Annonce
Navne

Niels Jørgen Steen fylder 80 år: Jazzveteranen slår stadig tonen an

Den danske jazzveteran Niels Jørgen Steen fylder 80 år torsdag 7. februar. Foto: Flindt Mogens/Ritzau Scanpix

Niels Jørgen Steen er en veteran på den danske jazzscene. Torsdag 7. februar fylder han 80 år.

Annonce

80 Han er en central skikkelse i dansk jazz. Både som pianist, komponist, arrangør og kapelmester. Og når Niels Jørgen Steen torsdag 7. februar fylder 80 år, fejres det mandagen efter med swing og bebop i Huset i København. Her dirigerer fødselaren selv Monday Night Big Band, som han har stået i spidsen for i mange år.

Niels Jørgen Steen kom fra et musikalsk hjem og var som barn medlem af Københavns Drengekor. Han blev ganske vist uddannet som boghandler, men han valgte i stedet at slå tonen an som pianist. Først på restaurationer i Skandinavien og Tyskland. Og senere på Jazzhus Montmartre, som teatermusiker og som kapelmester.

Gennem sin karriere har Niels Jørgen Steen samtidig været pianist for nogle af største jazzmusikere. Blandt andre Ben Webster, Count Basie og Mills Brothers. Han har arbejdet for Tivoli Revyen, Cirkusrevyen og i mange år sammen med Tommy Kenter og hans show. Niels Jørgen Steen har desuden komponeret sange til "Sørøver Sally" og julekalenderne "Jullerup Færgeby" og "Vinterbyøster".

Den danske jazzveteran var gift med skuespilleren Lotte Tarp, der døde i 2002. Han har tidligere været gift med den nu afdøde dansk-amerikanske skuespiller Avi Sagild. De fik sammen to børn: Skuespilleren og filminstruktøren Paprika Steen og sangeren og skuespilleren Nikolaj Steen.

Paprika Steen havde i november sidste år premiere på sin nye film "Den tid på året", som er en komedie om juleaften med familieintriger. Op til premieren mindedes Paprika Steen i flere interviews sin egen barndoms og ungdoms ofte forvirrende jul blandt kulturpinger og akademikere. Blandt andet om dengang. hvor hendes far, Niels Jørgen Steen, havde puttet hash i sovsen.

- Jeg ved ikke, om det var en god jul, men jeg grinede i hvert fald meget, sagde hun til Billed-Bladet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Politikerne kan ikke fjerne skulptur af testikler ligesom Vanddragen

Debat

En af de lycraklædte svarer igen

Aarhus

Trusler, verbale overfald og spytklatter:  Konflikter mellem pårørende og ansatte på udskældte plejehjem

Aarhus

Skulptur af testikler vækker vrede, halvandet år efter at den kom op

Annonce