Annonce
Aarhus

Nedslidt præstegård er ubeboelig, men må ikke rives ned: Nu er der nye planer for den bevaringsværdige bygning

Viby Præstegård er fra 1881 og opført i Aarhus Kommunes register over bevaringsværdige ejendomme - det såkaldte Save-register – med bevaringsværdi 4. Foto: Axel Schütt
Den gamle præstegård ved Viby Kirke er forfalden og ramt af skimmelsvamp, men nu har formanden for menighedsrådet og en nystiftet forening sat sig for at omdanne præstegården til et kulturhus med koncerter, foredrag og fodbold på storskærm for at skabe et nyt samlingssted i Viby.

AARHUS: Udefra ser den gamle præstegård ved Viby Kirke imponerende ud, men når man træder ind ad hovedindgangen til den røde murstensbygning fra 1881, er præsteboligen ikke ligefrem et syn for guder.

Kælderen og dele af stueetagen er hårdt ramt af skimmelsvamp. Vinduerne er rådne. Fundamentet er fugtigt. Huset er nedslidt, dyrt at varme op og i det hele taget totalt ubeboeligt.

Derfor har den 400 kvadratmeter store præstegård i mange år været en økonomisk klods om benet for Viby Sogns Menighedsråd, som tilbage i 2019 ansøgte Aarhus Kommune om lov til at rive hele den medtagede præstebolig ned.

Annonce

Det fik de afslag på.

Derfor har menighedsrådet nu besluttet sig for at se muligheder i det gamle hus frem for begrænsninger, fortæller rådets formand Hans Christian Feindor-Christensen.

Det skriver Viby-StavtrupLIV.

I mine øjne er det helt naturligt, at præstegården bliver brugt for almenvældets skyld. Det er her i området, at man kan fornemme Vibys gamle sjæl

Hans Christian Feindor-Christensen, fmd. menighedsrådet, Viby Kirke

Han og en bestyrelse i den nystiftede forening Viby C Kulturhus har sat sig for at søge penge til at totalrenovere Viby Præstegård og omdanne bygningen til et kulturhus, som kan give vibygenserne et nyt samlingssted.

- Vi drømmer om at skabe et levende sted, hvor Viby-borgerne kan komme og deltage i aktiviteter, og hvor der altid er fyldt med mennesker, fortæller Hans Christian Feindor-Christensen.

Koncerter, foredrag og sportsbar

Mere konkret forestiller menighedsrådsformanden sig at skabe et kulturhus, der kan danne ramme om alt fra koncerter til fællessang, kunstudstillinger og foredrag.

Derudover skal private have mulighed for at leje huset til dåbs- og bryllupsfester, fødselsdage og receptioner, mens foreninger og klubber skal kunne leje kulturhusets lokaler til at mødes om alt fra whisky-smagning til folk- og jazzmusik og lignende.

Hans Christian Feindor-Christensen er formand for Viby Sogns Menighedsråd, der har nye planer for den ubeboelige præstegård i Viby. Foto: Kristine Dam Johansen

- Vi har også en idé om at få sat en kæmpe storskærm op, så man kan lave sportsbar en gang i mellem, hvis der er nogen, der vil drive det. Om sommeren kan der være udendørsservering og måske en te-pavillon i haven, siger han.

Annonce

Inspiration fra Åbyhøj og Brabrand

Inspirationen til kulturhuset er hentet fra Elværket i Åbyhøj og Det Gamle Gasværk i Brabrand, hvor Hans Christian Feindor Christensen selv er formand for den lokale jazzklub.

- Begge huse er blevet renoveret og gjort til kulturhuse, og de er meget velfungerende. Vi mangler netop sådan et sted i Viby, hvor der jo bor væsentlig flere mennesker end i Brabrand og Åbyhøj.

Viby Præstegård set indefra oktober 2021. Foto: Kristine Dam Johansen

Inspireret af kulturhusene i Åbyhøj og Brabrand har Hans Christian Feindor Christensen stiftet foreningen Kulturhus Viby C, som skal stå i spidsen for projektet med at etablere og på sigt drive kulturhuset i den gamle præstegård.

Han sidder selv som formand i foreningen, og derudover består bestyrelsen af fem medlemmer, som blandt andet tæller repræsentanter fra Viby, Ravnsbjerg Sogn og Fredens Sogn.

For at få tilladelse til at renovere præstegården er foreningen i kontakt med Aarhus Kommune, som har givet tilsagn til, at bygningen kan omdannes til kulturhus inden for de rammer, der ligger i lokalplanen.

Men projektet har fået tilknyttet et såkaldt Kulturmiljøråd, som skal tage stilling til, hvilke konkrete ændringer, der må laves på præstegården, som er opført i kommunens register over bevaringsværdige ejendomme - det såkaldte Save-register – med bevaringsværdi 4.

Annonce

Omfattende renovering

Og det er ikke så lidt, der skal laves om.

Foreningen har fået arkitekt Jens Rodevad, som også har været arkitekt på omdannelsen af kulturhuset i Det Gamle Gasværk i Brabrand, til at lave de første skitser over, hvordan præsteboligen kan indrettes for at kunne fungere som kulturhus.

