Annonce
Østjylland

Norddjurs er klar: Venter kun på letbanens grønne lys

Kort før jul kunne de første passagerer i Aarhus endelig hoppe på letbanen. Men letbanens ankomst til Norddjurs Kommune og Grenaa lader tilsyneladende vente så meget på sig, at man fra kommunal side har tilladt sig at udsætte etableringen af Hessel Station lidt. Foto: Axel Schütt

Norddjurs Kommune er allerede klar til at tage imod Aarhus Letbane. Men de nye stationsfaciliteter må tilsyneladende vente lidt på at blive taget i brug, for ingen ved, hvornår letbanetogene i det hele taget kommer til at køre til Djursland.

NORDDJURS: Når Region Midtjylland og Aarhus Kommune på et tidspunkt beslutter sig for at tage letbanesporet til Grenaa i brug, vil Norddjurs Kommune stå klar til at tage imod.

Sådan lyder meldingen fra udvikler i miljø- og kulturforvaltningen i Norddjurs Kommune Mads Holm-Petersen, der glæder sig til den dag, hvor der endelig bliver givet grønt lys for letbanekørsel på det gamle jernbanespor mellem Grenaa og Aarhus.

- Vi glæder os vanvittigt meget til, at Trafikstyrelsen, Region Midtjylland, Aarhus Kommune og Aarhus Letbane i fællesskab kan blive enige om at køre ud til os. For så kan vores borgere for alvor få mulighed for at udnytte de faciliteter, som vi efterhånden har fået etableret, siger Mads Holm-Petersen.

Annonce

Ingen gæt på startdato

Tilbage i august 2016 blev Grenaabanen og Odderbanen, der tilsammen er kendt som Aarhus Nærbane, lukket ned for at blive ombygget til letbanetogdrift.

Et år senere - i september 2017 - meldte Aarhus Letbane så ud, at man ville være klar til at køre med letbanetog til og fra Grenaa i løbet af foråret 2018. Men lige nu ser det ud til, at den tidsplan kommer til at skride.

Hvor meget er der imidlertid ingen, der tør spå om. For ingen ved det, siger Mads Holm-Petersen.

- Det bliver efter marts, for det kan fysisk ikke lade sig gøre før da. Men bortset fra det, så er det et kæmpe spørgsmål, som jeg overhovedet ikke kan prøve at besvare. Det ville i så fald være et rent gæt, og så er dit gæt jo lige så godt som mit, siger han.

Flere ombygninger i hus

I forbindelse med letbanens komme har Norddjurs Kommune i de seneste år haft ansvaret for at gennemføre en række ombygninger og nyetableringer flere steder i kommunen.

Blandt andet påbegyndte man i 2016 en gennemgribende renovering af stationsbygningen på Trustrup Station, som - bortset fra en planlagt udvidelse af det tilhørende parkeringsareal, der skal realiseres inden for de næste seks måneder - nu står helt klar.

Inden for de nærmeste dage vil man desuden åbne dørene for nye og forbedrede ventefaciliteter for den kommende letbanes brugere på Grenaa Station, og så mangler man faktisk bare den igangværende nyetablering af Hessel Station i den sydvestlige udkant af Grenaa.

Hessel Station kommer først

Beslutningen om at etablere Hessel Station blev truffet i Norddjurs Kommune i 2016. Men så sent som i marts 2017 forventede ingen, at stationen ville blive færdig, inden det første letbanetog kørte mellem Grenaa og Aarhus.

Men forsinkelserne hos Aarhus Letbane har betydet, at etableringen af Hessel Station ser ud til at blive afsluttet, inden letbanetogene kører. Og det på trods af, at Norddjurs Kommune faktisk slet ikke har haft travlt med at få stationen bygget færdig.

- Det stod ret hurtigt klart, at letbanen ikke ville ankomme til Norddjurs før tid, og derfor har vi undladt af fremskynde projektet. Det giver ikke rigtig nogen mening at haste ting igennem, når nu vi ved, at letbanen ikke kører. Og eftersom vi med sikkerhed ved, at den ikke kører inden for de næste fjorten dage, så har vi blandt andet udsat arbejdet på Hessel Station en anelse, siger Mads Holm-Petersen.

Han slår fast, at man forventer, at både perron, parkeringsarealer, cykelskure, ventefaciliteter og toiletter på Hessel Station kommer til at stå helt færdige i løbet af marts.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Racisme skal standses og andet end det

Et fodboldstadion har sin egen retorik. Der er næsten ingen grænser for, hvad publikum tillader sig at råbe efter aktørerne på banen. Det gælder både spillere og dommere, som bliver udsat for tilråb, som kunne have kostet en dom, hvis de var blevet råbt på åben gade. Men stadions har deres egne regler. Mere bliver tilladt indenfor end udenfor. Racisme burde slet ikke forekomme, heller ikke på fodboldstadions. Ethvert menneske har ret til respekt uanset hudfarve, og det er godt, at der nu bliver taget fat på at standse racismen på internationalt niveau. I yderste instans skal en fodbolddommer afbryde en kamp, hvis racistiske tilråb bliver gentaget. Det skete to gange i Bulgarien-England forleden. Men kampen blev spillet færdig. Reglen er ikke uden problemer. Hvis et hold er bagud, og tilhængerne ønsker at få kampen standset, kan de råbe racistiske udtryk, så dommeren må gribe ind. Og så ekstrem som sport på øverste niveau er blevet, er mange parate til at udnytte enhver regel og mulighed for at vinde eller undgå at tabe. Et andet sted kan vi begynde. Herhjemme sker det meget ofte, at tilskuerne råber "ludersøn" efter en dommer, hvis de mener, han har dømt forkert - selvfølgelig mod deres eget hold. Det tilråb er krænkende og uholdbart, og Dansk Boldspil-Union bør give dommeren eller endnu bedre fjerdedommeren ret til at standse kampen, når tilråbet forekommer. I gentagne tilfælde kan han standse kampen helt. Det er også upassende, når fodboldlandsholdet og andre hold synger den sejrssang, som slutter med "store patter". Det er plat og lummert. Selv om der kan være voldsomme fysiske udfoldelser, når det går hårdest til i fodbold, kan spillet også være elegant. Stemningen på et stadion kan være fantastisk og hjertegribende, og stedet bør ikke være skueplads for latrinære, platte, upassende og racistiske tilråb. Det vil også klæde spillet, hvis elegancen føres videre, når kampen er forbi. Spontan jubel og glæde hører med, og den skal der selvfølgelig være plads til, men den kan også udføres værdigt.

Annonce