Annonce
Aarhus

Nej tak til tobak i skoletiden

Gitte Nørgaard, Direktør, Aarhus Business College.

Der er ikke noget godt at sige om rygning. Ikke nok med at det er dyrt, lugter og giver rynker. Rygning er også en stor dræber. I 2016 var der 13.600 tobaksrelaterede dødsfald. Alene i Danmark. Det svarer til, at der hver dag er godt 37 familier, der må tage afsked med en far, en mor, en bror, en søster eller et andet elsket familiemedlem – tit som afslutning på et længere sygdomsforløb. Til sammenligning var der samme år i alt 178, der døde i trafikken.

På den baggrund er det bekymrende – ja, nærmest alarmerende – at antallet af unge rygere nu stiger. Ifølge Den Nationale Sundhedsprofil fra 2017 er der 29 procent af de 16 til 24-årige, der ryger dagligt eller lejlighedsvist. Til sammenligning lå det tal i 2013 på 25 procent. Det er en udvikling, vi kort sagt er nødt til at få vendt!


Annonce

Det skal ganske enkelt være sjovere, hyggeligere og mere fristende at blive inde på skolen i pauserne end at smutte ud at ryge. Det er nemlig i pauserne, vi skaber de nye rygere.

Gitte Nørgaard, Direktør, Aarhus Business College


Det er derfor glædeligt, at Aarhus Kommune nu har vedtaget en målsætning om, at vi har den første røgfri generation i 2030. Byens ungdomsuddannelser og Aarhus Kommune har derfor indledt et samarbejde om Røgfri Skoletid, som vi indfører med det nye skoleår med udbredt opbakning blandt elevrådene.

Skolernes matrikler har i mange år været røgfri. Nu udvider vi så begrebet og siger nej tak til tobak i skoletiden, som vi på Aarhus Business College definerer som kl. 8 til 16. Og det gælder selvfølgelig både elever og medarbejdere – uanset om de er på studieture eller bare er smuttet hen i storcentret i et frimodul.

”Men hvad så med…?” Ja, indvendingerne har været mange og diskussionerne lige så lange, siden vi begyndte at lufte ideen i foråret 2019. For hvad med festerne og de nævnte studieture? Og fredagscafeerne? Og gallafesterne, hvor også nogle forældre indimellem tager en hurtig rygepause inden Les Lanciers? Risikerer vi ikke, at hyggen går fløjten, og eleverne dermed bliver væk?

Gitte Nørgaard, Direktør, Aarhus Business College

Svaret er jo, det er en stor ”udfordring”, vi nu skal til at arbejde med. En erklæring om Røgfri Skoletid kan nemlig ikke stå alene. Målsætningen skal blandt meget andet suppleres med en række uimodståelige tilbud og fællesskabende aktiviteter, der kan konkurrere med det sociale samvær omkring tobakken ude bag cykelskuret eller på fortovet foran skolen. Det skal ganske enkelt være sjovere, hyggeligere og mere fristende at blive inde på skolen i pauserne end at smutte ud at ryge.

Det er nemlig i pauserne, vi skaber de nye rygere. Deres rygevaner etableres først, når de søger ind i fællesskabet omkring rygning på ungdomsuddannelserne. Mange af vores elever lærer med andre ord at ryge hos os, og dét er vores ansvar at få noget gjort ved!

I de kommende år vil vi derfor arbejde målrettet sammen med Aarhus Kommune – og ikke mindst med vores elevråd – om at få brudt denne onde cirkel. Mit håb er, at alle med store børn og børnebørn vil støtte op om dette initiativ, så vi kan få knækket den grimme kurve. Måske nogle af os endda bliver inspireret til at bakke de unge så meget op, at vi selv lægger tobakken på hylden?

Annonce
AGF For abonnenter

Bagkanten: Der er flere plusser end minusser ved AGF's nye formation

Danmark

Mandagens coronatal: 785 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Slagter Kruse lukker efter 132 år: - Det er vemodigt, men også en lettelse

Aarhus For abonnenter

Fra hobby til millioner: Det har kostet Mia og Kenneth blod, sved og tårer at holde fast i succesen

Sport

Århusiansk guldsejler står tirsdag morgen i sin tredje OL-finale med mulighed for medalje: - I sidste ende er det oppe i hovedet

Aarhus

Mandagens coronatal: Nye smittede holder sig under 100

Aarhus For abonnenter

Mark sælger brygudstyr: Sådan kommer du i gang med at brygge øl

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Gammel forstander undrer sig: Hvis politikerne bakker op, er der noget rivravruskende galt i den her by

Alarm 112

Kvinde forsøgte at sælge telefon - men blev mødt af køkkenkniv

Sport

Viktor Axelsen vinder OL-guld efter vanvittig finale

Sport

Sara Slotts karriere slutter med styrt i OL-semifinalen

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Nye AGFere imponerede mest i Randers-nederlag

Østjylland

Slap dog lige en lille smule af: Humoristiske trafikskilte skal få bilister til at slippe speederen på de små sommerhusveje

Annonce