Annonce
Debat

Nej tak til et generationsråd: Lad os i stedet finde folk med viden til at løse klimaproblemerne

"Forventningen til et sådant "generationsråd" må vel være, at det kommer med konkrete og effektive løsninger, som vi endnu ikke har opdaget. I indlægget kaldes det "demokratisk". Men egentlig er tanken en kortslutning af vores repræsentative demokrati, hvor vi vælger de bedste folk til at løse landets sværeste opgaver for os. I fællesskab", skriver Henrik Ræder Clausen. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

DEBAT: I sit indlæg ”Klimakampen er for vigtig til grøfter” skriver Sofie Carsten Nielsen (Avisen Danmark 5. januar, red.), at Radikale Venstre nu vil oprette et såkaldt "Grønt Generationsråd". Ideen med dette råd er, at det ved at have medlemmer i forskellige aldersgrupper kan finde ud af, hvordan Danmark kan nå vores klimamål.

Men hvor er logikken i, at et tilfældigt sammensat råd pludselig kommer med de rigtige løsninger?

Et hovedtema i indlægget er de såkaldte "grøfter", Sofie Carsten Nielsen mener, at der er gravet, særligt mellem generationerne. Altså at unge idealister kræver handling nu, mens ældre danskere bekymrer sig mere om at sikre vores velstand og velfærd. Men det er en falsk modsætning. Vi er mange med lidt gråt hår, der har nysgerrigheden i behold og gerne vil finde løsninger. Løsninger, der afvikler Danmarks afhængighed af fossile brændstoffer og giver den pålidelige, billige energiforsyning, der er forudsætning for et moderne, frit samfund.

Forventningen til et sådant "generationsråd" må vel være, at det kommer med konkrete og effektive løsninger, som vi endnu ikke har opdaget. I indlægget kaldes det "demokratisk". Men egentlig er tanken en kortslutning af vores repræsentative demokrati, hvor vi vælger de bedste folk til at løse landets sværeste opgaver for os. I fællesskab.


Beslutningsforslag B64, der førstebehandles 28. januar, åbner for, at Danmark igen kan tage kernekraft i betragtning som energikilde. Alle partier har her mulighed for at glemme "grøfterne" og modigt stå sammen om at løse problemet fra bunden.


Det ville styrke et sådant råd betydeligt at supplere de tilfældigt udvalgte deltagere med noget konkret kompetence. Personer og organisationer, der har viden og interesse i sagen, og som tør gå nye veje. Vælge løsninger, der løser opgaven fra bunden langt bedre end de afgifter eller vegetardage, der skaber modvilje i stedet for opbakning.

En oplagt kandidat til dette råd er Theis Palm fra foreningen "Atomkraft – Ja tak". Theis er ung og entusiastisk og taler med stor viden om kuldioxid, forsyningssikkerhed, naturbeskyttelse og sikkerhed. Han kender de gode eksempler og forbilleder, der viser, hvordan opgaven faktisk kan løses. Ikke mindst Frankrig, der har næsten 50 procent ren energi, og de mange lande, der går samme vej.

En hovedudfordring for et grønt generationsråd vil være at løse problemet med biomasse, der ved en beklagelig fejl i Kyoto-protokollen regnes for "vedvarende". Desværre danner biomasse mere CO2 per energienhed end kul samtidig med, at det er naturskadeligt at brænde andre landes skove i vores kraftværker. Udfasning af biomasse må være et vigtigt mål.

Mere eftertænksomme medlemmer af rådet må forventes at undersøge problemerne med CO2-kvoter og oprindelsescertifikater. Disse bureaukratiske systemer giver udfordringer for vores erhvervsliv. Både ved at koste penge og ved at udløse beskyldninger om "grønvaskeri", når systemerne bruges til at betale sig fra effektiv omstilling.

Man skulle tro, at disse komplicerede opgaver egentlig bør løses af vores professionelle folkevalgte repræsentanter. Løses fra bunden, så vi får frihed til at udfolde os bedst muligt uden at skulle tænke på energi og kuldioxid hver eneste dag.

Lad mig springe generationsrådet over og bemærke, at de effektive, miljøvenlige og sikre løsninger allerede findes. Nøgleordet er "kernekraft".

Sofie Carsten Nielsen, klimaminister Dan Jørgensen og andre bekymrede politikere har lige nu en unik mulighed: Beslutningsforslag B64, der førstebehandles 28. januar, åbner for, at Danmark igen kan tage kernekraft i betragtning som energikilde. Alle partier har her mulighed for at glemme "grøfterne" og modigt stå sammen om at løse problemet fra bunden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Lig fundet i Brabrand Sø

Coronavirus

Forsinket vaccineplan chokerer rejsebranchen: 'Vil det så ske igen - og til det værre?'

AGF For abonnenter

Schouby: Fyringen af Haysen var uundgåelig - sådan skal AGF komme videre

Annonce