Annonce
Aarhus

Nej til kønskvoter: Aarhus køber mest kunst af kvinder

Billedkunstudvalget købte i 2018 et værk af Lasse Krog Møller med fundne indkøbssedler. Det var med på samme udstilling i Kunsthal Aarhus som dette værk og kostede 141.000 kroner. Foto: Kim Haugaard
Men det nye billedkunstudvalg, der består af tre kvinder, har mændene i flertal, når det handler om kommunens indkøb.
Annonce

AARHUS: Kulturlivet i Aarhus vil - i modsætning til København - ikke have kønskvoter, når det handler om, at kommunen køber kunst ind til sin samling og til at hænge op i kommunale bygninger. Og hvis nogen skulle få den kætterske tanke, at kvinderne vil blive favoriseret, fordi udvalget, der nu køber ind, består af tre kvinder, kan de absolut tro om.

Hvis man vil være grov, kan man endda påstå, at de tre kvinder i kommunens billedkunstudvalg, der står for indkøbene lige nu, favoriserer byens mandlige kunstnere.

Kunstnerne Katja Bjørn, Else Ploug Isaksen og Ditte Lyngkær Pedersen har udgjort billedkunstudvalget i to år, dog har Ditte Lyngkær Pedersen kun været med i et år efter et afbud fra en mandlig deltager.

Og da Københavns Kommune for nylig indførte kønskvotering ved indkøb, sagde udvalgets formand Katja Bjørn, at udvalget har øje for en god kønsfordeling, underforstået hen over årene. Og med en lille overrepræsentation af kvinder. Det stemmer.

David Ramirez Gomez' værk "Inrejse" købte Billedkunstudvalget i 2019. Det var med på KP19, Kunstnernes Påskeudstilling, og kunstneren fik KP-prisen for det. Foto: Kim Haugaard
Annonce

10 års indkøb

Århus Stiftstidende har fået indsigt i de seneste 10 års indkøb.

Kønskvoteringen i København kom for at sikre, at kvinderne ikke bliver forfordelt. Tallene i Aarhus viser, at det bestemt ikke er sket her. I de seneste 10 års indkøb har kvinderne førerrollen. Kommunen har købt kunst af 69 kvinder og 55 mænd.

Et billedkunstudvalg sidder i fire år, så lige nu er vi i gang med det tredje udvalg på 10 år.

Indkøb af mandlig kunst er der mindst af, men det nuværende billedkunstudvalg med de tre kvinder har rettet op på det. I de seneste to år har de købt af fire mænd og to kvinder. I 2019 har de alene købt af tre mænd.

Rådmand for Kultur- og Borgerservice Rabih Azad-Ahamad (R) vil ikke blande sig i billedkunstudvalgets faglige vurdering.

- Jeg er sikker på, udvalget vælger det rigtige, er hans mening.

Steen Bording Andersen (S), formand for byrådets kulturelle udvalg, er også imod kvoter.

Annonce

Kun fire værker i 2019

Billedkunstudvalget købte i 2018 et værk til 110.000 kroner af Ditte Lyngkær Pedersen, der sidder i det nuværende udvalg. Der er ikke tale om nepotisme, for hun var ikke med i udvalget, da hendes kunst blev købt. Hun kom ind på et afbud fra en mandlig deltager.

Oftest har udvalget købt mange værker til mindre beløb, men i 2018 købte det nuværende udvalg kun tre værker.

Foruden Ditte Lyngkær Pedersens var det et af Grete Aagaard til 100.000 kroner og Lasse Krog Møllers samling af fundne indkøbssedler til 141.000 kroner.

I 2019 købte udvalget kun fire værker. Det var David Ramirez Gomez' "Inrejse", der vandt KP-Prisen, til 45.000 kroner, Kasper Friis Kjeldgaards mobile til 75.000 kroner samt to værker af Mads Borre til 13.000 kroner stykket, begge fotografier udført som collager.

Katja Bjørn siger, at indkøbene bliver vurderet på mange parametre.

- Værket skal være fedt, og vi har også øje for køn og alder, siger hun.

Louise Sparre solgte i 2016 et kunstværk til 44.000 kroner til Aarhus Kommune. Foto: Jens Thaysen
Annonce

300.000 kr. om året

Over de seneste 10 år ligger 2016 højst, når det handler om antallet af kunstnere, der er købt værker af.

29 kunstnere leverede værker i 2016, i 2012 var det 21 kunstnere, i 2011 var det 17, i 2013 var det 13, i 2016 12 og i 2017 11.

Antallet af købte værker kan være langt større. Der er købt helt op til 22 værker af en enkelt kunstner, naturligvis for mindre beløb enkeltvis. Samlet kostede de 60.000 kroner. Det var Sanne Ransby i 2015.

Billedkunstudvalget har 300.000 kroner til indkøb om året.

Sanne Ransby er den kunstner, som har solgt flest værker til Billedkunstudvalget på én gang. I 2015 købte udvalget 22 værker af hende for i alt 60.000 kroner. Foto: Kim Haugaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Fortvivlede pårørende kan ikke få svar: Hvor mange er døde af corona-relateret sygdom på smitteramt plejehjem?

Danmark

Ny viden om supersmitsom mutation giver håb om tidligere genåbning: - Jeg er vildt meget mere optimistisk

Sport

Sejr over spansk storhold var ikke nok: Bakken Bears er ude af Champions League

Aarhus For abonnenter

Pukkelbump får skældud: Men i virkeligheden elsker mange dem

Annonce