Annonce
Navne

Nikolaj Koppel fylder 50 år: Kulturmand med karrieremæssige gearskift

Nikolaj Koppel fylder 50 år onsdag 6. marts og kan se tilbage på en broget karriere. Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Nikolaj Koppel har både været et topnavn indenfor klassisk musik og en populær tv-vært i bedste sendetid. Onsdag 6. marts fylder han 50 år.

50 Han har turneret verden tynd som klassisk pianist, tonet frem som talentdommer i bedste sendetid, booket kunstnere til Tivolis fredagsrock og sagt "Good evening Europe" til hele Europa. Nikolaj Koppel er nået vidt omkring på kulturpaletten, når han onsdag 6. marts fylder 50 år.

Som søn af en operasanger og en pianist lå det tidligt i kortene, at han skulle være musiker. Det blev allerede en realitet, da han begyndte at spille klaver som treårig. Siden brugte han mange timer bag det sorte flygel og blev uddannet på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Efterfølgende turnerede han verden rundt som pianist.

I 2000 skiftede han tilværelsen som pianist ud med en som journalist. Han blev tilknyttet dagbladet Information, inden han blev udnævnt til redaktionschef på magasinet Euroman.

Nikolaj Koppel fik sit folkelige gennembrud i 2009, da han var dommer i DR's talentshow "Talent" og efterfølgende blev vært på tv-programmet "Aftenshowet". I 2014 sagde han "Good evening Europe", da han som vært sammen med Lise Rønne og Pilou Asbæk guidede familien Europa igennem Eurovision direkte fra Refshaleøen i København.

Koppel blev sideløbende ansat i Tivoli. Først som musikchef og senere som underdirektør for kultur- og underholdningsområdet.

- Jeg kan godt lide variation og den dynamik, der er i at lave noget meget bredt og noget smalt. Og ja, det kan sgu godt være, at det er, fordi jeg rummer både et folkeligt og et intellektuelt gen, fortalte han i et interview med Magasinet Liv i 2017.

I september 2018 sagde han sin stilling op som underdirektør i Tivoli. I den forbindelse skrev han på sin Facebook-profil, at han havde valgt at give sig selv et sabbatår.

Nikolaj Koppel er gift med den grafiske designer Sille Kryer Koppel. Sammen har de børnene Simon og Emilie.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Biografgængere undrer sig over manglende evakuering: Men det var helt efter bogen, forklarer centerchef

AGF

AGF gik mål-amok i Farum

Leder For abonnenter

Kloge ord om vanddragen: Vent med at flytte den

Vanddragen synger nu på sidste vers på Store Torv, efter at Aarhus Byråd onsdag besluttede, at den skal fjernes fra torvet og formentlig erstattes med noget andet kunst på stedet. Tilsyneladende har beslutningen bred opbakning i befolkningen - på en afstemning på stiften.dk forleden stemte 60 procent af deltagerne for, at den skal væk. Så det giver ikke nogen mening at diskutere længere, om den skal blive stående eller ej. Den sag er afgjort. Til gengæld giver det masser af mening at se fremad og diskutere, hvad der skal ske med torvet, når 'Torvenes Brøndsløjfe', som Vanddragen rettelig hedder, er væk. Den diskussion startede så småt på byrådsmødet, hvor et par klarsynede politikere hævede stemmen. SF's Jan Ravn Christensen manede til besindighed og advarede mod, at Vanddragen bliver fjernet over hals og hoved og efterlader et stort hul i torvets belægning, som derefter skal repareres for igen at blive brudt op, når en ny udsmykning er klar. Dér har han en vigtig pointe. Det vil være spild af penge at fjerne Vanddragen, før noget nyt er klar. DF's Knud N. Mathiesen har også en pointe i, at det er uværdigt og uhensigtsmæssigt at gemme dragen væk i et depot. Så han slår til lyd for, at der med det samme findes en ny placering, hvor kunstværket spiller bedre sammen med omgivelserne, end det var tilfældet på Store Torv. Og at private bygherrer kunne tænkes at ville sponsorere en flytning til et nyt område, hvor de har gang i noget byggeri, er vel heller ikke utænkeligt. Så lad os følge deres gode råd og få gang i en proces, som både handler om at give Store Torv en indretning og noget kunst eller udsmykning, som kan give mere liv på torvet, samt finder et nyt og bedre sted til Vanddragen. Lad os straks komme i gang med at diskutere det. Knud N. Mathiesen nævner selv Aarhus Ø, som et oplagt sted til Vanddragen, men ville det ikke bare blive samme historie dér, som det var på Store Torv: at vinden spreder vandet ud over et større område. Måske et kommende torv eller grønt område på Godsbane-området ville være mere velegnet?

Annonce