Annonce
Østjylland

Norddjurs Kommune erkender, at dispensation var en fejl

Efter branden på Farsøhthus Plejecenter vil Norddjurs Kommune nu gennemgå brandsikkerheden i de kommunale insitutioner. Foto: Annelene Petersen

Norddjurs Kommune har nu haft lejlighed til at gennemgå den rapport, der tirsdag blev fremlagt af transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA).

Allingåbro: Tirsdag kom det på et åbent samråd frem, at Farsøhthus Plejecenter i 1997 var blevet givet dispensation fra brandsikkerhedskravene, således at om- og tilbygningen kunne foretages uden etablering af et automatisk sprinkleranlæg.

Dispensationen blev i sin tid givet af Rougsø Kommune, der senere blev lagt sammen med andre kommuner til Norddjurs i 2007. En dispensation, der aldrig burde være givet, lyder det nu fra Norddjurs Kommune.

- Vi ville ikke have givet dispensationen vedrørende sprinkleranlægget i dag og slet ikke med en begrundelse om, at der ligger en brandstation i nærheden, siger Lars Møller (S), formand for voksen- og plejeudvalget i en pressemeddelelse.

Det kan lyde som om, I sender aben videre. Men hvem har ansvaret for, at brandsikkerhedskravene ikke var overholdt på Farsøhthus?

- Vi er helt bevidste om vores ansvar som bygningsejere og myndighed. Vi må konstatere, at de tilladelser, der ligger fra 1997, er lovlige, men ikke ville være givet i dag. Nu må vi se fremad og tager selvfølgelig den viden fra rapporten med os, siger Mathilde Nørgaard, kommunikationsmedarbejder i Norddjurs Kommune.

Kan I garantere, at der ikke siden 2007 er givet andre lignende dispensationer, som bryder med brandsikkerhedskravene?

- Det kan vi ikke kommentere på. Det er for tidligt at vurdere.

Hvad gør I for at sikre, at det ikke er tilfældet?

- Nu vil vi gennemgå de dispensationer, der måtte findes i forhold til vores plejecentre, institutioner og lignende fra ende til anden. Det gælder i særdeleshed på Farsøhthus, men også i andre kommunale bygninger.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre fremtid

En gruppe forældre slår alarm, fordi Aarhus Kommune vil ændre skoledistriktet i Åbyhøj. Gammelgaardsskolen vil få flere elever fra Bispehaven, og nu truer mange forældre med at flytte deres børn fra den skole til en privat. De mener, at børnene fra Bispehaven vil kræve flere ressourcer af Gammelgaardsskolen, fordi indvandrerbørnene, der kommer, har sværere ved at læse end etnisk danske børn. Det kan ramme dem, der i denne gruppe har brug for ekstra støtte. Ændringen af skoledistriktet har været i høring. Der er kommet 137 svar, 115 fra forældre, der advarer mod udvidelsen, og skolebestyrelsen ser forslaget som meget problematisk. Den har stor forståelse for, at der skal findes en løsning for børnene i vestbyen. Nu har 11 procent af eleverne på Gammelgaardsskolen behov for sprogstøtte. Det kan skolen håndtere, men bestyrelsen ser en fare i at få flere elever, der har brug for støtte. Det vil kræve ekstra ressourcer og ekstra penge. Måske skal der oprettes en ekstra klasse på skolen. Fra det nuværende distrikt skal potentielt 77 børn begynde i skolen. Hvis Bispehaven kommer med, er der 25 flere. Som det ser ud, skal fem elever fra Bispehaven ind i hver af de sandsynlige fire børnehaveklasser. Forældrenes bekymringer er også, at skolen ikke har plads til endnu en klasse. I forvejen har ikke alle klasser deres eget klasseværelse alene. Charlotte Korsgaard Nielsen er talsmand for Åbyhøj Dagtilbud og indstillet på at finde en løsning. Men gruppen er ikke inviteret til dialog. Her kan kommunen begynde. Tag alle med på råd og til debat om, hvordan sagen bedst klares. Jo mere viden, der ikke kommer til de rette, jo større er uvisheden og usikkerheden. Rådmand Thomas Medom (SF) erkender, at Gammelgaardsskolen allerede løfter en stor opgave for integrationen, og der følger nogle ressourcer med, siger han. Medom har ret i, at alle har et ansvar for alles børn. Men situationen er ulykkelig, og vi har ikke brug for flere parallelsamfund. Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre bliver fremtiden.

AGF

Stort tema om talentudvikling i AGF: Fra glemt sølvhold, transitionstræner til talenter der gik andre veje

Danmark

71-årig mand anholdt for at have kørt 22-årig værnepligtig ihjel: Havde parkeret bilen, så dens skader ikke var synlige

Annonce