Annonce
Debat

Nej tak til underfinansiering af sundhedsvæsenet

Annonce

Læserbrev: Coronakrisen har vist, hvor vigtigt det er at have et godt og solidt sundhedsvæsen. Regeringen valgte også at lukke store dele af samfundet ned for at sikre, at sundhedsvæsenet ikke blev oversvømmet af så mange patienter med coronavirus, at vi ikke havde kræfter til at tage os af dem alle. Det er lykkedes indtil videre. Så langt, så godt.

Afdelingslæge Gitte Anna Madsen fra Skejby Sygehus, Foto: Axel Schütt

Men vores sundhedsvæsen er altså ikke stærkere end de ressourcer, vi som samfund investerer i det. Her må jeg bare sige, at der investeres for lidt.

Effektiviseringskravet og løbende besparelser har presset sundhedsvæsnet i årevis. Og det blev for meget sidste år, som da Aarhus Universitetshospital (AUH) stod overfor at skulle realisere besparelser på 150 millioner kroner i 2019 og samtidig også ville gå ind i 2020 med nye besparelser. Denne virkelighed for regionens universitetshospital fik patienter, pårørende og hospitalspersonale til at danne menneskekæde omkring AUH for at advare mod konsekvenserne for personale og patienterne.

Imidlertid giver rammerne for sundhedsvæsenets økonomi, som finansminister Nicolai Wammen forleden indgik aftale med Danske Regioner om, ikke mulighed for at udgifterne til sundhed i 2021 bliver dækket. Der er brug for to milliarder til generel drift af det regionale sundhedsvæsen i 2021, men aftalen indeholder kun 1,3.

Dermed fortsætter den underfinansiering af sundhedsvæsenet, som skiftende regeringer har kørt med igennem næsten hele det forrige årti. Af det samlede beløb tilgår 290 millioner kroner Region Midtjylland, hvilket ikke engang dækker de ekstra midler, Region Midtjylland forventer at afsætte til ny medicin.


Jeg er dybt bekymret for fremtidens sundhedsvæsen i Region Midtjylland.

Gitte Anna Madsen, formand for Lægeforeningen Region Midtjylland


Det har regionsrådsformand Anders Kühnau udtrykt skuffelse over, og skuffelsen deler jeg. Jeg er dybt bekymret for fremtidens sundhedsvæsen i Region Midtjylland.

De konkrete konsekvenser af den nuværende underfinansiering kan mærkes. Regionens Universitetshospital har halvvejs i dette år et merforbrug på cirka 300 millioner kroner. Nogle af udgifterne forventes godtgjort, såsom udgifter relateret til Covid-19 og den allerede eksisterende aftale om, at AUH må slutte regnskabsåret med et budgetteret underskud på 61 millioner. Men det efterlader stadig AUH med et merforbrug på 162 millioner kroner. Et merforbrug, som nu skal indhentes med blandt andet afskedigelser af læger.

Lægefaglige opgaver kommer der flere af, men der opleves også en opgaveglidning fra andre faggrupper, da de også reduceres. Hospitalslægerne presses, og der opnås dårligt arbejdsmiljø. Et dårligt arbejdsmiljø truer patientsikkerheden. Hospitalerne er tvunget til at udskrive patienter tidligere og afvise patienter henvist fra primærsektoren. Det pålægger praktiserende læger en større arbejdsbyrde og et ansvar for specialiserede patienter, som vanligvis håndteres i hospitalsregi eller i en specialpraksis. I Region Midtjylland har vi meget få privatpraktiserende speciallæger, og de har ikke kapacitet til at udvide og aflaste.

Der er behov for at løfte indsatsen for mennesker med kroniske sygdomme, ældre multisyge og mennesker med psykiske sygdomme. Samtidig er den demografiske udvikling sådan, at der år for år frem til 2050 kommer et øget antal ældre og dermed flere patienter med behov for mere behandling og pleje. Læg hertil, at der hele tiden kommer nye behandlinger og ny teknologi, der redder og forbedrer liv, men naturligvis også koster.

Derfor skal der investeres, hvis der skal være råd til at tage hånd om patienterne. I det regionale sundhedsvæsen var der brug for mindst to milliarder ekstra, men det blev altså kun til 1,3. Som samfund er det på tide at sige farvel og nej tak til underfinansiering af sundhedsvæsenet til gavn for patienterne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Krav om afklaring i omstridt sag: Familier med kræftramte børn er efterladt i usikkerhed

Aarhus

Se listen: Disse århusianske postnumre er hårdest ramt af coronaen

Østjylland

Adskillige anmeldelser om spøgelsesbilist på motorvejen: 21-årig anholdt i det forkerte spor

Annonce