Annonce
Debat

Nej tak til et byrådsforslag: Politikerne vil trække Aarhus ind i et morads af had, vold og racisme

"Det har sat borgmester Jacob Bundsgaard i en kattepine, at Enhedslisten, SF og Radikale Venstre ønsker, at Aarhus Kommune tilslutter sig den anti-israelske BDS-bevægelse. For Nye Borgerlige er sagen klar: Kommunen skal ikke drive udenrigspolitik. Vi skal ikke trækkes ind i en kompliceret konflikt, de færreste forstår, og vi skal ikke risikere at alliere os med antijødiske bevægelser", skriver Henrik Ræder Clausen. Arkivfoto: Ammar Awad/Reuters/Ritzau Scanpix

DEBAT: Det har sat borgmester Jacob Bundsgaard i en kattepine, at Enhedslisten, SF og Radikale Venstre ønsker, at Aarhus Kommune tilslutter sig den anti-israelske BDS-bevægelse.

For Nye Borgerlige er sagen klar: Kommunen skal ikke drive udenrigspolitik. Vi skal ikke trækkes ind i en kompliceret konflikt, de færreste forstår, og vi skal ikke risikere at alliere os med antijødiske bevægelser.

Bevægelsen BDS - Boycott, Divest, Sanction - er en palæstinensisk ledet bevægelse og er dermed en part i konflikten. At tilslutte sig boykotbevægelsen udgør i sig selv en stillingtagen i den langvarige konflikt. Det kan kommunen ikke tillade sig at gøre på borgernes vegne.

Annonce

Dykker man ned i det konkrete, er det klart, at BDS-bevægelsen har gjort sit til at bidrage til nød og elendighed på Vestbredden. Et glimrende eksempel er, da de gik efter det kendte israelske firma SodaStream, der bygger de kendte hjemmemaskiner til at brygge sodavand på køkkenbordet.

SodaStream blev udpeget specifikt af BDS-bevægelsen som et eksempel på utilladelig økonomisk aktivitet på Vestbredden. Firmaet svarede med at understrege, at deres fabrik med 1300 ansatte var et fremragende eksempel på, hvordan palæstinensere, israelske arabere og israelske jøder kunne arbejde fredeligt og produktivt sammen. Tjene til livets opretholdelse og forstå, at handel og produktion er bedre end konflikt og krig.

Den endeløse konflikt er en kilde til splittelse og endeløse debatter, som vi ikke har brug for at trække ind i kommunalpolitik. Aarhus Byråd har ingen rimelig grund til at blande sig i konflikter i fjerne lande – det er regeringens opgave.

Desværre gjorde den konkrete multietniske forbrødring intet indtryk på BDS-bevægelsen, der fortsatte presset mod virksomheden. Til sidst så firmaet ingen anden udvej end at flytte produktionen ind i Israel og dermed efterlade knap tusinde arabiske familier uden indtægt.

Graver man i konfliktens ideologiske og historiske rødder, kommer der ganske ubehagelige ting frem. Israel er omgivet af tre fjendtlige grupper: Hizbollah i nord, PLO/PA i øst og Hamas i Gaza-området i syd. De tre grupper har nogle forskelle:

Hizbollah i Libanon er primært finansieret af Iran og har som erklæret mål at udrydde Israel, jage jøderne på flugt eller slå dem ihjel. Mod en ideologi som denne er det vanskeligt at finde et ærligt kompromis og en fredsaftale.

PA på Vestbredden er det tidligere PLO (Palestinean Liberation Organisation), der også havde som mål at udslette Israel. Oslo-aftalerne og andre tillidsskabende foranstaltninger skulle bygge fundamentet for en permanent fredsaftale, men PA har ikke overholdt disse bestemmelser - for eksempel om at fjerne anti-jødisk materiale fra skolerne og at holde op med at glorificere terrorister.

Hamas i Gaza er en erklæret anti-jødisk organisation udsprunget af Det Muslimske Broderskab. De citerer de berygtede "Zions Vises Protokoller" i deres grundlæggende dokument og starter jævnligt raketangreb mod Israel, hvor indbyggerne må leve i stadig frygt for raketnedslag i deres hjem.

Det er dette morads af had, vold og racisme, som de tre venstrefløjspartier i Aarhus Byråd nu vil trække Aarhus Kommune ind i. Sikkert uden at være klar over, at der går en klar historisk linje via stormuftien af Jerusalem til nationalsocialisternes Mellemøsten-politik, som beskrevet i bogen "Halvmåne og Hagekors" (Martin Cüppers, Gyldendal).

Den endeløse konflikt er en kilde til splittelse og endeløse debatter, som vi ikke har brug for at trække ind i kommunalpolitik. Aarhus Byråd har ingen rimelig grund til at blande sig i konflikter i fjerne lande – det er regeringens opgave.

I stedet kan Aarhus Byråd med fordel fokusere på at gøre Aarhus til en endnu bedre by. Der er nok at tage fat på.

Annonce
Aarhus

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

AGF For abonnenter

Gult kort til AGF, for det er i den grad på tide, at de leverer sådan en rigtig brandkamp

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Smittefare i testkøen: Nu skal der strammes op med mundbind og afstand

Aarhus For abonnenter

Fortætning i midtbyen: Beboere og politikere i infight om nyt byggeprojekt

Alarm 112

Frontalt sammenstød i Ryomgård: 18-årig mand sendt på hospitalet

Byudvikling

Ny bydel: Her kan du komme til at bo på nedlagt hospital

Erhverv

Længe ventet erhvervstårn får sin første lejer

Aarhus For abonnenter

Lise mistede to ægtefæller og sit syn: - Men jeg er nok typen, der får det bedste ud af alting

Debat

Stødt på manchetterne foran tv-skærmen: Hvorfor gør man grin med alvorlige sygdomme?

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Tæt på udsolgt: Nicolinehus runder en milliard kroner i salg af ejerlejligheder

Byudvikling

Flere læsere undrer sig: Hvad sker der med byens mest forfaldne ejendom?

Alarm 112

Ballade ved lokalopgør: Fodboldfans indkasserede 29 sigtelser

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Hvor fanden er bolden? Et hav af ringe AGF-leveringer i Randers

Aarhus

Lynhurtigt el-løbehjul beslaglagt: 31-årig kørte slalom med 60 km/t mellem cyklisterne

Annonce