Annonce
Mad og drikke

Nemme opskrifter: Sund hygge til vinterferien

Hjemmelavede trøfler. Foto: Sara Galbiati
Annonce

Vi danskere elsker at hygge os med slik, kage og chokolade. I en sådan grad at vi har fået tildelt verdensrekorden i slik- og sukkerspisning. Det er godt nok sammen med Finland, men alligevel.

Det er ikke en rekord, vi skal være stolte af, for sukker - både det synlige og det skjulte - sættes i forbindelse med udvikling af en lang række livsstilssygdomme og udgør efterhånden en veritabel bombe under vores sundhed, når det indtages i for store mængder.

Og det gør det i Danmark, hvor vi spiser langt mere sukker, end vi har behov for. Derfor kan det være en meget god idé at lære børn og børnebørn - og os selv - at ikke alt behøver at smage sødt.

Det er også muligt at hygge sig uden sukker og eventuelt søde slik og kager med andet end det søde, hvide drys. Det kan du hente inspiration til i denne artikel, hvor du kan finde opskrifter på sund hygge til vinterferien, sødet med frugt og tørret frugt eller lidt honning.

Honning er også sukker, men her kan du ofte nøjes med mindre mængder.

Sukker kan belaste

Bananis. Foto: Sara Galbiati

Når vi spiser sukker, kan vi umiddelbart føle os energifyldte og fornemme et lille kick af lykke. Men det er kortvarigt, for kroppen mistrives med høje sukkerniveauer i blodet, og derfor gør den alt, hvad den kan, for at nedbringe dem. Det involverer både udskillelsen af stresshormoner og insulin, og det betyder et hurtigt blodsukkerfald med deraf følgende træthed og energiforladthed. Det fører ofte til indtag af endnu et skud sukker, og så kan vi opleve, at blodsukkerniveauerne kører op og ned. Det er usundt og belastende for kroppen.

Indtag af store mængder sukker kan ganske enkelt lave ballade i kroppens indre biokemi. Jo mere sukker og hurtige kulhydrater, du spiser, jo mere belaster du din organisme, din vigtige tarmbiota og dit humør. Risikoen for udvikling af sygdomme og inflammation i kroppens væv øges, og derfor er en af de bedste sundhedsmæssige beslutninger, du kan træffe, at nedbringe dit indtag af sukker.

Det skjulte sukker

Pandekager uden sukker. Foto: Sara Galbiati

Alt, hvad vi har brug for af sukkerstoffer, er cirka en teskefuld om dagen. Tallet står i skærende kontrast til, hvor meget vi reelt indtager. Det handler ikke bare om det synlige sukker, som de fleste af os nok godt ved, findes i sodavand, slik og kager. Cirka halvdelen af det sukker, vi indtager, kommer fra det skjulte sukker, som alt for hyppigt tilsættes fødevarer, som vi slet ikke regner med, indeholder sukker. Det kan eksempelvis være pasta, færdige saucer, ketchup, brød, fastfood og morgenmadsprodukter.

Derfor skal du lave din mad fra bunden af gode, økologiske råvarer. Ved at gå i en stor bue uden om forarbejdede fødevarer, slik, sodavand og købekager og i stedet selv bage og tilberede sundt slik, vil du kunne undgå en stor del af det tilsatte sukker og samtidig altid have lidt sund hygge klar.

Begræns dit sukkerindtag

Der kan være store sundhedsmæssige fordele i at begrænse dit indtag af sukker i bagværk og hjemmelavede godter. En række råvarer indeholder naturlig sødme og kan derfor anvendes til at søde kager, konfekt og fredagshygge med. Det betyder, at du kan søde dine kager med eksempelvis:

  • revet æble
  • banan
  • bær eller tørret frugt

Dermed undgår du tilsat sukker eller reducerer helt naturligt mængden af tilsat sukker. Ved at anvende honning eller kokossukker kan du nøjes med cirka den halve mængde i forhold til almindeligt sukker, fordi disse sukkerformer søder mere.

