Annonce
Østjylland

Nej til broen: Østjyder samles til kamp mod Kattegatforbindelse

DN Odders lokalformand Ib Salomon (t.h.) sikrer sig navne og mailadresser på folk, der vil være med i en østjysk forening mod en fast forbindelse over Kattegat. Foto: Hans Jørgensen
Danmarks Naturfredningsforening lokalafdeling har taget initiativ til at samle modstand mod en bro over Kattegat.

Odder: De har en på Samsø, de har en på Sjælland, og om kort tid får jyderne også en forening, som vil bekæmpe en fast forbindelse over Kattegat.

De første skridt blev taget tirsdag aften, da DN's afdeling i Odder holdt et møde i Pakhuset. I slutningen af mødet meldte flere sig til en initiativgruppe, der skal gå i gang med at stifte en ny forening.

- Jeg bor her i området, i Sondrup. Jeg har arbejde på Fyn, min mand i Esbjerg, og vi kører gerne. Men vi bor her, fordi her er stille og fredeligt. Jo flere folk, vi får aktiveret, jo længere kommer vi, sagde Birgitte Bjerre efter mødet.

Annonce


Det her er et hærværksprojekt, det er vandalisme.

John Holten-Andersen, Nej til motorvej på Røsnæs


Hun var en af dem, der meldte sig til det videre arbejde, hvilken DN Odder er glade for.

- Vores mål har været at få en ny forening i gang, og det er jeg sikker på, at vi får. Det er så stor en opgave, at vi ikke i DN Odder kan gøre det. Men vi skal nok hjælpe dem i gang, sagde Ib Salomon, der er formand for naturfredningsforeningens lokale afdeling.

Uffe var inviteret

På mødet deltog også repræsentanter fra de to foreninger "Nej til motorvej på Røsnæs" og "Stop motorvej over Samsø", og de appellerede begge til et samarbejde mellem de tre foreninger.

Ifølge Birgitte Bjerre skal en ny forening arbejde med saglige argumenter og med følelser. Begge dele kom frem på mødet, som Odders borgmester Uffe Jensen (V) også var inviteret med til.

Han er næstformand i interesseorganisationen Kattegatkomiteen, der er fortaler for en fast forbindelse. Uffe Jensen argumenterede for, at den er vigtig for Danmark. Samt at det vil gavne klimaet, når rejsetiderne mellem Aarhus og København forbedres.

Uffe Jensen (i midten) var i undertal på mødet i Pakhuset. Foto: Hans Jørgensen

- Forbindelsen vil fremtidssikre Danmark. Anlægsprojekter er altid til bøvl, og det her er kæmpestort. Men der er vel ikke et land som Danmark, hvor vi er så dygtige til at lave broer og tage hensyn til natur og miljø. Vi skal komme lidt op i grantræet i Odder og se på, hvad der er godt for Danmark, sagde Uffe Jensen.

Hans holdninger vakte ikke genhør i salen, hvor de fleste mente, at han som Odders borgmester i stedet burde bekymre sig om de lokale træer.

DN Odder mener, at det er mest sandsynlige, at en ny bro vil gå i land nær Dyngby, og herfra vil motorvej og togforbindelse gå nordøst om Odder. De vil undervejs komme i karambolage med naturområder, og naboer til en ny forbindelse vil få mere støj.

Annonce

Sagde farvel undervejs

Mange af deltagerne i mødet virkede mere interesserede i at diskutere med borgmesteren end i at lave en ny forening mod Kattegatforbindelsen. Men halvanden time inde i mødet forlod borgmesteren som aftalt med DN Odder forsamlingen.

Selv om han fik meget kritik, støttede borgmesteren faktisk den nye forening.

- Jeg hilser det velkommen, at der bliver lavet en ny forening imod forbindelsen. Det er demokratiet, der lever, når det er bedst, mente borgmesteren.

På grund af coronaforholdene havde alle omkring 60 deltagere meldt sig til mødet på forhånd og dermed har den nyoprettede initiativgruppe allerede en masse mailadresser på folk, der formentlig vil støtte den nye forening.

Den skal række bredere end blot Odder-området, så der var forslag om at kalde den Østjyder mod Kattegatforbindelsen.

John Holten-Andersen (t.h.) fra Nej til motorvej på Røsnæs vil gerne arbejde sammen med en ny østjysk bro-modstander-forening. Foto: Hans Jørgensen

Der var også tilsagn om direkte opbakning fra Nej til motorvej på Røsnæs.

- Hvis I har brug for penge til en annonce for en stiftende generalforsamling, så vil vi godt hjælpe jer. Den vigtigste opgave er at passe på vores land, og så er vi ved at ødelægge det. Vi taler om nogle helt andre værdier, det her er et hærværksprojekt, det er vandalisme, sagde John Holten-Andersen fra foreningen på Sjælland.

Annonce

Skal være en folkesag

Den er et par år gammel og har allerede 700 medlemmer. På Samsø blev der lavet en forening i januar i år, dengang mødte 130 op til den stiftende generalforsamling. På Samsø er hele kommunalbestyrelsen også imod forbindelsen.

Det er DN Odder, som har taget initiativ til at lave en østjysk forening mod en fast forbindelse over Kattegat. Foto: Hans Jørgensen

På mødet i Pakhuset deltog byrådsmedlemmerne Marianne Hundebøll (SF), Kresten Bjerre (R) og Leif Gjørtz Christensen (EL) som almindelige tilhørere. De blev spurgt, om hvad de vil gøre.

- I byrådet siger R, SF og vi i Enhedslisten nej. Men vi skal fokusere på foreningen. I kan ikke overlade modstanden til tre partier i byrådet, det må være en folkesag, sagde Leif Gjørtz Christensen.

Han henviste blandt andet til, at det ikke er byrådet, men Folketinget, der skal beslutte, om der skal laves en Kattegatforbindelse - og hvor den skal sno sig gennem Østjylland. Og efter en del snak frem og tilbage samlede Ib Salomon navne ind på den flok, der skal tage initiativ til at stifte den nye forening.

Annonce
AGF For abonnenter

Stiften finder historiens bedste AGF-spillere: Se nummer 31 til 40

Danmark

Ny smitterekord: Onsdagens coronatal er det højeste på et døgn under hele epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Aarhus-selskab investerer 10 milliarder i ensomme ældre: - Det kan stikke helt af for os

Aarhus For abonnenter

Få overblikket: Her er det nye byråd og alle udvalgsposterne

Debat

Aarhus handler naivt og uforsvarligt: Nu sætter vi os foran rådhuset i protest

Aarhus

Pressemøde afledte frustration hos eventarrangør: Hvem skal betale for aflysninger?

Redaktør: Statsminister har al interesse i at tale i minksag

AGF For abonnenter

Afsløring: Bjarke Ingels og adskillige verdensberømte arkitekter står i kø for at tegne det nye stadion i Aarhus

Østjylland

Stort smitteudbrud på gartneri: - Vi følger udviklingen tæt

Erhverv

Se video med Mads: Papchef i Løvbjerg og udviklingshæmmet humørspreder

Mange er dybt berørte: Den fynske fodboldlegende Lars Høgh er død 62 år gammel

Kultur

Se video: Handy kronprins indviede nyt Sports- og Kulturcampus

Aarhus For abonnenter

Trukket ud af klasseværelset og trampet i hovedet: Volden er stigende og voldsom på Aarhus' folkeskoler

Sport

Kendt forening lukker og efterlader sig pengegave: Her er modtagerne af overskudsformuen

Annonce