Skak: Streamingtjenesten Netflix tog 23. oktober 2020 et træk, der over hele verden åbnede en eksplosivt stigende interesse for verdens ældste brætspil, skak.
Da blev det første af seks filmafsnit vist af "Queen's Gambit." Titlen henviser til skakkens ældste åbningstræk, dronninge-åbningen.
Beth Harmon, spillet af Anya Taylor-Joy, er i filmen en amerikansk børnehjemspige i 1950erne, der viser sig at være et rent skakgeni. Hun vokser op og bliver en skakdronning, som rejser en hidtil mandsdomineret skakverden rundt og lammetæver den ene - mandlige - stormester efter den anden.
Siden netflixpremieren har intet været som før.
Af alle steder på denne jord har man i de seneste par måneder af 2020 på daglig basis direkte kunnet se det i pakkepostafdelingen i Superbrugsen i Malling. Her kæmper Irene Jensen sig igennem med flere indkøbsvogne fyldt op med pakker, hun sender ud i alle afkroge af landet.
Fra en forretning i byens udkant bestyrer hun salgsafdelingen i Dansk Skak Union. Her kan man både fysisk og on-line købe ind af skakspil, skakbrikker skak-ure, skakcomputere, skakbøger og i det hele taget alt, hvad der hører sig spillet til. Her har "Queen's Gambit" skabt travlhed.
- Jeg har ikke gjort det op endnu, men i forhold til november og december i 2019 er salget mindst fordoblet. Det er helt vildt, som "Queen's Gambit" har tændt en kæmpe interesse, siger hun.
Eksplosiv interesse
Hun mener, at den stigende interesse fordeler sig på to grupper:
- Mange er blevet inspireret til at genoptage en tidligere, men henlagt skakinteresse. Og så er der mange, som giver sig i kast med det for første gang, fordi de har set filmserien, siger Irene Jensen.
Et tilsvarende interesseløft ser man i salgsafdelingen i dansk skoleskak, hvor man dog ikke ønsker at oplyse konkrete salgstal.
- Men jeg kan godt fortælle, at efterspørgslen er steget med flere hundrede procent. Interessen er eksploderet siden "Queen's Gambit" havde premiere, siger generalsekretær i Dansk Skoleskak Mads Jacobsen.
Løber tør
Skakspil findes i mange kvalitets- og vægtvariationer og dermed også i mange forskellige prisklasser.
Det typiske salg af bræt og brikker bevæger sig ifølge Irene Jensen i pris-og kvalitetsspektret fra 250 kroner til 2000 kroner.
Poul Jacobsen, der er formand for Dansk Skak UnionVores klubber har fået mange nye henvendelser som følge af "Queen's Gambit." Desværre er de alle stort set lukkede på grund af corona, så vi har ikke rigtigt kunne høste af det endnu.
- Det kan sagtens fås endnu dyrere. Under et besøg hos min leverandør i Tyskland så jeg et rigtigt skakbord, hvor bord og spil udgør et regulært møbel. Det kostede 3500. Altså euro, fortæller hun.
På grund af den store interesse løb hun allerede i december begyndelse tør i nogle af prisgrupperne.
- Hos min leverandør er meldingen, at det også gælder hos dem, så der er tryk på overalt, siger Irene Jensen.
Vækst uden høstmulighed
Også danske skakklubber har oplevet den stigende interesse, fortæller Poul Jacobsen, der er formand for Dansk Skak Union.
- Vores klubber har fået mange nye henvendelser som følge af "Queen's Gambit." Desværre er de alle stort set lukkede på grund af corona, så vi har ikke rigtigt kunne høste af det endnu, siger Poul Jacobsen.
Dansk Skak Union organiserer 140 klubber, der i alt har knap 4000 medlemmer. Det tal skal ifølge formanden mangedobles, når man tæller dem med, der spiller uden for klubregi.
- Min umiddelbare vurdering er, at mellem 12000 og 20000 for eksempel benytter sig af at spille online. Hvor mange, der sidder med et klassisk skakspil ude i de private hjem, tør jeg slet ikke gætte på; så er det virkelig mange mennesker, siger Poul Jacobsen.