AARHUS: Niels Henrik Behrndtz har mobiltelefonen indenfor rækkevidde i alle døgnets timer.
Dag og nat er han klar til at besvare opkald fra demensplejehjemmet Skovvang, hvor den 73-årige århusianers hustru bor.
- Det er en fuldtidsbeskæftigelse at være pårørende til et demensramt menneske. Du skal være klar til at håndtere praktiske problemstillinger og samtidig tumle med hele den følelsesmæssige side af at se en af dine kære glide væk. I den svære situation er der brug for, at ældreplejen bakker bedst muligt op, siger Niels Henrik Behrndtz med klar stemme.
Det er et par år siden, at Niels Henrik Behrndtzs hustru flyttede på demensplejehjem.
Flytningen kom, da han og plejepersonalet i hjemmet fik stadig sværere ved at imødekomme hustruens behov for hjælp.
- Men hold da op, jeg havde dårlig samvittighed, da jeg kørte hjem efter at have afleveret hende. Det var forfærdeligt, fortæller Niels Henrik Behrndtzs.
Det forvirrende møde
For Niels Henrik Behrndtz var mødet med et demensplejehjem overvældende.
Den pensionerede læge roser personalet for at være velforberedt til at tage i mod hustruen, og han følte sig straks tryg ved at give dem ansvaret for livsledsagersken gennem 50 år.
Til gengæld var han selv småforvirret over organisationen og arbejdsgange på plejehjemmet.
- I begyndelsen havde jeg rigtigt mange spørgsmål, som det tog tid at finde svar på. Men det lykkedes ved at kontakte blandt andet pårørenderådet, som er et kæmpestort aktiv. Rådet favner mange pårørende med forskellige baggrunde og livsholdninger. Men der er et fantastisk fællesskab om de udfordringer, som følger med livet som pårørende til et menneske med demens, forklarer Niels Henrik Behrndtz.
For mange afløsere
Der er jævnligt medieomtale af kritisable forhold i ældreplejen i Aarhus.
Niels Henrik Behrndtz er tilfreds med, at der løbende holdes fokus på tilstandene på plejehjem og i hjemmepleje. Men han kan ikke bidrage med skrækhistorier.
- Nej, jeg har oplevet personale, som samvittighedsfuldt gør alt for at yde hjælp og pleje, understreger han.
Niels Henrik Behrndtz, pårørendeDer er for mange afløsere. Det er søde og engagerede mennesker, men de mangler ofte faglighed. Der skal simpelthen være faglighed til stede døgnet rundt på et plejehjem.
Den 73-årige pårørende understreger dog, at træerne ikke gror ind i himmelen.
Han er især optaget af, at der arbejdes hårdt for at sikre rekruttering og faglighed i ældreplejen.
- Der er for mange afløsere. Det er søde og engagerede mennesker, men de mangler ofte faglighed. Der skal simpelthen være faglighed til stede døgnet rundt på et plejehjem. Det er nødvendigt for at vurdere sundhedsmæssige forhold hos mennesker, som ikke er i stand til at udtrykke sig om eksempelvis symptomer, understreger Niels Henrik Behrndtz.
De vigtige forbedringer
Niels Henrik Behrndtz giver på ingen måder dumpekarakterer til ældreplejen i Aarhus.
Han er fortsat sikker på og tryg ved, at hustruen får den bedst mulige behandling på Skovvang.
Plejehjem i Aarhus
Aarhus Kommune har 51 plejehjem. Det drejer sig om 45 kommunale plejehjem, fire selvejende plejehjem, et friplejehjem og et plejehjem, der drives i samarbejde mellem kommunen og Forenede Care.
På de 51 plejehjem bor der mellem 2.300 og 2.300 borgere. I 2019 brugte Aarhus Kommune 744 millioner kroner på at drive plejehjemmene, mens der i år er budgetteret med udgifter til plejehjemmene på 735 millioner kroner.
Det samlede budget for den decentrale drift af ældreområdet i Aarhus Kommune er på ca. 2,8 milliard kroner.
Aarhus Kommunes Magistratsafdeling for Sundhed og Omsorg har 6.200 ansatte. En del af de ansatte er på deltid, så de alt i alt besætter 5.000 fuldtidsstilinger.
Der er godt 49.000 borgere i Aarhus Kommune over 65 år Knap 12.000 borgere modtager personlig pleje, praktisk hjælp, sygepleje eller træning fra Sundhed og Omsorg
Men han finder det vigtigt, at der kontant fokuseres på muligheder for forbedringer.
- De seneste år har der været masser af debat om forholdene i ældreplejen. Men vi må ikke være tilfredse og lade stå til. I de kommende år bliver der stadig flere plejekrævende ældre, så det er vigtigt at politikere, personale, pårørende og alle andre bliver ved med at lære af hinanden, påpeger Niels Henrik Behrndtz.
Hvem skal du stemme på
Hvilken byrådskandidat flugter mest med dine holdninger og interesser? Det kan du finde ud af ved at tage kandidattesten på stiften.dk/kommunalvalg.
Stiftens valgtemaer
Op til byrådsvalget i Aarhus 16. november bringer vi tre temaer om emner, som fylder meget i debatten i kommunen.
30.-31. oktober lagde vi ud med et tema om byudvikling.
3-4. november handlede det om offentlig transport og BRT versus mere letbane samt driften af de traditionelle busser.
I dag bringer avisen første del af et tema om pleje af de svageste i Aarhus. I morgen handler det om, hvordan politikerne vil sikre en værdig ældrepleje.