x
Annonce
Aarhus

Nekrolog: Discjockeyen fra Blackpool satte kulør på Aarhus

Mickey Lee startede i Aarhus som pladevender og kastede sig siden over antikviteter, inden pizzarestauranten blev samlingssted for AGF?erne.

Aarhus mistede en markant og farverig personlighed, da Mickey Lee, indehaver af byens navnkundige pizza-restaurant Mackie's Pizza og Cantina, døde fredag. Han blev 67 år.

Annonce

Mickey Lee, drengen fra Blackpool i England, blev hyret ind til Aarhus som en af Englands populære discjockeys i 1968 - og blev hængende, Her gjorde han sig snart bemærket som en både medmenneskelig og barsk businessman.

Da hans karriere som DJ falmede i takt med genrens fald, kastede han sig over antikviteter. Tre antikvitetsforretninger blev det til i byen, inden han i 1979 overtog Mackie's Pizza.

Da han slog rod i Aarhus, begyndte han at komme hos skotten Ian McPhearson, der havde forpagtet den nye pizza-restaurant med ubåds-vinduerne på Clemens Torv af ejeren Jacob Evar. De blev gode venner, og Mickey begyndte at gå til hånde. Han blev kort efter medejer og overtog »hele biksen«, da skotten rejste hjem i sommeren 1980.

Det gik så godt hos »Mackie's«, at han i 1997 sprang ud på det dybe vand og udvidede restauranten med hjørnebygningen på Bispetorvet, da Chr. E. Pedersens Vin- og Tobakshandel lukkede.

Gennem næsten en halv snes år hang AGFs bedste fodboldspillere ud i Mackie's Pizza. Det trak et væld af kunder til. Akkurat, som det ikke var en tilfældighed, at halvdelen af Aarhus' sekundahold spillede med Mackie's Pizza på brystet. Aarhus-klubberne fik et sæt gratis tøj. Restauratøren fik en masse kunder.

Men Pizza Kongen fik aldrig sin førsteholdskamp på AGFs divisionshold. Rygtet har verseret gennem mange år, at Mickey var klar til at betale 100.000 kroner for at blive skiftet ind i en 1. divisionskamp.

Det er - næsten - også den sandfærdige historie - selv om det var en halv mio. kroner fra en tipskasse, det handlede om - hvis altså tipskassen havde vundet én million. Så helt sand er den historie ikke.

Selv om han er englænder og født i havnebyen Blackpool, følte han sig som vaskeægte århusianer.

Gennem årene har Mickey Lee utrætteligt blandet sig i alskens debatter om byen og dens liv og indretning. I forbindelse med sin 60 års-fødselsdag onsdag 18. april 2007, sagde han i et interview med Århus Stiftstidende:

»Jeg føler en forpligtelse til at blande mig«.

Også på det tidspunkt skød han gerne med skarpt mod den omdiskuterede skulptur »Vanddragen«, som stadig står på Store Torv.

»Der er enorme muligheder for at gøre Store Torv mere indbydende for borgere og turister. Vi skal have et stort springvand med bænke og træer og - som tidligere - en fortovsrestaurant ved Hotel Royal, slog han fast.

Fejringen af fødselsdagen brugte han også til at markere sig på anden måde:

Han var på det tidspunkt eddikesur på den nye festugedirektør, Jens Folmer Jepsen, der ikke ville tillade pizzakongen at opstille et musiktelt ved Clemensstræde, som han havde gjort i 29 år.

Et forsøg på at imødekomme kravet om at opfylde festugens 2007-tema »I bevægelse« er mislykket ved et møde, der endte med denne beske replik fra Michael Lee:

»Tak for i dag, hr. Jepsen, kan du have en god festuge!«

Så hans fødselsdag blev fejret med musik - indendøre!

Lige så skarp, Mickey Lee kunne være overfor de autoriteter, han var uenig med, lige så rund og hjælpsom kunne han være over for dem, som havde det svært. For eksempel løsgænger-anarkist-entertaineren Jacob Haugaard:

Det var Mickey Lee, der efter at have overværet gudstjenesten i domkirken, fandt entertaineren på Bispetorvets trappe og kørte ham i behandling i 1992.