Du kan også anvende stevia i stedet for sukker. Stevia påvirker ikke (i modsætning til en række kunstige sødemidler) blodsukker eller insulinudskillelse. Det søder meget mere end sukker, så du ofte kan nøjes med en knivspids. Men vær varsom, for stevia har en gennemtrængende anis- eller lakridsagtig smag og fungerer derfor bedst i krydret bagværk.

Derfor er det svært at nøjes med et stykke

Der hersker heller ingen tvivl om, at hjernens belønningssystem spiller en stor rolle i forhold til vores sukkertrang, og de fleste af os kan godt lide smagen af sukker. Åbner vi en pose slik, har vi det også ofte sådan, at det ene stykke tager det andet. Vi har svært ved at begrænse os til kun ét stykke.

Det skyldes, at sukker og sødt påvirker centret for nydelse i hjernen, og så udskilles hormonet dopamin. Det skaber en følelse af tilfredshed og får os til at ønske os endnu mere af samme slags. Det er en af grundene til, at det kan være så svært at lade være med at spise hele posen.

Drømmegode trøfler

Disse trøfler smager susende godt, og de kan formes og dekoreres lige præcis, som du har lyst til.

100 g havregryn

100 g kokosmel

50 g kakao

50 g jomfrukokosolie

12-15 store dadler uden sten, udblødt i vand

25 g kokossukker eller rørsukker

1 spsk. kaffe (kan udelades)

1 tsk. vaniljepulver

1 tsk. kanel, eller efter smag og behag

Friskpresset appelsinsaft og eventuelt revet appelsinskal

Eventuelt lidt ekstra vand til at samle det hele med

Det hele køres i en kraftig blender eller foodprocessor til en tyk, sammenhængende masse. Stilles i køleskab et par timer, rulles til små trøfler i den størrelse, som du ønsker, og de trilles i sundt krymmel, for eksempel frysetørrede hindbær eller kokosmel, der kan farves med rødbedesaft, appelsinskal, hvedegræs med mere.

Se flere opskrifter på www.madforlivet.com

Bananis

En superlækker snack, som du kan have i fryseren og dermed hurtigt servere.

Modne bananer

Chokolade, 70 procent

Hakkede nødder

Kokosmel

Frysetørrede hindbær

Skræl bananerne, halver dem og sæt en (is)pind i den ene ende. Læg dem i et robust fad, dækket med bagepapir og frys dem ned, eksempelvis natten over eller mindst i tre-fire timer. Smelt chokoladen over vandbad, overtræk de frosne bananer og drys med det samme med drysset. Du kan farve kokosmel i forskellige farver med for eksempel rødbedesaft, appelsinskal og hvedegræs.

De kan sagtens fryses igen, så du har en hurtig snack ved hånden, hvis ikke de skal spises med det samme.

Se flere opskrifter på www.madforlivet.com

Sunde pandekager

Lette, lækre og sunde pandekager helt uden sukker. Disse pandekager er lynhurtige at lave, og de smager dejligt såvel til en hyggestund som til morgenmad.

1 stor eller 2 små pandekager:

1 banan

0.5 dl mandelmel (0,5 dl mandler blendes fint med skal på)

1 spsk. havregryn

1 æg eller æggeerstatning (find opskriften på æggeerstatning på Madforlivet.com)

Mos bananen i en skål eller i en blender. Rør bananmosen sammen med mandelmel og havregryn. Pisk ægget sammen med mosen. Steg på panden i smør eller jomfrukokosolie ved mellem varme, indtil de er gyldenbrune.

Server med sundt tilbehør som skyr, kokosflager, friske bær eller frugt.

Se flere opskrifter på www.madforlivet.com

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Udvist efter 90 sekunder: - Jeg tænkte, jeg ville udvise lidt ro. Men det var ikke smart ...

Aarhus

Corona gør comeback i Østjylland: Hvor bekymrede skal vi være for det stigende smittetal?

AGF

Patrick Olsen: Vi arbejder som svin

Annonce