Annonce
Debat

Nej til klimavenlige kostråd: Vi bestemmer selv, hvad vi spiser

"Det nye år er knap skudt ind, før vi hårdt plagede danskere får endnu en samling instrukser fra staten: Nu skal vi spise "klimavenligt". Statens kostråd er omskrevet, så "klima" optræder hyppigere end "sund"", skriver Henrik Ræder Clausen. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Annonce

DEBAT: Det nye år er knap skudt ind, før vi hårdt plagede danskere får endnu en samling instrukser fra staten: Nu skal vi spise "klimavenligt". Statens kostråd er omskrevet, så "klima" optræder hyppigere end "sund".

Med både regeringen, Hjerteforeningen, Diabetesforeningen og andre er der en del autoritet bag den nye "klimakost". Men det gør den ikke spiselig for almindelige danskere.

Det mest iøjnefaldende er, at vores kødration nu er sænket til 50 gram om dagen. Det er en tredjedel af de 150 gram, som danskere – vegetarer og veganere medregnet – finder en passende del af kosten. 50 gram lyder som et tal fra et socialistisk mangelsamfund, ikke fra et moderne og velstående land.

Kostrådene angiver, at kød og æg bidrager med både protein, vitaminer og mineraler. Det er vigtig næring, så det må undre, at det frarådes. To æg om ugen er også forbløffende lidt, også i betragtning af, at æg giver rigtig meget ernæring for pengene. Til gengæld tilrådes det at spise mere fisk, hvilket jo er et kulinarisk plus. Hvis det altså kan afstemmes med "klimaaftrykket".

Det store fokus på klima åbner så for en anden mulighed: Kan personer, der gør en særlig indsats for klimaet, tillade sig at spise mere kød? 50 gram dagligt for at tage cyklen i stedet for bilen? Og store bøffer til dem, der prøver at løse klimaproblemet helt fra bunden ved at arbejde for kernekraft?


Viden om sund kost er frit tilgængelig på internettet. Vi har ikke brug for, at staten fortæller os, hvad vi bør spise. Videnskab og andre menneskers erfaringer udgør glimrende vejledere.


Det må så undre, at Fødevarestyrelsen ikke brugte anledningen til at fortælle os, at sukker er giftigt. Ikke akut, men snigende, i form af overvægt, sukkersyge med mere. Det har professor Robert Lustig fra San Franciscos universitet fortalt i lange foredrag, der er set af millioner af mennesker. Det optimale sukkerforbrug er nul. Det må Fødevarestyrelsen være i stand til at forstå og formidle.

Den nye udgave af kostrådene gentager en gammel traver, nemlig, at vi skal spise mindre fedt og helst umættet. Desværre er den eneste begrundelse for det råd, at fedt er meget energirigt. At mager kost gør det sværere at optage fedtopløselige vitaminer, bliver ikke omtalt. D-vitamin er vigtigt for mange ting – for tiden er det særligt immunforsvaret, der tæller. Det bliver ignoreret.

Det må også undre, at Fødevarestyrelsen ikke har interesseret sig for den folkelige bevægelse, der går stik imod rådet om at spise magert. Populære hjemmesider som Ketoliv.dk og Madbanditten.dk opfordrer til at spise fedt i stedet for kulhydrater. Med historier og videnskabelige artikler om, hvordan det får styr på sulten og fører til naturligt vægttab.

Og hvor blev leverpostejen egentlig af? Ganske vist er lever ikke så fornem kost som skaldyr, men lever og anden indmad er yderst næringsrigt. Leverpostej er en nem måde at få et bredt udvalg af vitaminer og mineraler ind i kosten og er en fast del af Danmarks hverdag. Prisen er til at klare også for de svagere stillede, så lever og andre indvolde må da være en anbefaling værd.

De detaljerede råd om mejeriprodukter har samme svaghed som de andre kostråd. De er mere baseret på klima end på sundhed og fortjener uddybning. Hvorfor er det så vigtigt at spise magert? Og hvorfor skal vi nu nøjes med en kvart liter af den gode mælk, der er så rig på næringsstoffer? Den eneste begrundelse, der gives, er igen "klimaaftryk".

Sund og nærende kost er ikke kostrådenes hovedmål! De nye kostråd er klimapolitik forklædt som kostvejledning og er misbrug af statens autoritet.

Viden om sund kost er frit tilgængelig på internettet. Vi har ikke brug for, at staten fortæller os, hvad vi bør spise. Videnskab og andre menneskers erfaringer udgør glimrende vejledere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF

AGF-slutfløjts-podcast: Var der rødt kort? Gu VAR der ej

Coronavirus

Live:  Hver fjerde med corona er ikkevestlig indvandrer eller efterkommer

AGF

David Nielsen om AGF-udvisning: - Det er helt grundlæggende forkert

AGF

Lynudvisning blev dyr for AGF: Taber for anden gang til FC Nordsjælland

Annonce