Annonce
Mærk Aarhus

Nips, gaver, farver og kærlighed på hylderne

Foto: Mærk Aarhus
Butikken hedder måske nok Butik 1000 Ting, men der må være flere varenumre end det på de mange hylder. Her er lækkerier af interiør på stribe. Indehaver Mette Vinther elsker bare at være omgivet af smukke ting, og da det er hendes butik, er det hende, der vælger, hvad de mere end 1000 ting skal være

Det var egentlig besluttet, at butikken på Jægergårdsgade, der har 24 år på bagen, skulle lukke. Den tilhørte Aarhus Kommune og var tænkt som et praktik- og beskæftigelsestilbud til og for unge med forskellige udfordringer. Mette Vinther var ansat som socialpædagog
og havde været tilknyttet Butik 1000
Ting i 13 år.

- Jeg kunne slet ikke forestille mig ikke at skulle være her i butikken hver dag. Jeg elskede det. Tænk at få lov til det.
At være omgivet af smukke ting hver eneste dag. Glade kunder og smukke ting, siger hun og smiler bredt.

Af den årsag besluttede Mette sig. Hun købte butikken. Hun overtog lejemålet og med det for hjerte at føre butikken videre.

- Jeg var netop fyldt 60 og havde måske ikke tænkt, at jeg skulle være selvstændig, men sådan blev det.

Pæne ting

Omgivet af krukker, potter, billeder, glas, interiør, puder, legetøj, nips, tæpper. Listen er lang, og intet er på forhånd hverken rigtigt eller forkert til varelageret. Mette smiler.

- Jeg er fan af farver og lidt skæve ting. Ting, som ikke findes alle de andre steder. Men vi skal også have de pæne ting, så der er lidt til alle. Vi prøver hele tiden at forny os og finde nye varer. Det gør vi blandt andet på messer. Det hele handler om, hvorvidt jeg er fan, lyder det.

- Og det hjælper, hvis det er dansk-produceret.

Den bedste gade

Klokken nærmer sig 11 denne formiddag, hvor udsendte medarbejder besøger butikken. Der bliver taget i dørhåndtaget gentagne gange. Butikken er populær. Ingen tvivl. Der er lige lidt at gøre endnu, inden butikken skal åbne for dagen.

Der er trængsel på gaden.

Jægergårdsgade. Mette er meget glad for, at butikken ligger i netop denne gade. Den kan noget ganske særligt, mener hun.

- Vi har så mange fine butikker på Jægergårdsgade, og endnu bedre, så har vi det fineste sammenhold og fællesskab, siger hun.

- Vi passer på hinanden.

Mettes datter, Sofie Vinther Zahle, fortæller, at hendes mor er venner med alle i gaden. Dem, der har butikker, dem, der bor her, og dem, der ikke bor her – og dem, der er hjemløse.

- Min mor snakker med alle, der kommer forbi butikken, lyder det.

Det er sådan, man passer på hinanden, understreger Mette.

Alle slags gaver

De to smiler hen over kaffebordet i baglokalet. Et sted, hvor der ikke bliver brugt meget tid. Der er altid noget at lave i butikken.

Mange kommer for at kigge. Nogle kommer for at forny alle puderne i sofaen. Der er de små salg, og der er de store salg.

- Vi gør vores, for at det skal være nemt at blive fristet og finde noget, man bare ikke kan leve uden, griner Mette, som understreger, at man her i Butik 1000 Ting altid kan finde en gave – både den til 50 kroner og den til 500 kroner.

- Mange af vores kunder kommer langvejsfra. De ser opslag via Instagram og skal lige ind forbi for at kigge, lyder det.

- Jeg er heldig at have Sofie, som kender alt til det med at få Instagram til at se godt ud, siger Mette.

Familien er med

Faktisk er familien ofte med i butikken. Man er sammen her, mærker man. Der er en tryghed, en samhørighed og en passion. Sofie, som i skrivende stund uddanner sig i E-handel og på barsel, kommer gerne forbi med sønnen og lader mormor gå en tur med ham. Også Mettes mand er med.

Sofies søster Amalie er arkitekt og arbejder i Aalborg. Hun tager også gerne med i butikken, når der er mulighed for det.

- Vi har været heldige, siger Mette.

- Heldige på flere parametre. Også det, at vi havde mulighed for at vise vores varer frem online, gjorde jo en mærkbar forskel under nedlukningen. Folk kom og handlede ind gennem vinduet, og i en sådan situation tæller hver en krone jo. Huslejen skulle betales.

Et godt hjerte

Mette har et godt hjerte, og under en af familiens mange rejser til Indien kastede hun sin kærlighed og hjælpsomhed over en 30-årig indisk kvinde med fire børn.

- Vi har hjulpet til, så den familie bor et trygt sted med rindende vand i hanerne, og børnene kommer i skole, og ved hjælp af en indsamling via Facebook har børnene også fået skoleuniformer, fortæller Mette stolt.

- Hun er min tredje datter, siger hun og fortæller, at hun sammen med sin kusine betaler huslejen for familien i Indien.

- Min mor har et godt hjerte. Hun kan bare ikke lade være at hjælpe, siger Sofie.

Farvestrålende

Mette er hovedpersonen i denne butik. Det er hende, der er ejer, og det er hende, der ikke kunne lade være med at føre butikken videre, da den skulle lukke. Men hun synes ikke rigtigt, at artiklen – eller historien – skal handle om hende.

Hun smiler.

- Jeg er jo bare mig … Jeg har den her butik, fordi jeg ikke kan lade være. Jeg elsker at være her – omgivet af alt det, jeg selv har valgt, og jeg er heldig, at det, jeg elsker af farver og nips, også er noget, andre falder for. Intet kommer ind her, hvis ikke det i princippet kunne bo hjemme hos mig, siger hun.

- Men tro nu ikke, at jeg har et hjem fyldt op med nips og skøre ting.

Sofie kigger på sin mor.

- Det er i hvert fald ret farvestrålende, afslører hun.

Aarhus For abonnenter

På fem år har otte mennesker mistet livet i Aarhus Havn: Far til druknet efterlyser mere sikkerhed

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Erhverv For abonnenter

Bundsgaard topper Stiftens Magtliste: Her er borgmesterens bud på, hvem der ellers er magtfulde i Aarhus

Livsstil For abonnenter

Tegnestue på kajkanten: Anders er med i kampen om at designe Danmarks næste klassiker

Byudvikling

Beboerne stemt ned: Boligblokke i 'hård ghetto' skal jævnes med jorden

Debat

Stiften mener: Hvor mange skal dø, før kommunen vil sikre havnen?

Thulesen Dahl: Pia Kjærsgaard skal ikke ind i ledelsen af DF

Erhverv For abonnenter

Her er de mest magtfulde personer i Aarhus: Se Stiftens Magtliste fra nummer 10 til 1

Aarhus

På trods af corona og isolation: Sexsygdom spreder sig i Aarhus

Mens smitten raser i daginstitutioner: Hver tredje ansat mangler fortsat sidste vaccinestik

Debat

Byudviklingen løber amok i Risskov: Vi glæder os til at se, hvad du dur til, Steen Stavnsbo

Aarhus For abonnenter

Skoler og institutioner under ekstremt pres: Flere steder er mere end halvdelen af de ansatte ramt af sygdom

Alarm 112

Voldsomt færdselsuheld i nat på E45: Lastbil bragede ind i bil på nødsporet