Annonce
Østjylland

Nej fra Uffe: Holder fast i sparekrav til alle

Uffe Jensen forhandler videre med de borgerlige partier og Radikale. Arkivfoto
Borgmester Uffe Jensen (V) ville ikke fjerne hverdagseffektiviseringer fra forhandlingsbordet. Han snakker videre med Konservative, Radikale og Dansk Folkeparti, efter de øvrige partier har forladt forhandlingerne.

Odder: Borgmester Uffe Jensen (V) ser med fortrøstning på mulighederne for at lave en aftale om næste års budget, selv om SF, Enhedslisten og Socialdemokratiet er ude af forhandlingerne.

- Vi forhandler videre i håb om, at vi kan lande en aftale. Det, der navnligt skilte os, var, hvordan man skaffer et tilstrækkeligt stort økonomisk råderum. Der er ingen mirakelkur at tage, siger borgmesteren.

S, SF og EL ville afskaffe de såkaldte hverdagseffektiviseringer, men det vil flertallet ikke. Foruden V sidder K, DF og R stadig ved forhandlingsbordet.

- Vi har i 2016 og i 2018 gentaget, at hverdagseffektiviseringerne på én procent løber til og med 2020. Vi arbejder med en procent næste år og 0,75 procent i årene derefter. Vi har haft gode erfaringer med, at ledere og personale på de enkelte institutioner kan finde steder, hvor de kan effektivisere. Det er gået rigtigt godt i de år, der nu er gået, siger Uffe Jensen.

Annonce

Flertallet bestemmer

Der er 19 politikere i byrådet i Odder, og dermed skal der som minimum 10 til at lave en budgetaftale. Socialdemokraterne (5), Enhedslisten (2) og SF (1) har forladt forhandlingerne.

Dermed er der 11 politikere tilbage, der skal blive enige. Venstre (7) skal som minimum have Konservative (2) med i en aftale samt Radikale (1) eller Dansk Folkeparti (1) for at være sikker på et flertal.

Til gengæld kan Venstre ikke klare sig uden Konservative.

Ingen penge at finde

I november sidste år foreslog R, SF og EL at lave et investeringskatalog til budget-forløbet. Idéen var at finde områder, hvor kommunen kan forbedre økonomien og samtidig udvikle velfærden og på den måde slippe for hverdagseffektiviseringerne. Hele byrådet vedtog forslaget, men der er ikke lavet noget katalog, hvilket blandt andet S har beklaget.

- Men det er indtil videre ikke lykkedes at finde forslag, der kan levere varen. Og hvis man begynder at fabrikere kataloger, skaber det også stor utryghed, siger borgmesteren.

- Hvis de enkelte institutioner kan effektivisere, kan forvaltningen så ikke finde forslag? Eller er de klogere ude i institutionerne?

- Forvaltningen har gjort ihærdige forsøg, men byrådet er blevet orienteret om, at det ikke bare er lige til. Byrådet havde også en forventning om, der ville være en masse ting, man bare kunne gøre på en smartere måde, siger Uffe Jensen (V).

Når et politisk flertal har lavet en aftale, vil der blive stemt om det ved 2.-behandlingen af budgettet på byrådsmødet 31. oktober.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Ligestillingsministeren skylder stadig svar

Det glæder mig, at mit indlæg (4. november, red.) om regeringens sløvsind på ligestillingsområdet nåede frem til rette vedkommende. Ligestillingsministerens modsvar (8. november, red.) lader dog noget tilbage at ønske, så jeg håber, han læser med endnu en gang. Mogens Jensen forstår mig helt rigtigt, når han tager mig til indtægt for, at ligestillingen ikke halter i Danmark. Faktisk er Danmark det næstmest lige land i EU, kun, overgået af Sverige, ifølge en ny undersøgelse fra EU’s ligestillingsinstitut. Senest har Megafon også bedt danskerne tage stilling til, om kampen for ligestilling mellem kønnene er gået for vidt. Når 43 procent af de adspurgte erklærer sig enige i det udsagn, fortæller det mig, at danskerne generelt oplever en høj grad af lighed. Det kan Mogens Jensen jo tage med, før han taler ligestillingen længere ned, end virkeligheden tillader. Selv om det generelt går godt med ligestillingen i Danmark, mener jeg stadig, der er plads til forbedring. Det ville Mogens Jensen også vide, hvis han læste, hvad jeg skrev. Meget belejligt undlader ministeren fuldstændig at forholde sig til mine tre eksempler på steder, hvor ligestillingen er udfordret. Ligestillingsministeren skylder stadig et svar på, hvad han vil gøre for at hjælpe de mange kvinder i visse etniske minoritetsmiljøer, som lever i social kontrol uden frihed til at bestemme selv. Når Mogens Jensen undlader at forholde sig til en af vor tids største ligestillingsudfordringer, er det så, fordi han ikke har nogen svar på at løse problemstillingen? I så fald vil jeg opfordre ham til at komme i gang med arbejdet. Jeg mangler også Mogens Jensens svar på, hvordan han vil hjælpe de prostituerede, som ikke ønsker at forlade miljøet, men som i stedet ønsker rettigheder svarende til deres pligter. Hykleriet skriger jo til himlen, når socialdemokraterne med den ene hånd tager imod skattebetaling fra de prostituerede og med den anden hånd peger stigmatiserende på dem. På trods af uenigheden vil jeg rose Mogens Jensen for at afsætte midler til en undersøgelse af internetfora, hvor navnlig unge mænd opildner hinanden til diskrimination og seksuelle krænkelser mod kvinder. Det hører ingen steder hjemme, og det vil jeg gerne rose ministeren for at reagere på. Når det er sagt, savner jeg stadig Socialdemokraternes reflekterede bud på at løse nogle af vor tids største ligestillingsudfordringer. Det gælder ikke mindst i landets ghettoområder, hvor ligestilling langt fra er normen. Jeg er med på, at socialdemokraterne tror, de kan løse problemerne ved at bruge flere penge, men er det virkelig Mogens Jensens alvor at løse de store sociale udfordringer med et kursus og en kampagne til 600.000 kroner? Endelig vil jeg gerne opfordre ministeren til at tale ligestillingen op i stedet for ned. Det er muligt, at ligestillingen halter i Mogens Jensens hoved, men det generelle billede viser Danmark som et af verdens bedste lande, når det kommer til rettigheder og muligheder for alle mennesker.

Annonce