atletik/Motion langt hellere vil end lappe huller, er at komme i gang med den gennemgribende renovering og modernisering af hallen, som de har planlagt siden 2014.
<p>Marselisborghallen fungerer som indendørs atletikhal, men lejes engang imellem fortsat ud til udstillinger. </p>
Avisen har sat dem stævne i den kommunalt ejede Marselisborghal, og efter blot en time i et mødelokale svider det i øjnene, og man mærker som gæst en vis utilpashed i et mødelokale, der lugter fugtigt og dårligt.
<p>Hvad der kommer ind gennem taget, samles i en spand indenfor og hældes ud ad vinduet.</p>
I hjørnelokalet med fitnessmaskiner hænger der skimmelsvamp på væggen over vinduet.
Aarhus 1900 vil gerne renovere Marselisborghallen fra 1950'erne... Vi møder formanden for klubben, Henning Andersen, samt cheftræner Lars Nielsen, der gennemgår projektet for en renovering på 20-25 mio. kr.
Og i mellemgangen ind til omklædningsrummene er der også et stort hul i loftet, hvorfra det meste vand løber ned i en regnvandstønde, mens noget også løber ud på gulvet.

Et lig af en hal

Marselisborghallen er, ifølge Aarhus Stadsarkiv, opført af Aarhus Kommune og indviet i 1968 som udstillingshal for Tivoli Friheden. I dag ejes hallen af kommunen.
Den har været anvendt til et hav af messer og koncerter. Henning Andersen husker for eksempel selv fra sin ungdom en koncert med Taste og guitaristen Rory Gallagher i 1968. Frank Zappa, Savage Rose og mange andre har spillet her siden.
Hallen ligger bag Tivoli Friheden på Havreballe Skovvej 11 og ligner et lig af en misligeholdt betonbygning.
Indvendig er den dog solid at se på ud fra de enorme dragere i atletikhallen beklædt med kunststofbaner.
Aarhus 1900 har i 2014 isoleret loft og ydermure samt sat nyt loftslys med lavenergipærer op i den store hal, hvor atletikfolk træner om vinteren.
Atletion- og motionsklubben overtog den store hal i forpagtning i 2011 efter Aarhus Elite, og atletikledelsen er overbevist om, at det kan svare sig at renovere og bygge endnu mere om for at skabe en ny, levende hal på sportens centrale sted tæt på stadion, klubhus og skoven.
Annonce

Vision om nyt center

Visionen rækker langt længere end til blot at renovere for skimmelsvamp.
Aarhus 1900 Atletik/Motions vision er at skabe et center for bevægelse for langt flere end klubbens egne medlemmer.
»Hvis vi kan komme i gang med at udvide og renovere hallen, kan vi skabe et bevægelsehus for børn, unge og voksne i alle aldre. Vi vil rigtigt gerne bringe hallen i spil til daginstitutioner, skoler, ældre og den uorganiserede idræt i mange flere timer i døgnet. I dag anvendes hallen ikke så meget mellem klokken 7 og 15, men det kan der ændres på med en ny hal og nye faciliteter, ligesom vi gerne vil stille instruktører til rådighed til at kvalificere for eksempel skolers idrætsundervisning,« fortæller cheftræner Lars Nielsen og formand Henning Andersen.
Annonce

Forbygning skal skiftes

Forslaget lyder på at rive den skimmelsvamp-ramte forbygning med hovedindgangen ned og opføre en ny og lidt bredere bygning i to etager, der holder sig inden for lokalplanen.
En ny forbygning kan i stuen rumme: Nye omklædningsrum for mænd og kvinder.
Nye toiletter i moderne standard samt et styrketræningsrum. I gavlen mod øst er det foreslået at tilbygge en ny og ikke så bred gymnastiksal.
På førstesalen i den nye forbygning skal der være mødelokaler, center til træning af kredsløb, samt rum til behandlingstilbud som for eksempel massage og fysioterapi.
Desuden et cafeteria med åbning ind til hallen og en balkon, så forældre og andre tilskuere får bedre forhold og kan se, hvad der sker i hallen frem for - som i dag - at stå klemt langs væggen i hallen.
»Ved at få et cafeteria vil vi skabe et socialt værested, som vi i den grad mangler i dag. Det kan også give mulighed for, at store skolelever tager herhen og hænger ud og laver lektier efter skoletid inden de skal til atletiktræning. Det har man stor succes med i klubben Sparta i København. Og det kan give mulighed for, at motionister, der har fået en skade, alligevel kan komme her og holde fast i det sociale, ligesom de kan få tilbud om genoptræning,« forklarer Lars Nielsen og Henning Andersen.
Annonce

Salling-gave

Sallingfondene har allerede set mulighederne og påskønnede 3. juni visionen med en donation på ikke mindre end 10 millioner kroner.
Derudover har Aarhus 1900 adgang til en genopretningskonto fra kommunen, der er reserveret til hallen.
Men efter at man i 2014 lavede isolering og loft, mangler der nu otte millioner kroner for at kunne dække den samlede renovering med ny forbygning, der koster 21 millioner kroner i alt.
Og de manglende otte millioner kroner har man spurgt kommunen, om den kan give.
»Vi har haft møder med kulturudvalget og en række rådmænd, som alle synes vi har et rigtigt godt projekt, der kan gavne både børn og ældre. Vi kan lave sammenhængskraft for alle aldre med dette projekt.«
Henning Andersen og Lars Nielsen mærker dog, at det er svært at få et politisk tilsagn.
Men de fastslår, at projektet ikke kan vente på, at kommunen laver en ny fritidspolitik i efteråret 2017 og først derefter begynder at fordele den nye idræts- og foreningspulje på 10 millioner kroner om året og frem.
Dermed skriver vi måske 2018, inden der eventuelt - og kun måske - kan falde et ukendt beløb af til Marselisborghallen.
»Det haster med at gøre noget, for vandet står ind, og der er skimmelsvamp. Hvis bare vi nu kan få en tilkendegivelse om støtte fra 2018, vil vi kunne komme i gang,« fastslår de to atletikfolk.
Annonce
Erhverv For abonnenter

Sikkerhedsbrud hos Nets: Sven fik brev med nøglekort til en ukendt kvinde

Danmark

Fredagens coronatal: 4559 nye smittede og ny top i coronarelaterede dødsfald

Annonce
Annonce
Annonce
Byudvikling

Stor interesse for nyt byggeri på Katrinebjerg: Halvdelen af lejlighederne er allerede reserveret

Aarhus For abonnenter

Saltchefen havde over 100 mand i sving: Derfor var torsdag en af de rigtig bøvlede vinterdage

Aarhus

Coronapas: Ansatte skal have det - politikerne får anbefaling

Sport

For første gang: Skanderborg Aarhus-stjernefrø udtaget til EM-bruttotrup

Så nemt er det at købe ulovligt fyrværkeri på nettet: - Det kan rive både arme og ben af, hvis noget går galt

Erhverv For abonnenter

Trodser corona: Lars Larsens århusianske milliardkæde leverer endnu et rekordresultat

Navne

Ny Børn og Unge-chef sætter børnene først: - Vi skal ikke altid bare gøre det, vi plejer

Alarm 112

En gruppe håndværkere blev hverdagens helte: Kom politi og brandvæsen i forkøbet

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Aarhus

Dagens corona-tal er godt nyt for Aarhus

Aarhus For abonnenter

Personalemangel presser plejen på nyt demensplejehjem: - Nogle gange er der flere vikarer end fastansatte

Alarm 112

Pludselig stod mistænkelig mand i kvindes lejlighed: Nu beder politiet folk være opmærksomme

Annonce