Mickey Lee havde set Jacob Haugaard i det samme tøj om fredagen, som han sad i på Bispetorvets trappesten søndag efter kirketid. Haugaard spurgte, om Mickey Lee ville køre ham hjem til hustruen Ilse - og om han måtte få en fadøl. Ja, var svaret - og så kørte Haugaard, Lee og Hans Krull ellers afsted. Til afvænningen.

Den anekdote fra det virkelige Aarhus tilbage i 1992 og mange andre kan læses i bogen Mackie's Pizza - Pizza Kongen, som forfatteren og forlæggeren Kirsten Puggaard udgav for et par år siden. Hun fortalte i den forbindelse, hvordan hun oplevede ham, når han ikke regerede i restauranten:

»Jeg oplevede jo også, at han sad og madede de handicappede - der var alligevel noget specielt over ham. Jeg troede heller ikke, han var spirituel. Før i tiden gik han i kirke hver søndag. Men i dag tager han hver morgen en tur til vandet, hvor han beder en bøn, takker et par indianerguder og Moder Jord for alt det, han har opnået. Han er pizzakongen og en slags byens hofnar,« sagde hun ved bogens udgivelse i 2012.

wm

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Kampklædt politi med våben i Aarhus C: Mand ført ud fra opgang med hætte trukket op over hovedet

Leder

Ærgerlig men forudsigelig død

De robuste overlever coronaen. De skrøbelige risikerer at dø, hvis de bliver smittet. Det sidste er sket for det hyggelige Vilhelmsborg Festspil, der i 30 år har været vist i fri luft på scenen i skoven mellem Beder og Mårslet. Selv en tur i respirator i sidste øjeblik ville ikke være nok. Den kommende tid er så usikker, at premieren 1. august er opgivet. Ingen kunne være sikker på, at de nødvendige penge kunne spilles ind, og sponsorer holder sig tilbage, fordi de ikke ved, om de får noget for pengene. Så Steen Jonsson Agger, der kun har været formand i halvanden måned, måtte fredag konstatere, at det var nødvendigt at sige stop. "Lene Kaaberbøls "Skammerens datter" bliver ikke vist til sommer. Festspillet er konkurs. Coronaen var den tue, der skulle til at vælte læsset. Økonomien hang i trevler, efter at festspillet siden 2016 har haft under 10.000 på tilskuerpladserne, sidste år kun 5700. Det meget kraftigt nedadgående tal af gæster var et vink med en vognstang om, at festspillet ikke ville blive ved at leve - ja, med mindre nogen ville lægge alle pengene i kassen. Indtægter på billetter og salg ved forestillingerne var der ikke meget af mere. Det er ærgerligt, at Aarhus bliver den attraktion mindre, men lukningen er en naturlig konsekvens af tilbagegangen. Lisbet Lautrup Knudsen lavede en succes som formand, da "Matador" blev vist i 2015 med området lavet om til Matador-huse, og maden var gammeldags dansk som stegt flæsk og kartofler med persillesovs. Det år gav et overskud på 150.000 kroner og lidt at tære af. Men det gik alt for stærkt nedad. På Vilhelmsborg har mange unge talenter prøvet sig af, og der er et flot fællesskab blandt alle. Bag kulissen har mange frivillige ydet et stort arbejde over måneder hver sommer. Men tilskuerne var for det meste mindst dobbelt så gamle som dem på scenen, fornyelsen udeblev, og så hører det automatisk op. Tiden byder på mange andre tilbud. Ganske få kilometer derfra har professionelle skuespillere fra Det Kongelige Teater optrådt på den udendørs scene ved Moesgaard Museums tag i både 2017 og 2019, og musicals har kunnet ses så mange andre steder. Fredericia Teaters opsætninger blev rigtig gode. Men døde af det. Om nogen har mod på at genoplive Vilhelmsborg Festspil, må tiden vise. Men formen skal fornyes, hvis det skal lykkes.

Danmark

Liveblog: 77 personer er døde med coronavirus i Danmark - de blev i snit 81 år

Danmark

Regeringen overvejer gradvis åbning af Danmark efter påske - hvis danskerne fortsætter fornuftig adfærd

Aarhus

Overlæge: - Det er fortrinsvis de unge og raske, vi har i respirator

Annonce