Foreningen forestiller sig, at bygningen så vidt muligt skal bevares, som den er. Men en del af ydermuren ud mod Viby Kirke skal fjernes for at etablere en tilbygning i haven med plads til en scene.

Tegning af planerne for ombygning af Viby Præstegård til kulturhus.

Indvendigt skal flere vægge fjernes for at få skabt et stort lokale med plads til omkring 150 mennesker.

Kælderen, som er hårdt ramt af skimmelsvamp, skal fjernes og fyldes med sand og i den forbindelse skal gulvet sænkes for at skabe bedre loftshøjde.

Derudover skal der etableres nyt professionelt køkken, garderobe og toiletter inklusiv et handicaptoilet.

- På førstesalen er der masser af værelser, som i gamle dage har været brugt til tjenestefolk. Her forestiller vi os at lade loftet gå i kip, fritlægge bjælkerne og lave 3-5 rum, som for eksempel kan lejes af foreninger, som har brug for et sted at mødes, siger Hans Christian Feindor Christensen.

Viby Præstegård fra haven. Foto: Kristine Dam Johansen

Foreningen har også et ønske om at integrere præstegården mere med Viby Torv, som ifølge helhedsplanen for Viby skal omdannes til et landsbytorv frem for at være parkeringspladser.

- I mine øjne er det helt naturligt, at præstegården bliver brugt for almenvældets skyld. Det er her i området, at man kan fornemme Vibys gamle sjæl. Her ligger en gammel højskole i området, som nu er børnehave, og her ligger den gamle Viby Skole. Det skal man pleje, så der er noget originalitet tilbage i Viby, siger Hans Christian Feindor Christensen.

Annonce

Ny restaurant i Viby

Endelig planlægger foreningen også at etablere en helt ny indgangsbygning samt lokaler til en restaurant, der skal ligge på præstegårdens parkeringsplads ud mod Grundtvigsvej.

- Jeg synes, at det er vigtigt at få etableret en ordentlig restaurationsmulighed i tilknytning til kulturhuset, for det findes stort set ikke i Viby. Der er shawarma-barer, pizzarier og sandwich alle vegne, men vi ser en mulighed for at tilbyde et alternativ.

I dag ligger der en garage ved Viby Præstegård ud mod Skanderborgvej, hvor foreningen Kulturhus Viby C håber at etablere en tilbygning med en restaurant. Foto: Kristine Dam Johansen

- Men det afhænger alt sammen af, hvad der er muligt at aftale med kommunen, og hvad vi kan få byggetilladelse til, siger Hans Christian Feindor Christensen.

Lige nu regner foreningen med, at hele projektet med renovering og etablering af kulturhuset vil koste i omegnen af 25 millioner kroner.

Derfor skal foreningen Kulturhus Viby C - eller andre hjælpsomme sjæle - nu i gang med at søge finansiering hos fonde eller andre interessenter, så de har penge til at renovere huset og købe det nødvendige udstyr til at afvikle koncerter og andre arrangementer.

Præsteboligen ligger i den røde cirkel et stenkast fra Viby Kirke. Det er Viby Torv yderst til venstre i billedet. Kort: Google Maps

Hvis alt går efter planen, håber Hans Christian Feindor Christensen, at det nye kulturhus kan stå klar i løbet af to-tre år.

Onsdag 17. november er der informationsmøde om planerne for kulturhuset og den generelle udvikling i Viby C. Det afholdes fra 10.00 til 12.00 i sognegården i Viby.

Artiklen er tidligere blevet bragt i Viby-StavtrupLIV, der er et nyt hyperlokalt nyhedsbrevsmedie, som du kan tilmelde dig gratis her.

Annonce
AGF For abonnenter

Stiftens analyse: Det er ikke mange AGF-spillere, der kan se sig selv i spejlet - holdet skal finde en decideret måltyv, hvis de vil tilbage til den sjove ende af tabellen

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Rikke-Marie skal scannes for alvorlig sygdom, men hospitalet har først tid i 2024: - Jeg troede ikke mine egne øjne

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Et af byens ældste spisesteder har kendt rigmand som erklæret stamkunde - det forstår man

Aarhus

Aarhus Pride lukker flere centrale gader: Få seneste nyt om trafik og politi

Debat

Vi sad med ryggen mod muren foran politikerne: Jeg er rystet over, hvordan det lokale demokrati fungerer

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Aarhus

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Aarhus For abonnenter

Rådmand afviste fællesråds repræsentant til møde om havneudvidelse: Det beklager han nu

Erhverv

Frø-virksomhed er blevet en blomstrende forretning: Vækstkurven er stejl, fortæller direktør

Kultur

En læser undrer sig: Hvorfor dropper Friheden ikke musikere, som Tivoli i København aflyser af frygt for slåskampe?

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Aarhus

Køreplanen er klar: Letbanen skruer op for trafikken

Aarhus For abonnenter

Fra Napoleons generaler til Jægergårdsgade: På Klassisk 65 er de danmarksmestre i at sable champagne

Alarm 112

Tidligere ansat i politiet tiltalt for hacking og børneporno: Skaffede sig ulovlig adgang til 140 kollegers mobiltelefoner

Annonce