Annonce
Debat

Nej tak til vindmøller på havnen: Man kan slet ikke sammenligne Aarhus og Hirtshals

"I Hirtshals bor der godt 5000 mennesker, mens vi er samlet langt mere end en kvart million i Aarhus. Kigger man på fotos af havnen i Hirtshals, ser den øde og temmelig vindblæst ud, hvor vi i Aarhus er i fuld gang med at bruge vores havn til at skabe et stemningsfyldt byrum til både erhvervsliv og mennesker", skriver Claus Hommelhoff. Arkivfoto: Axel Schütt

DEBAT: I vores bys avis kunne man søndag 22. november læse, hvordan folk i Hirtshals lever fint med vindmøller på havnen. Underforstået, at det kan vi også komme til i Aarhus. Jeg kunne ikke være mere uenig.

Jeg synes, at sammenligningen halter på mange måder: I Hirtshals bor der godt 5000 mennesker, mens vi er samlet langt mere end en kvart million i Aarhus. Kigger man på fotos af havnen i Hirtshals, ser den øde og temmelig vindblæst ud, hvor vi i Aarhus er i fuld gang med at bruge vores havn til at skabe et stemningsfyldt byrum til både erhvervsliv og mennesker.

Der er også det rent praktiske, at havnen i Hirtshals vender mod vest, og vindforholdene er nogle helt andre, der gør møllerne i stand til at producere langt mere strøm. Omvendt er der svage vindforhold på havnen i Aarhus, og vi risikerer i sidste ende alle sammen at få en større strømregning fra NRGi, hvis man gør alvor af at føre dette symbolpolitiske prestigeprojekt ud i livet.

Annonce


Borgmester Bernhardt Jensen reddede i sin tid Aarhus midtby og Latinerkvarteret fra en stor gennemkørselsvej i lighed med Thomas B. Thriges Gade, der skamferede Odense midtby. Lad os inspireres af hans eksempel frem for at begå en kostbar symbolpolitisk brøler.


Det vil jeg derfor opponere på det kraftigste imod. Den aktuelle debat om opstilling af kæmpevindmøller kan i sidste ende vise sig at blive en hindring for den grønne omstilling, som vi alle ønsker. Lad mig forklare hvorfor:

Først og fremmest er det jo ikke overraskende, at mange mennesker chokeres og reagerer med hovedrysten, når der planlægges opstilling af kæmpevindmøller lige udenfor deres vinduer. De fleste har formentlig en positiv indstilling til vindmøller, men opstillingen af dem skal give mening. Lytter man ikke til indvendingerne, bliver den positive indstilling udfordret og måske endda negativ fremover.

Dernæst – og måske endnu mere vigtigt – siger forlydenderne, at vindmøllerne kun kan producere en mindre del af den nødvendige grønne strøm til Aarhus. Et tal, der går igen, siger seks procent, mens de foreslåede solceller kan stå for 60 procent.

Det gør møllerne til et symbolprojekt mere end noget andet, men vindmøller som vartegn i Aarhus Havn vil have mere karakter af øjebæ til stor gene for byens beboere og uden reel betydning for den grønne omstilling. Samtidig bliver de unødigt dyre, fordi de placeres et sted uden optimale vindforhold.

Det bliver også sværere at videreudvikle Aarhus Ø og skabe endnu en grøn bydel på Pier 3 (Molslinjens gamle terminal). Symbolmøllerne vil stjæle attraktionsværdien, og de jordparceller, der er beliggende her, må formodes at falde væsentligt i værdi. Det skal også med i regnestykket.

På det grundlag ender disse symbolmøller med at forsinke og i værste fald hindre den nødvendige og ønskede grønne omstilling. Borgmester Bernhardt Jensen reddede i sin tid Aarhus midtby og Latinerkvarteret fra en stor gennemkørselsvej i lighed med Thomas B. Thriges Gade, der skamferede Odense midtby. Lad os inspireres af hans eksempel frem for at begå en kostbar symbolpolitisk brøler.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Årets webshop 2021: Eventyret startede omkring et bål for 25 år siden

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Familie på fem bor på få kvadratmeter: Livet på en husbåd er besværet værd

AGF For abonnenter

Bagkanten: Der er flere plusser end minusser ved AGF's nye formation

Sport

Den magiske målmand stod i vejen: Brabrand smider Hobro ud af pokalturneringen efter straffe

Alarm 112

83-årig mand savnet: Sidst set på Samsø

Aarhus For abonnenter

Trine blev 'hende fra Løvens Hule': Har knoklet benhårdt for at skabe en succes af glimmer og guld

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat For abonnenter

Hvad nu, Venstre: Ahlers exit er en katastrofe

Alarm 112

Tidligere drabsdømt fængslet efter røveri: Blev tacklet og lagt i armlås af teenagesøn

Sport

Mens du sov: Kajak-Emma klar til semifinale, dansk bryde-nedtur og ny verdensrekord

Aarhus

Strejkende sygeplejersker:  ... det er Christiansborg, der skal løse problemet med ligeløn

Aarhus For abonnenter

Mark sælger brygudstyr: Sådan kommer du i gang med at brygge øl

Alarm 112

'Rød alarm': Brand i køkken medførte evakuering af Bruuns Galleri

Annonce