Annonce
Østjylland

Norddjurs er klar: Venter kun på letbanens grønne lys

Kort før jul kunne de første passagerer i Aarhus endelig hoppe på letbanen. Men letbanens ankomst til Norddjurs Kommune og Grenaa lader tilsyneladende vente så meget på sig, at man fra kommunal side har tilladt sig at udsætte etableringen af Hessel Station lidt. Foto: Axel Schütt

Norddjurs Kommune er allerede klar til at tage imod Aarhus Letbane. Men de nye stationsfaciliteter må tilsyneladende vente lidt på at blive taget i brug, for ingen ved, hvornår letbanetogene i det hele taget kommer til at køre til Djursland.

NORDDJURS: Når Region Midtjylland og Aarhus Kommune på et tidspunkt beslutter sig for at tage letbanesporet til Grenaa i brug, vil Norddjurs Kommune stå klar til at tage imod.

Sådan lyder meldingen fra udvikler i miljø- og kulturforvaltningen i Norddjurs Kommune Mads Holm-Petersen, der glæder sig til den dag, hvor der endelig bliver givet grønt lys for letbanekørsel på det gamle jernbanespor mellem Grenaa og Aarhus.

- Vi glæder os vanvittigt meget til, at Trafikstyrelsen, Region Midtjylland, Aarhus Kommune og Aarhus Letbane i fællesskab kan blive enige om at køre ud til os. For så kan vores borgere for alvor få mulighed for at udnytte de faciliteter, som vi efterhånden har fået etableret, siger Mads Holm-Petersen.

Annonce

Ingen gæt på startdato

Tilbage i august 2016 blev Grenaabanen og Odderbanen, der tilsammen er kendt som Aarhus Nærbane, lukket ned for at blive ombygget til letbanetogdrift.

Et år senere - i september 2017 - meldte Aarhus Letbane så ud, at man ville være klar til at køre med letbanetog til og fra Grenaa i løbet af foråret 2018. Men lige nu ser det ud til, at den tidsplan kommer til at skride.

Hvor meget er der imidlertid ingen, der tør spå om. For ingen ved det, siger Mads Holm-Petersen.

- Det bliver efter marts, for det kan fysisk ikke lade sig gøre før da. Men bortset fra det, så er det et kæmpe spørgsmål, som jeg overhovedet ikke kan prøve at besvare. Det ville i så fald være et rent gæt, og så er dit gæt jo lige så godt som mit, siger han.

Flere ombygninger i hus

I forbindelse med letbanens komme har Norddjurs Kommune i de seneste år haft ansvaret for at gennemføre en række ombygninger og nyetableringer flere steder i kommunen.

Blandt andet påbegyndte man i 2016 en gennemgribende renovering af stationsbygningen på Trustrup Station, som - bortset fra en planlagt udvidelse af det tilhørende parkeringsareal, der skal realiseres inden for de næste seks måneder - nu står helt klar.

Inden for de nærmeste dage vil man desuden åbne dørene for nye og forbedrede ventefaciliteter for den kommende letbanes brugere på Grenaa Station, og så mangler man faktisk bare den igangværende nyetablering af Hessel Station i den sydvestlige udkant af Grenaa.

Hessel Station kommer først

Beslutningen om at etablere Hessel Station blev truffet i Norddjurs Kommune i 2016. Men så sent som i marts 2017 forventede ingen, at stationen ville blive færdig, inden det første letbanetog kørte mellem Grenaa og Aarhus.

Men forsinkelserne hos Aarhus Letbane har betydet, at etableringen af Hessel Station ser ud til at blive afsluttet, inden letbanetogene kører. Og det på trods af, at Norddjurs Kommune faktisk slet ikke har haft travlt med at få stationen bygget færdig.

- Det stod ret hurtigt klart, at letbanen ikke ville ankomme til Norddjurs før tid, og derfor har vi undladt af fremskynde projektet. Det giver ikke rigtig nogen mening at haste ting igennem, når nu vi ved, at letbanen ikke kører. Og eftersom vi med sikkerhed ved, at den ikke kører inden for de næste fjorten dage, så har vi blandt andet udsat arbejdet på Hessel Station en anelse, siger Mads Holm-Petersen.

Han slår fast, at man forventer, at både perron, parkeringsarealer, cykelskure, ventefaciliteter og toiletter på Hessel Station kommer til at stå helt færdige i løbet af marts.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kloge ord om vanddragen: Vent med at flytte den

Vanddragen synger nu på sidste vers på Store Torv, efter at Aarhus Byråd onsdag besluttede, at den skal fjernes fra torvet og formentlig erstattes med noget andet kunst på stedet. Tilsyneladende har beslutningen bred opbakning i befolkningen - på en afstemning på stiften.dk forleden stemte 60 procent af deltagerne for, at den skal væk. Så det giver ikke nogen mening at diskutere længere, om den skal blive stående eller ej. Den sag er afgjort. Til gengæld giver det masser af mening at se fremad og diskutere, hvad der skal ske med torvet, når 'Torvenes Brøndsløjfe', som Vanddragen rettelig hedder, er væk. Den diskussion startede så småt på byrådsmødet, hvor et par klarsynede politikere hævede stemmen. SF's Jan Ravn Christensen manede til besindighed og advarede mod, at Vanddragen bliver fjernet over hals og hoved og efterlader et stort hul i torvets belægning, som derefter skal repareres for igen at blive brudt op, når en ny udsmykning er klar. Dér har han en vigtig pointe. Det vil være spild af penge at fjerne Vanddragen, før noget nyt er klar. DF's Knud N. Mathiesen har også en pointe i, at det er uværdigt og uhensigtsmæssigt at gemme dragen væk i et depot. Så han slår til lyd for, at der med det samme findes en ny placering, hvor kunstværket spiller bedre sammen med omgivelserne, end det var tilfældet på Store Torv. Og at private bygherrer kunne tænkes at ville sponsorere en flytning til et nyt område, hvor de har gang i noget byggeri, er vel heller ikke utænkeligt. Så lad os følge deres gode råd og få gang i en proces, som både handler om at give Store Torv en indretning og noget kunst eller udsmykning, som kan give mere liv på torvet, samt finder et nyt og bedre sted til Vanddragen. Lad os straks komme i gang med at diskutere det. Knud N. Mathiesen nævner selv Aarhus Ø, som et oplagt sted til Vanddragen, men ville det ikke bare blive samme historie dér, som det var på Store Torv: at vinden spreder vandet ud over et større område. Måske et kommende torv eller grønt område på Godsbane-området ville være mere velegnet?

Annonce