Annonce
Norddjurs

Norddjurs Kommune tømmer reservepulje: Besparelser på ældreområdet er endegyldig droppet

I Norddjurs Kommune er politikerne blevet enige om, at det er slut med at spare penge på ældreområdet for at dække det merforbrug, som gør sig gældende på socialområdet. Arkivfoto: Annelene Petersen
Kommunalbestyrelsen og aftalepartierne i Norddjurs Kommune har accepteret, at voksen- og plejeudvalget overskrider sit budget med 9,5 millioner kroner. Dermed slipper området for at skulle ud i yderligere besparelser. Helt så let går det ikke for børne- og ungdomsudvalget.

Norddjurs: Medarbejdere og borgere inden for voksen- og plejeområdet i Norddjurs Kommune skal ikke længere bekymre sig om at blive ramt af yderligere besparelser i løbet af 2019.

Det står klart efter et kommunalbestyrelsesmøde tirsdag aften, hvor det blev besluttet at tømme den ene af to reservepuljer, som blev oprettet i forbindelse med sidste efterårs budgetlægning.

Beslutningen gør, at voksen- og plejeudvalget slipper for at finde de 9,5 millioner kroner, som man inden for socialområdet ser ud til at overskride sit eget budget med, inden året er omme.

Det fortæller kommunens borgmester, Jan Pedersen (S).

- Tingene har ikke udviklet sig helt i overensstemmelse med det budget, vi havde lagt. Men i servicerammepuljen har vi en reserve, der kan håndtere den udgift, som gør sig gældende på voksen- og plejeområdet i 2019. Der er total enighed om, at vi hverken nu eller fremover vil ud og finansiere budgetproblemerne på socialområdet ved at skære på ældreområdet, som allerede har et for lavt serviceniveau, siger Jan Petersen.

Budgettet på socialområdet er primært skredet, fordi Norddjurs Kommune har fire indbyggere, der er blevet idømt straffe. Men eftersom de fire personer ikke kan afsone deres straf i et almindeligt fængsel, skal de tilbydes en foranstaltning, som koster kommunen mange penge.

Annonce

Rammebesparelse droppes

Også børne- og ungdomsområdet, hvor man ser frem til en merudgift på otte millioner i 2019, har fået en håndsrækning fra politikerne.

Aftalepartierne bag budget 2019 (S, V og DF) er nemlig blevet enige om at droppe at pålægge de enkelte skoler og daginstitutioner en rammebesparelse på 1,3 procent for resten af 2019. Tværtimod tilføres børne- og ungdomsområdet et engangsbeløb på 3,7 millioner kroner fra kommunens anden reservepulje, nemlig Ny Kurs-puljen.

- De penge dækker en del af merforbruget, som er kommet i forbindelse med implementeringen af den nye skolestruktur. Men vi tør ikke tømme Ny Kurs-puljen for penge, for vi vil have noget at tage af til efteråret, hvis der skulle blive brug for det, siger Jan Petersen.

Derfor skal børne- og ungdomsområdet stadig selv finde finansiering til de resterende 4,3 millioner kroner, som merforbruget ser ud til at ende på efter pengetilførslen fra reservepuljen.

Tre veje til finansieringen

Derfor har børne og ungdomsudvalget besluttet at inddrive det bonusbeløb på 1,4 millioner kroner pr. skole, som henholdsvis Auning Skole, Ørum Skole og Kattegatskolen vil få udbetalt fra staten, hvis det lykkes dem at løfte karakterniveauet ved de igangværende eksaminer.

Herudover vil det være muligt at undlade at anvende den andel af de statslige midler til styrkelse af de første år i udsatte børns liv, som Norddjurs Kommune forventes at modtage via den kommende midtvejsregulering.

Og endelig vil man anmode de institutioner, som ikke er blevet ramt af kraftige driftsbesparelser, om at udvise tilbageholdenhed med afholdelsen af udgifter i 2019. Dette mindreforbrug skal primært skabes på budgetterne for Djurslandsskolen, Tandplejen og den nye aftaleenhed bestående af Familiehuset, sundhedsplejen samt børne- og familierådgivningen (FTI).

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Oversvømmelser fortsætter: Veje i det vestlige Aarhus lukket i 14 dage

Byudvikling For abonnenter

Byrådsmedlem er bekymret for kulturarven: Stigende antal bevaringsværdige ejendomme rives ned

Annonce