Annonce
Udland

Nettet strammer til om Nicolas Sarkozy: Skal for retten

Eric Piermont/Ritzau Scanpix
Den tidligere franske præsident Nicolas Sarkozy kan se frem til to straffesager om blandt andet korruption.

Tidligere præsident i Frankrig Nicolas Sarkozy kan stilles for retten i en sag, hvor han er anklaget for korruption og magtmisbrug.

Det har Frankrigs højeste retsinstans Cour de cassation afgjort, skriver nyhedsbureauet AFP.

I maj afviste en domstol en lignende appel fra Sarkozy. Her er franskmanden beskyldt for at have brugt knap dobbelt så mange penge på sin valgkamp i 2012, som er tilladt i Frankrig.

Sarkozy var præsident fra 2007 til 2012, og lige siden han forlod posten, har ordensmagten haft en stor interesse for den 64-årige.

I flere omgange har anklagemyndigheden forsøgt at stille Sarkozy for retten, men sagerne er blevet forhalet af hans advokater.

Med den seneste appelafvisning kan beskyldninger om, at Sarkozy i 2014 lovede en dommer ved Frankrigs højeste retsinstans en forfremmelse, nu komme for retten.

Ifølge de franske myndigheder lovede Sarkozy dommeren ved navn Gilbert Azibert at bruge sine kontakter til at få Azibert forfremmet til et job i Monaco.

Forfremmelsen skulle ske på betingelse af, at han udleverede oplysninger om en verserende efterforskning af Sarkozy.

Sagen, Sarkozy interesserede sig for at få oplysninger om, var angiveligt efterforskning af, hvorvidt han under sin valgkamp i 2007 modtog kampagnemidler ulovligt fra Liliane Bettencourt.

Nu afdøde Bettencourt var enearving til L’Oréal-imperiet og var frem til sin død verdens rigeste kvinde.

Sarkozy blev i 2013 renset for anklagerne om at have modtaget midler ulovligt fra Bettencourt.

Men netop mistanken om ulovlige midler i Sarkozys valgkamp fra Bettencourt, ledte politiet på sporet af korruptionssagen.

Politiet faldt nemlig over Sarkozys påståede forsøg på at bestikke dommeren, da de aflyttede flere af Sarkozys og hans advokat Thierry Herzogs telefoner.

Aflytningerne startede som del af en efterforskning af, om den tidligere præsident havde modtaget op mod 375 millioner danske kroner fra Libyens daværende statsleder Muammar Gaddafi.

Det er Sarkozy ifølge AFP også sigtet for.

Ifølge politiet brugte Sarkozy og hans advokat falske identiteter, når de talte sammen - den tidligere præsident brugte ifølge politiet dæknavnet Paul Bismuth.

Sarkozy fik dog aldrig oplysningerne og dommeren ej sin forfremmelse. Ifølge politiet, fordi Sarkozy og advokaten fandt ud af, at de blev aflyttet.

Den tidligere præsident har nægtet sig skyldig i samtlige anklager.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland For abonnenter

Udsigt og indblik: Den nye nationalparkdirektør har stået på toppen af Kilimanjaro og mæglet mellem offer og gerningsmand

Læserbrev

Læserbrev: Det koster at lade være med at investere i tilstrækkelig psykiatrisk hjælp

Der er behov for et akut livreddende løft af psykiatrien – både den kommunale og regionale del. Psykiatrien og den mentale sundhed er massivt underprioriteret, og selvom jeg ser frem til arbejdet med en 10-års plan, så er der akut behov for at understøtte disse områder nu. I øvrigt har der også været tale om at udskyde 10-årsplanen foreløbig. 10 ud af 13 partier kom dog med løfter om at løfte psykiatrien i de sidste dage af valgkampen op til folketingsvalget - løfterne er ikke indfriet! Jeg trøster mig dog ved, at der er sat 2,1 milliarder i forhandlingsreserve, og at psykiatrien også er et vigtigt tema for både støttepartier og dele af oppositionen. Mennesker kan dø af psykisk sygdom, og andre kan ende ud i sociale derouter, der kunne være undgået ved rettidig og tilstrækkelig hjælp. Det er dyrere for samfundet ikke at investere i tilstrækkelig psykiatrisk hjælp. Selvom en ambitiøs investering i både forebyggelse, behandling og rehabilitering og støtte koster, så koster det tifold mere at lade stå til bl.a. i form af afledte udgifter som overførselsindkomster, sygefravær og nedsat arbejdsevne. Indirekte omkostninger pga. psykisk sygdom koster hvert år samfundet omkring 100 milliarder kroner ved siden af udgifterne til behandling. Der kan frigøres mange af disse midler, hvis vi får vendt udviklingen til større fokus på forebyggelse og på hurtig og tilstrækkelig behandling og støtte. Vi ved, at vi kan redde en masse menneskeskæbner, og at vi kan spare samfundet for en masse udgifter, hvis vi aktivt vælger at prioritere området. Vi skal heller ikke glemme de ringe i vandet, det bringer for de pårørende, som ofte står desperate på sidelinjen. I psykiatrien er den basale omsorg skåret væk. Og det er der, skoen trykker. Det kræver ro, samtale, indhold og omsorg at blive rask efter psykisk sygdom. Derfor er der brug for flere ansatte til flere syge patienter, og det skal være sådan, at er man syg, skal det være muligt at blive indlagt - det er i virkeligheden ret enkelt. Jeg kan fortælle så mange forfærdelige historier fra psykiatrien. Virkelige historier om mennesker, der kunne være hjulpet, såfremt rammerne var til det, og området var politisk prioriteret i anstændig grad. Lige nu skal de lavthængende frugter plukkes, så liv kan reddes. Det betyder mere personale ansat både i ambulatorier, på sengeafsnit, på bosteder, flere bostøtter og brobyggere. Derudover skal der være nok sengepladser og aflastningspladser, så den syge ikke afvises, til trods for akut behov for hjælp. Det er det, man kan gøre lige nu! Det vil ret hurtig have effekt på anvendelsen af tvang, antallet af selvmord, antal genindlæggelser, antallet af gode behandlingsforløb, og flere der kommer sig hurtigere af deres sygdom.

Danmark For abonnenter

Skandaleramt omskæringslæge er tilbage i Aarhus: Styrelse kæmper for at stoppe ham

112

19-årig kvinde røvet midt om natten: Elefanthuer skjulte røvernes ansigt

Annonce