Annonce
Aarhus

Nomineret til Auras grønne pris: Textile Change vil revolutionere tøjbranchen

Textile Change kæmper om at vinde Auras grønne pris - og de 200.000 kroner. Ditte Højland (i midten), Simon Rossen og Emma Hostrup er de tre stiftere, der glæder sig over at være nomineret. Foto: Axel Schütt
Aarhus-virksomheden Textile Change, der har udviklet en metode til at separere tekstilaffald af blandingsprodukter til genanvendelse, er blandt de nominerede til Aura Energis grønne pris. Bag virksomheden står tre studerende, som er meget beærede over at være nomineret.

AARHUS: Når vi i november kårer Byens Bedste 2020 til det store awardshow i Hermanns i Tivoli Friheden, skal vi også uddele en særpris.

Prisen, som er på 200.000 kroner, uddeles af Aura Energi, og gives til et grønt initiativ eller projekt. Det er en jury i Aura, der har fundet frem til de nominerede på baggrund af 31 indstillinger.

Vi har allerede løftet sløret for den første nominerede til prisen. Det var Ento Labs, der har specialiseret sig i virtuel energirådgivning til erhvervsbygninger baseret på kunstig intelligens.

Annonce

Nu kan vi afsløre den anden nominerede, nemlig firmaet Textile Change.

Det er tre studerende, der står bag Textile Change, der har specialiseret sig i at separere tekstilaffald af særligt blandingsprodukter, så man kan genbruge det til nye fibre.

- Tekstilbranchen er en af de helt store klimasyndere i forhold til cirkulation af verdens ressourcer. Textile Changes projekt har et enormt bæredygtighedspotentiale, og det er nærmest umuligt at sige hvor grænsen ligger, hvis Textile Change får held med deres metode. At det så ovenikøbet er tre lokale ingeniørstuderende, der står bag Textile Change, gør det kun endnu mere interessant, fortæller Aura Energi om deres motivation for at vælge Textile Change som en af de tre nominerede.

Vil revolutionere tøjbranchen

De tre studerende Ditte Højland, Simon Rossen og Emma Hostrup, håber blandt andet at kunne revolutionere tøjbranchen.

- Tekstilindustrien er den anden mest forurenende industri på verdensplan. På verdensplan er det under 1 procent af alt tøj og tekstil, der genbruges. I Danmark er vi lidt bedre, der genanvender vi 5 til 7 procent. Men vi har stadig 50 tusind ton tekstilaffald der brændes om året - bare i Danmark, siger Ditte Højland, der er diplomingeniørstuderende i Bioteknologi, Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet, og fortsætter:

- Derfor er der også et kæmpe uudnyttet potentiale forbundet med at udvikle nye bæredygtige løsninger.

Aura Energis grønne pris

’Aura Energis grønne pris’ er på 200.000 kroner og gives til en, der på banebrydende vis transformerer idéer til praksis med fokus på bæredygtighed, grøn omstilling, deleøkonomi og lignende.

Selve prisoverrækkelsen finder sted i forbindelse med prisfesten Byens Bedste i Aarhus torsdag 12. november 2020.

Det er østjyderne, der har kunnet indstille mulige kandidater, og af de 31 indstillinger, har Aura valgt tre kandidater, som kommer med i det endelige opløb om de 200.000 kroner.

Vinderen udvælges af en jury, som består af:

  • Allan Werk, bestyrelsesformand Aura Energi
  • Carsten Höegh Christiansen, adm. direktør Aura Energi
  • Jan Schouby, chefredaktør Århus Stiftstidende
  • Anders Sahl Hansen, Innovationschef Aura Energi
  • Claus Blem Jensen, kommunikationschef Aura Energi

Projektet startede som en fritidsinteresse, og ret hurtigt blev Ditte Højland, Simon Rossen og Emma Hostrup klar over, at der var et ret stort problem med blandt andet at genbruge blandingstekstiler.

Derfor udviklede de en metode, der gør det muligt at opløse fibre fra blandt andet bomuld og viskose i vores tøj ved at separere tekstilfibre i blandt andet bomuld og polyester. Resultatet bliver en flydende, sirupsagtig masse af opløst tekstilaffald, som man kan bruge til at spinne helt nye fibre af høj kvalitet.

