Annonce
Aarhus

Nomineret til Byens Bedste Bager: Helle Bagger-Sørensen fik tudetur over det glutenfri udvalg

Helle Bagger-Sørensens bagværk er gluten- og laktosefrit. Foto: Jens Thaysen

Da Helle Bagger-Sørensens datter, Emma, blev syg, måtte hun til dejfadet, så Emma kunne få det samme som de andre børn - bare uden gluten. Nu er Aarhus-butikken nomineret til Byens Bedste i kategorien 'Byens Bedste Bager'.

AARHUS: I Vejle har bagerbutikken "For Emma" lige fejret sin to-års fødselsdag, med flag i de glutenfri fødselsdags- boller og kager. Butikken i Vestergade i Aarhus slog dørene op sidst i maj. For Emma er således både ny i byen, og ny i konkurrencen om at blive kåret til byens bedste bager.

Helle Bagger-Sørensen er mor til 10-årige Emma, der lægger navn til bagerbutikken.

- Emma fik konstateret cøliaki (glutenintolerance, red.) for otte år siden. Der er masser af glutenfri brød i supermarkederne, men det er som om, at det er ok, at det smager lidt underligt, eller er dårligt rent ernæringsmæssigt. Det lader til, at fordi det er glutenfrit, behøver det ikke smage som almindeligt brød, fortæller hun.

Derfor tog hun selv forklædet på.

- I de opskrifter, som mel-fabrikkerne sender ud til bagerne, kan jeg se, at det glutenfri brød bliver bagt som almindeligt brød. Men man skal bage på en anden måde. Det er helt andre forhold mellem mel og vand, der skal til, siger Helle Bagger-Sørensen.

Alt bagværket i For Emma er både gluten- og laktosefrit. Det meste er også vegansk, bagt på rapsolie i stedet for smør og uden brug af æg.

- Det er som om, at bare fordi det skal være glutenfrit, er det okay, at det smager lidt underligt, siger Helle Bagger-Sørensen, der står bag bagerbutikken For Emma. Foto: Jens Thaysen

Stor efterspørgsel

Bollerne er bløde med en god krumme. Man skal vide, at der hverken er laktose eller gluten i, for For Emmas brød smager ikke af gamle stenhårde klidboller. Og kunderne har opdaget, at man nu også i Aarhus kan købe gluten- og laktosefri brød, boller og kager, der rent faktisk smager godt - hvis de altså ikke vidste det i forvejen.

- Det går vældig godt. I Vejle skulle de først lige lære os at kende. Her i Aarhus var der mange, som allerede kendte os, og kom i butikken i Vejle. Vores kunder kommer fra hele landet, og folk kører langt for det. Jeg tror, at de andre bagere snart bliver nødt til at se på glutenfri produkter også, for efterspørgslen bliver større og større, fortæller Helle Bagger-Sørensen.

Centralt i bagerbutikken står tre store fryseskabe, der udover brød, boller og kager også rummer noget af det bagværk, der kan være svært at få fat i, hvis det skal være uden gluten og laktose: Burgerboller, flutes, pizzabunde og småkagedej folk selv kan bage hjemme. Fryserne er også med til at reducere madspild.

- Mange bagere har et stort spild, som det er kunderne der betaler for i sidste ende. Vi vil hellere løbe tør sidst på dagen, end at stå med en fyldt butik. Derfor bager vi ekstra til frost, så vi altid har en buffer. Når folk kører så langt, så køber de også stort ind, og så smider de det alligevel i fryseren, når de kommer hjem, siger Helle Bagger-Sørensen.

Annonce

Tudetur

Det var datterens sygdom, der bragte Helle Bagger-Sørensen ind på bagervejen.

- Da jeg så, hvad der var af glutenfrit på hylderne, fik jeg tudetur: Brødet var tæt, fast og smagte underligt. Sådan kan men ikke leve. Mit job blev at bage til Emma, hun skulle havde det samme som de andre børn - bare glutenfri. Jeg bagte dag ud og dag ind. Lige pludselig havde jeg tre ovne stående derhjemme, siger hun.

Familie og venner fik smag for Helle Bagger-Sørensen bagværk. Også dem, der sagtens kunne tåle både gluten og laktose. Ideen til For Emma lå lige for.

De tre ovne står stadigvæk i hjemmet.

- Selv om vi har bagt 3000 boller i bageriet, går jeg gerne hjem og laver 20 boller - for mig er det ren afslapning, siger hun.

For Emma er den ene af de fem nominerede i kategorien 'Byens Bedste Bager' til dette års Byens Bedste. Der er i alt 14 kategorier, og man kan stemme frem til 13. november.

Annonce
AGF For abonnenter

I har gjort jer selv til grin, AGF. Kort og godt

Danmark

Fredagens coronatal: 1085 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Skovfest på trods: Småfest er Smukfests coronavenlige lillesøster

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Samlet set er det umuligt at gå trist hjem fra Havnær

Sport

Lørdagens OL-program: I nat kan Sara Slott løbe sit sidste professionelle løb

Aarhus

Sønderlemmende kritik af bazar i Aarhus V: Fødevarestyrelsen kvitterer med sur smiley

AGF For abonnenter

Bagkanten: 5 gode grunde til, at det ikke er så slemt i AGF, som det ser ud

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Vi skal gøre op med de negative renter: Det er uetisk at lade småsparere betale gildet

AGF

Europa-exit får konsekvenser i AGF: Her er fem bud på hvilke

Danmark

Albert Dyrlund er død: Youtuberen drømte om opmærksomhed, men ville også gerne af med den

Aarhus

Overvældende modtagelse: Nyt surdejsbageri blæst bagover på Frederiksbjerg

Aarhus For abonnenter

Holy shit: Stiften tjekker byens automatiske toiletter -  sarte sjæle bedes klikke på en anden artikel

Alarm 112

El-løbehjul i sammenstød med lastbil: Kvinde hentet i ambulance

Annonce