Annonce
Aarhus

Nej tak til tobak i skoletiden

Gitte Nørgaard, Direktør, Aarhus Business College.
Annonce

Der er ikke noget godt at sige om rygning. Ikke nok med at det er dyrt, lugter og giver rynker. Rygning er også en stor dræber. I 2016 var der 13.600 tobaksrelaterede dødsfald. Alene i Danmark. Det svarer til, at der hver dag er godt 37 familier, der må tage afsked med en far, en mor, en bror, en søster eller et andet elsket familiemedlem – tit som afslutning på et længere sygdomsforløb. Til sammenligning var der samme år i alt 178, der døde i trafikken.

På den baggrund er det bekymrende – ja, nærmest alarmerende – at antallet af unge rygere nu stiger. Ifølge Den Nationale Sundhedsprofil fra 2017 er der 29 procent af de 16 til 24-årige, der ryger dagligt eller lejlighedsvist. Til sammenligning lå det tal i 2013 på 25 procent. Det er en udvikling, vi kort sagt er nødt til at få vendt!


Det skal ganske enkelt være sjovere, hyggeligere og mere fristende at blive inde på skolen i pauserne end at smutte ud at ryge. Det er nemlig i pauserne, vi skaber de nye rygere.

Gitte Nørgaard, Direktør, Aarhus Business College


Det er derfor glædeligt, at Aarhus Kommune nu har vedtaget en målsætning om, at vi har den første røgfri generation i 2030. Byens ungdomsuddannelser og Aarhus Kommune har derfor indledt et samarbejde om Røgfri Skoletid, som vi indfører med det nye skoleår med udbredt opbakning blandt elevrådene.

Skolernes matrikler har i mange år været røgfri. Nu udvider vi så begrebet og siger nej tak til tobak i skoletiden, som vi på Aarhus Business College definerer som kl. 8 til 16. Og det gælder selvfølgelig både elever og medarbejdere – uanset om de er på studieture eller bare er smuttet hen i storcentret i et frimodul.

”Men hvad så med…?” Ja, indvendingerne har været mange og diskussionerne lige så lange, siden vi begyndte at lufte ideen i foråret 2019. For hvad med festerne og de nævnte studieture? Og fredagscafeerne? Og gallafesterne, hvor også nogle forældre indimellem tager en hurtig rygepause inden Les Lanciers? Risikerer vi ikke, at hyggen går fløjten, og eleverne dermed bliver væk?

Gitte Nørgaard, Direktør, Aarhus Business College

Svaret er jo, det er en stor ”udfordring”, vi nu skal til at arbejde med. En erklæring om Røgfri Skoletid kan nemlig ikke stå alene. Målsætningen skal blandt meget andet suppleres med en række uimodståelige tilbud og fællesskabende aktiviteter, der kan konkurrere med det sociale samvær omkring tobakken ude bag cykelskuret eller på fortovet foran skolen. Det skal ganske enkelt være sjovere, hyggeligere og mere fristende at blive inde på skolen i pauserne end at smutte ud at ryge.

Det er nemlig i pauserne, vi skaber de nye rygere. Deres rygevaner etableres først, når de søger ind i fællesskabet omkring rygning på ungdomsuddannelserne. Mange af vores elever lærer med andre ord at ryge hos os, og dét er vores ansvar at få noget gjort ved!

I de kommende år vil vi derfor arbejde målrettet sammen med Aarhus Kommune – og ikke mindst med vores elevråd – om at få brudt denne onde cirkel. Mit håb er, at alle med store børn og børnebørn vil støtte op om dette initiativ, så vi kan få knækket den grimme kurve. Måske nogle af os endda bliver inspireret til at bakke de unge så meget op, at vi selv lægger tobakken på hylden?

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

René blev tilbageholdt for ikke at gå med mundbind: Hvor går grænsen for vagternes beføjelser?

Aarhus

Nu skal festen slutte: Borgmesteren beder de unge om at gøre 'det urimelige'

Aarhus For abonnenter

Søns misbrug har kostet Bente og Søren penge, søvn og tårer: - Man føler sig magtesløs og mistænkt for at være dårlige forældre

Annonce