Annonce

Jordens ressourcer skal udnyttes ordentligt

Det tog lang vej at nå dertil, hvor Textile Change er i dag. De tre studerende har haft et hav af laboratorieforsøg, og undervejs samarbejdet med nogle af universitetets førende forskere på området.

- Vi behandler de brugte tekstiler mekanisk ved at køre dem igennem en slags kværn, så fibrene bliver finddelt. Derefter opløser vi dem i en grøn og kemisk skånsom proces, som vi har udviklet til formålet. Det hele foregår på polymerniveau, så vi kan styre processen optimalt og undgå at beskadige tekstilmassens molekyler, siger Ditte Højland.

Det ligger både hende og de to medstuderende på sinde, at vi udnytter de ressourcer, vi har på jorden, ordentligt.

- Der er ikke ubegrænsede mængder af ressourcer, og derfor skal vi udnytte dem, vi har, ordentligt, siger Ditte Højland.

Annonce

Dejligt at være nomineret

Det glæder de tre bag firmaet at være nomineret til Auras grønne pris.

- Det er fantastisk, og vi blev super glade, da vi fik beskeden. Det må også være et udtryk for, at folk synes, at det, vi gør, er vigtigt, siger Ditte Højland og fortsætter:

- Det er ret dyrt at komme i gang med det her, der går mange penge til eksempelvis produktionsfaciliteter. Og vi vil gerne blive ved med at være her og have råd til det. Det vil være så ærgerligt, hvis vi måtte stoppe, fordi vi ikke har råd til løn til os selv eller til en bestemt maskine. Hvis det er det, der gør, at vi ikke kan komme ud med den her løsning, som vi virkelig tror på.

Vinder Textile Change, skal pengene bruges til at optimere driften fortæller medstifter Ditte Højland (til venstre). Sammen med Simon Rossen går hun fuld tid i firmaet til januar, når de er færdiguddannede, mens Emma Hostrup (til højre) skal læse videre og bliver i firmaet på deltid. Foto: Axel Schütt

Derfor ved Textile Change også hvad pengene skal gå til, hvis de vinder: Driften og muligvis et demonstrationsanlæg.

-  Til januar er vi færdiguddannede, og mens Emma læser videre, vil Simon og jeg gå fuld tid i virksomheden. Vinder vi, kan vi afsætte penge til driften og til at køre demonstrationsforsøg, så vi kan fortsætte med det vi gør, siger Ditte Højland.

Vinderen af Aura Energis grønne pris findes til Byens Bedste torsdag 12. november. Det er en jury bestående af Jan Schouby, chefredaktør på Århus Stiftstidende og folk fra Aura, der afgører, hvem der skal vinde.

Annonce
AGF For abonnenter

Stiften finder historiens bedste AGF-spillere: Se nummer 31 til 40

Danmark

Tirsdagens coronatal: Der er 6324 nye smittetilfælde med coronavirus

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus For abonnenter

Få overblikket: Her er det nye byråd og alle udvalgsposterne

AGF For abonnenter

Se listen: Her er de verdensberømte arkitekter, der står i kø for at tegne det nye stadion i Aarhus

Alarm 112

Tæt på at blive kørt ned: Parkeringsvagt angrebet af mand med palleløfter

Aarhus

I en villa i Risskov har unge hjemløse lært at bo selv: Nu skal villaen rives ned

Ny undersøgelse: Pfizer-vaccine giver delvis beskyttelse mod Omikron

Aarhus For abonnenter

Trukket ud af klasseværelset og trampet i hovedet: Volden er stigende og voldsom på Aarhus' folkeskoler

Navne

En berejst sjæl fylder 75: Det slidte pas bruges fortsat

Alarm 112

Østjyllands Politi beder byens borgere og butikker om hjælp i efterforskningen af 29-årige Peter

Mette F. varsler pressemøde onsdag aften om nye coronatiltag

Alarm 112

Se video: Voldsom bilbrand i Aarhus V natten til tirsdag

Erhverv For abonnenter

Aarhus-virksomheder har fået næsten tre milliarder i coronakompensation: Se hvem, der har fået mest

AGF

Ung AGF-spiller solgt til Horsens

Annonce