Annonce
Udland

Netanyahu opgiver at få immunitet i sag om korruption

Kevin Lamarque/Reuters
Kort før USA's præsident offentliggør fredsplan, opgiver Israels premierminister forsøg på at få immunitet.

Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, dropper forsøget på at få parlamentarisk immunitet mod anklager for korruption.

Nyheden kommer, kun få timer før at præsident Trump løfter sløret for USA's fredsplan for Mellemøsten.

- Jeg trækker anmodningen om immunitet tilbage.

Det skriver Netanyahu på Facebook.

- Jeg vil ikke lade mine politiske modstandere bruge denne sag til at forstyrre det historiske skridt, som jeg leder.

Det er tilsyneladende en henvisning til de fordele, som Trumps fredsplan vil give israelerne på bekostning af palæstinensernes krav til en fredsløsning.

Netanyahu risikerer efter valget i marts - det tredje i Israel på et år - at blive tiltalt og dømt. Han er sigtet for ulovligt at have taget imod store gaver og for forsøg på afpresning over for flere medier.

Han befinder sig i Washington. Her ventes han at være til stede, når Trump fremlægger sin fredsplan for Mellemøsten.

Trump har også bebudet, at han senere tirsdag vil mødes med den israelske oppositionsleder, Benny Gantz.

Det israelske parlament skulle ellers ifølge planen havde behandlet Netanyahus anmodning om immunitet tirsdag. Der skulle muligvis også have fundet en afstemning sted.

Gantz og hans øvrige modstandere i parlamentet, Knesset, havde allerede samlet et flertal til at nægte ham immunitet.

Nu trækker han frivilligt sin anmodning. Det åbner for, at den israelske rigsadvokat kan føre sagen mod Netanyahu videre. Herunder at fastsætte en dato for en retssag.

- I dette skæbnesvangre øjeblik for Israels folk, og mens jeg er i USA på en historisk mission for at forme Israels endelige grænser og sikre fremtidige generationers sikkerhed, så er endnu et immunitetscirkus klar til at gå i gang i Knesset, skriver Netanyahu.

Han afviser alle anklagerne og siger, at han er et offer for en politisk heksejagt.

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker

Til forretningsudvalgsmødet i Region Midtjylland 18. februar under punkt 4 omkring regeringens tilførsel af midler til sygeplejersker har vi stemt imod (Marianne Karlsmose fra Kristendemokraterne tog forbehold). Alle øvrige partier stemte for, at psykiatrien ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker til trods for regeringens intention. Baggrunden er, at Region Midtjylland med virkning fra 2021 og frem får i alt 128,9 mio. kr. til at ansætte 215 ekstra sygeplejersker. Det er en virkelig god nyhed for sundhedsvæsnet! Der mangler i den grad hænder, og 128,9 mio. kr. gør helt klart en forskel! I 2020 får vi det halve. Direktionen har indstillet, at alle pengene skal gå til somatikken og fordeles forholdsmæssigt mellem de somatiske hospitaler. Psykiatrien skal også have flere sygeplejersker, men pengene til det skal komme fra psykiatriens eget budget (herunder de penge, psykiatrien har modtaget særskilt på finansloven). Alternativet og Psykiatri-Listen mener, at psykatrien skal have en forholdsmæssig andel af pengene, så psykiatrien kan ansætte endnu flere sygeplejersker. Det drejer sig om 15,5 mio. kr. i varige midler, hvilket svarer til ca. 30 sygeplejerskestillinger. Dermed vil psykiatrien blive løftet med 70 sygeplejersker i stedet for 40. Det mener vi, der er behov for. Der er ingen tvivl om, at der både er behov for flere hænder i psykiatrien og i somatikken - og vi ville godt kunne acceptere en vis skævdeling af midlerne i 2020 og 2021. Men der er tale om varige midler, og det er altså vigtigt, at psykiatrien får sin fulde andel af pengene senest fra 2022, og det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene. Regionsrådet skal behandle sagen på onsdag, og vi vil naturligvis fortsætte med at arbejde for at samle flertal for, at psykiatrien også får del i pengene. I forbindelse med sagen er det vigtigt at huske: - At det er regeringens intention, at pengene til yderligere sygeplejersker både bruges til somatik og psykiatri. - At de somatiske hospitaler i budget 2020 fik et samlet løft på ca. 288 mio. kr., mens psykiatrien fik et løft på 10,6 mio. kr. - At psykiatrien i forbindelse med flytningen fra Risskov til Skejby afleverede en besparelse på otte procent. - At sygeplejerskerne skal ansættes løbende frem mod 4. kvartal 2021 - ikke på én gang.

Annonce