Annonce
Kultur

Nedtælling til en dødsmesse i domkirken

Et mesterværk og en værdig kandidat til Nordisk Råds Musikpris. Kritikernes ros har regnet ned over Jakob Buchanan og hans Requiem, der 5. november opføres i Aarhus Domkirke. Foto: Per Bergmann.

Den århusianske trompetist og komponist Jakob Buchanans kritikerroste Requiem opføres torsdag aften i Aarhus Domkirke.

»Et fejende flot bidrag til ny dansk musik og en oplagt kandidat til Nordisk Råds Musikpris!«

Annonce

Begejstringen var til at få øje på, da Politiken for nylig lod dommen falde over Jakob Buchanans monumentale værk »Buchanan Requiem«.

Jakob Buchanans Requiem

Torsdag 5. november kl. 19.30 i Aarhus Domkirke.

Solister: Indra Rios-Moore, vokal; Jakob Bro, guitar; Jonas Westergaard, bas; Helge Andreas Norbakken, percussion.

Aarhus Jazz Orchestra og Aarhus Domkirkes Kantori under ledelse af Carsten Seyer-Hansen.

Entré: 150 kr. ved indgangen eller forlods via www.billetto.dk

Værket kan tillige opleves 7. november i København og 8. november i Viborg.

Dagbladet Information fulgte trop:

»Buchanan skaber med sit »Rekviem« for jazzmusikere og klassisk kor et smukt og meditativt kludetæppe«.

Online-magasinet jazznyt konkluderede:

»Jakob Buchanan kroner en i forvejen stor musikalsk karriere med et mesterværk, der er i særklasse i dansk jazz.«

Overvældende respons

Den århusianske trompetist og komponist færdiggjorde sit store projekt tilbage i 2012. Samme år kunne den sælsomme dødsmesse opleves i Aarhus Domkirke.

Og nu - hvor værket er indspillet og anmeldt til topkarakterer - kan det atter nydes live.

Nærmere bestemt torsdag 5. november i netop Aarhus Domkirke.

»Ja, det er overvældende; det er nogle ret vilde reaktioner, jeg har fået,« siger Jakob Buchanan om de nævnte anmeldelser.

»Jeg har jo været meget spændt på, hvilken verden, albummet ville lande i: Den klassiske musik eller den jazzede? Jeg er vildt glad for, at det er blevet modtaget så godt.«

Den store udfordring

I modsætning til opførelsen i 2012 vil den aktuelle version være skåret ned til 80 minutter.

»Dengang nåede vi aldrig at øve det igennem i sin helhed,« fortæller Jakob Buchanan.

»Denne gang har vi mulighed for at gå det hele igennem - i domkirken. Den store udfordring ligger i at få blandet bigbandet med koret, men alt tegner godt. Både bigbandet og Indra (Rios-Moore,red.) har til denne opførelse, med indspilningen liggende klar, haft mulighed for hver især at øve sig på forhånd.«

»De kan det heleby heartnu, så jeg er ganske tryg ved, at det nok skal gå. Alle glæder sig,« lyder det fra Jakob Buchanan.

Fakta

Jakob Buchanans Requiem:

Torsdag 5. november kl. 19.30 i Aarhus Domkirke.

Solister: Indra Rios-Moore, vokal; Jakob Bro, guitar; Jonas Westergaard, bas; Helge Andreas Norbakken, percussion.

Aarhus Jazz Orchestra og Aarhus Domkirkes Kantori under ledelse af Carsten Seyer-Hansen.

Entré: 150 kr. ved indgangen eller forlods via www.billetto.dk

Værket kan tillige opleves 7. november i København og 8. november i Viborg.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Racisme skal standses og andet end det

Et fodboldstadion har sin egen retorik. Der er næsten ingen grænser for, hvad publikum tillader sig at råbe efter aktørerne på banen. Det gælder både spillere og dommere, som bliver udsat for tilråb, som kunne have kostet en dom, hvis de var blevet råbt på åben gade. Men stadions har deres egne regler. Mere bliver tilladt indenfor end udenfor. Racisme burde slet ikke forekomme, heller ikke på fodboldstadions. Ethvert menneske har ret til respekt uanset hudfarve, og det er godt, at der nu bliver taget fat på at standse racismen på internationalt niveau. I yderste instans skal en fodbolddommer afbryde en kamp, hvis racistiske tilråb bliver gentaget. Det skete to gange i Bulgarien-England forleden. Men kampen blev spillet færdig. Reglen er ikke uden problemer. Hvis et hold er bagud, og tilhængerne ønsker at få kampen standset, kan de råbe racistiske udtryk, så dommeren må gribe ind. Og så ekstrem som sport på øverste niveau er blevet, er mange parate til at udnytte enhver regel og mulighed for at vinde eller undgå at tabe. Et andet sted kan vi begynde. Herhjemme sker det meget ofte, at tilskuerne råber "ludersøn" efter en dommer, hvis de mener, han har dømt forkert - selvfølgelig mod deres eget hold. Det tilråb er krænkende og uholdbart, og Dansk Boldspil-Union bør give dommeren eller endnu bedre fjerdedommeren ret til at standse kampen, når tilråbet forekommer. I gentagne tilfælde kan han standse kampen helt. Det er også upassende, når fodboldlandsholdet og andre hold synger den sejrssang, som slutter med "store patter". Det er plat og lummert. Selv om der kan være voldsomme fysiske udfoldelser, når det går hårdest til i fodbold, kan spillet også være elegant. Stemningen på et stadion kan være fantastisk og hjertegribende, og stedet bør ikke være skueplads for latrinære, platte, upassende og racistiske tilråb. Det vil også klæde spillet, hvis elegancen føres videre, når kampen er forbi. Spontan jubel og glæde hører med, og den skal der selvfølgelig være plads til, men den kan også udføres værdigt.

Annonce