Annonce
Debat

Nej til kommunalt trinbræt i Favrskov: Vi skal være glade for at spare millioner

"Det er positivt, at transportminister Benny Engelbrecht nu har meddelt Favrskov, at regeringen og dens støttepartier siger nej til et kommunalt trinbræt i Laurbjerg", skriver Mette Nøhr. Arkivfoto: Mette Mørk/Ritzau Scanpix

DEBAT: Togdrift er ikke en kommunal kerneopgave. Det er og bliver en statslig opgave. Derfor skal Favrskov Kommune heller ikke bruge et tocifret millionbeløb på at bygge og drive et kommunalt trinbræt i Laurbjerg.

Det er positivt, at transportminister Benny Engelbrecht nu har meddelt Favrskov, at regeringen og dens støttepartier siger nej til et kommunalt trinbræt i Laurbjerg.

"Efter en drøftelse med partierne Enhedslisten, Socialistisk Folkeparti og Radikale Venstre, kan jeg oplyse, at der samlet set ikke er tilslutning til en genåbning af Laurbjerg Station på statens jernbanenet," skriver transportministeren i sit brev til borgmester Nils Borring.

Annonce

Vi skal som skatteborgere i Favrskov være glade for den klare melding, for den kommer til at spare os for mange millioner kroner. Penge, vi kan bruge på andre gode ting.


Jeg er varm tilhænger af kollektiv trafik, og jeg mener, at der helt generelt er brug for at styrke den kollektive trafik i Favrskov. Men jeg er modstander af at bruge kommunale millioner på statslig togdrift.


Favrskov Byråd burde selv have trådt på bremsen, da man diskuterede trinbrættet tidligere på året. Det gjorde politikerne ikke. Tværtimod. De trådte på speederen ved at spendere 750.000 kommunale kroner på nærmere undersøgelser af trinbrættet. Kun Det Konservative Folkeparti og SF stemte nej til at bruge de penge.

Allerede dengang ringede alarmklokkerne. For det første er der økonomien. Udover den tocifrede millionregning til Favrskovs skatteborgere for at anlægge trinbrættet, er projektet en dårlig investering rent samfundsøkonomisk. Danmarks Tekniske Universitet (DTU) har regnet ud, at projektets nettonutidsværdi er opgjort til -100 mio. kr., og her er udgifterne til selve anlægsarbejdet ikke indregnet.

For det andet vurderer DTU, at et trinbræt vil blive brugt af 262 passagerer dagligt. De 238 af passagerne kommer fra anden kollektiv trafik. Den positive nettoeffekt er altså blot 24 passagerer. Hvis man fjerner 238 passagerer fra den kollektive trafik, risikerer det at få store konsekvenser for bustrafikken i området.

Nogle vil måske tolke dette indlæg som en modstand mod kollektiv trafik. Det er det ikke. Jeg er varm tilhænger af kollektiv trafik, og jeg mener, at der helt generelt er brug for at styrke den kollektive trafik i Favrskov. Men jeg er modstander af at bruge kommunale millioner på statslig togdrift.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Nu skal fisk tjekkes for gift fra brandskole i Aarhus: - Det er et forbandet farligt stof, så vi går med livrem og seler

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Galt eller genialt? To politikere vil lægge tag på Aarhus Syd Motorvejen

Aarhus For abonnenter

Ny by på landet: Stor boligforening er vild med planer om en lav by på markerne

Alarm 112

Politiet tvunget til at påkøre 'førerløs' bil: Kørte over for rødt to gange og ignorerede politiets blink

Aarhus

Kraftigt snefald på vej: Snestorm rammer store dele af Jylland

Lego-familiens pengetank vil hjælpe Danmark til flere OL-medaljer: Donerer 50 millioner kroner

Aarhus For abonnenter

Franske finesser: Restaurant ET har gennem 13 år holdt højt niveau

Debat

Det er meget glædeligt, at der i den kommende kommunalbestyrelse er så mange, der er imod forbindelsen - jeg håber, I vil sige det så højt, at det kan høres på Christiansborg

Aarhus

Søstrene Grene udvider og optimerer butik i Bruuns Galleri: Se den nye indretning her

Anklager kræver trecifret millionbøde til Dan-Bunkering

Alarm 112

Giv plads: Ambulance kører med politieskorte til Skejby efter alvorlig ulykke

Aarhus For abonnenter

Parcelhuse med særlige historier: Søren og Jettes hus er på forsiden af en ny bog om arkitektur

Aarhus

Frygter for fremtiden: - Jeg tør ikke tænke på, hvor mange sygeplejersker, der siger deres stilling op de næste måneder

Annonce