Annonce
Aarhus

Nekrolog: Discjockeyen fra Blackpool satte kulør på Aarhus

Mickey Lee startede i Aarhus som pladevender og kastede sig siden over antikviteter, inden pizzarestauranten blev samlingssted for AGF?erne.

Aarhus mistede en markant og farverig personlighed, da Mickey Lee, indehaver af byens navnkundige pizza-restaurant Mackie's Pizza og Cantina, døde fredag. Han blev 67 år.

Mickey Lee, drengen fra Blackpool i England, blev hyret ind til Aarhus som en af Englands populære discjockeys i 1968 - og blev hængende, Her gjorde han sig snart bemærket som en både medmenneskelig og barsk businessman.

Da hans karriere som DJ falmede i takt med genrens fald, kastede han sig over antikviteter. Tre antikvitetsforretninger blev det til i byen, inden han i 1979 overtog Mackie's Pizza.

Annonce

Da han slog rod i Aarhus, begyndte han at komme hos skotten Ian McPhearson, der havde forpagtet den nye pizza-restaurant med ubåds-vinduerne på Clemens Torv af ejeren Jacob Evar. De blev gode venner, og Mickey begyndte at gå til hånde. Han blev kort efter medejer og overtog »hele biksen«, da skotten rejste hjem i sommeren 1980.

Det gik så godt hos »Mackie's«, at han i 1997 sprang ud på det dybe vand og udvidede restauranten med hjørnebygningen på Bispetorvet, da Chr. E. Pedersens Vin- og Tobakshandel lukkede.

Gennem næsten en halv snes år hang AGFs bedste fodboldspillere ud i Mackie's Pizza. Det trak et væld af kunder til. Akkurat, som det ikke var en tilfældighed, at halvdelen af Aarhus' sekundahold spillede med Mackie's Pizza på brystet. Aarhus-klubberne fik et sæt gratis tøj. Restauratøren fik en masse kunder.

Men Pizza Kongen fik aldrig sin førsteholdskamp på AGFs divisionshold. Rygtet har verseret gennem mange år, at Mickey var klar til at betale 100.000 kroner for at blive skiftet ind i en 1. divisionskamp.

Det er - næsten - også den sandfærdige historie - selv om det var en halv mio. kroner fra en tipskasse, det handlede om - hvis altså tipskassen havde vundet én million. Så helt sand er den historie ikke.

Selv om han er englænder og født i havnebyen Blackpool, følte han sig som vaskeægte århusianer.

Gennem årene har Mickey Lee utrætteligt blandet sig i alskens debatter om byen og dens liv og indretning. I forbindelse med sin 60 års-fødselsdag onsdag 18. april 2007, sagde han i et interview med Århus Stiftstidende:

»Jeg føler en forpligtelse til at blande mig«.

Også på det tidspunkt skød han gerne med skarpt mod den omdiskuterede skulptur »Vanddragen«, som stadig står på Store Torv.

»Der er enorme muligheder for at gøre Store Torv mere indbydende for borgere og turister. Vi skal have et stort springvand med bænke og træer og - som tidligere - en fortovsrestaurant ved Hotel Royal, slog han fast.

Fejringen af fødselsdagen brugte han også til at markere sig på anden måde:

Han var på det tidspunkt eddikesur på den nye festugedirektør, Jens Folmer Jepsen, der ikke ville tillade pizzakongen at opstille et musiktelt ved Clemensstræde, som han havde gjort i 29 år.

Et forsøg på at imødekomme kravet om at opfylde festugens 2007-tema »I bevægelse« er mislykket ved et møde, der endte med denne beske replik fra Michael Lee:

»Tak for i dag, hr. Jepsen, kan du have en god festuge!«

Så hans fødselsdag blev fejret med musik - indendøre!

Lige så skarp, Mickey Lee kunne være overfor de autoriteter, han var uenig med, lige så rund og hjælpsom kunne han være over for dem, som havde det svært. For eksempel løsgænger-anarkist-entertaineren Jacob Haugaard:

Det var Mickey Lee, der efter at have overværet gudstjenesten i domkirken, fandt entertaineren på Bispetorvets trappe og kørte ham i behandling i 1992.

Mickey Lee havde set Jacob Haugaard i det samme tøj om fredagen, som han sad i på Bispetorvets trappesten søndag efter kirketid. Haugaard spurgte, om Mickey Lee ville køre ham hjem til hustruen Ilse - og om han måtte få en fadøl. Ja, var svaret - og så kørte Haugaard, Lee og Hans Krull ellers afsted. Til afvænningen.

Den anekdote fra det virkelige Aarhus tilbage i 1992 og mange andre kan læses i bogen Mackie's Pizza - Pizza Kongen, som forfatteren og forlæggeren Kirsten Puggaard udgav for et par år siden. Hun fortalte i den forbindelse, hvordan hun oplevede ham, når han ikke regerede i restauranten:

»Jeg oplevede jo også, at han sad og madede de handicappede - der var alligevel noget specielt over ham. Jeg troede heller ikke, han var spirituel. Før i tiden gik han i kirke hver søndag. Men i dag tager han hver morgen en tur til vandet, hvor han beder en bøn, takker et par indianerguder og Moder Jord for alt det, han har opnået. Han er pizzakongen og en slags byens hofnar,« sagde hun ved bogens udgivelse i 2012.

wm

Annonce
Aarhus For abonnenter

Skoler og institutioner under ekstremt pres: Flere steder er mere end halvdelen af de ansatte ramt af sygdom

Danmark

Onsdagens smittetal sætter ny rekord - nærmer sig 39.000 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Trods stribevis af drukneulykker: Hegn langs havnen er ikke kommunens livret

Aarhus For abonnenter

Efter drukneulykke: Jonas mistede også en ven i havnen - Vi bliver nødt til at overveje hegn

Sport

Aarhus United havde chancen for at drille Viborg: - Det lyder mærkeligt, men man vil næsten hellere være seks mod fem end seks mod fire

Sport

Erfaren stregspiller forlader Skanderborg-Aarhus: Tager til svensk klub

Så meget kan din bil sladre om dig og din kørsel: - Det korte svar er alt, man kan forestille sig

Aarhus For abonnenter

Mennesker med magt: Her er Bente Byudvikling

Aarhus

Nyt krisecenter skal hjælpe voldsramte kvinder i aktivt misbrug

AGF

AGF arver en halv million kroner fra fan: Han elskede sport og havde to fjernsyn, så han kunne se det hele

For abonnenter

Klokken 11.50 i går døde Knud-Erik Dam - han besluttede det selv og så frem til det

Alarm 112

24-årig fik beslaglagt sin søsters bil: Kørte 111 km/t på Silkeborgvej

Aarhus For abonnenter

Ny rådmand varsler flere slanke højhuse: Fortætning er ikke et skældsord - det kan være godt for byen

Alarm 112

Far til tiltalt for masseskyderier: Vi har forsøgt at få hjælp

Annonce