Annonce
Østjylland

Norddjurs topper hitliste: Sommerhuse går som varmt brød

Ferierejsen sydpå blev for mange danskere konverteret til købet af et sommerhus på grund af coronaen. Salget på landsplan steg med 55 hele procent. Arkivfoto: Henning Bagger
Norddjurs laver det største hop i sommerhus-salget blandt de 20 største sommerhus-kommuner med en fremgang på 86 procent. Mariagerfjord er også godt med på fjerdepladsen i sommerhus-rekordernes 2020.

Grenaa: 2020 var et jubelår for sælgerne af sommerhuse. Nøglerne til næsten 16.000 sommerhuse skiftede hænder i løbet af året.

I alt steg salget med 50 procent i 2020. Størst procentuel fremgang var der i Norddjurs Kommune, hvor salget af sommerhuse steg med hele 86 procent.

- Der er købere. Vi mangler sælgere. Vi har meget korte salgstider på sommerhusene, især de billige. Blot få dage på flere nyheder, som vi har solgt via køberkartoteket, siger Sofie Vogt, der er ejendomsmægler og indehaver af Home Grenaa-Norddjurs.

Annonce

Fremgang i sommerhussalget i 2020

I parentes antal solgte sommerhuse i 2020 og 2019:

1. Norddjurs: 86 procent  (371 - 200)

2. Vordingborg: 82 procent (396 - 217)

3. Aalborg: 82 procent (446 - 245)

4. Mariagerfjord: 78 procent  (283 - 159)

9. Syddjurs: 62 procent (733 - 452)

Statistikken gælder sommerhuskommuner med flere end 30 handler i 2020.

Køberne er en bred skare: Par, unge familier og tidlige seniorer.

- Det klassiske sommerhus til omkring en million kroner går hos os som varmt brød. Vi har udsolgt hos os med den type nu. Køberne søger stemning og hygge, og så gør lidt småskavanker intet,  forklarer Sofie Vogt.

Coronaen gjorde sit

Også i Mariagerfjord Kommune, der blandt andet rummer det store sommerhusområde omkring badebyen Øster Hurup, var der kæmpe fremgang i 2020. Der blev solgt 124 flere sommerhuse end året før, hvilket svarer til en fremgang på 82 procent.

- Vi kan ikke løbe fra, at det bedste år på sommerhusmarkedet har været 2020, siger Fatima Shamma, ejendomsmægler og indehaver af EDC Øster Hurup og Hadsund.


- Det var et vildt år. Folk kunne lige pludselig ikke komme ud at rejse, og så var det som om, at de i stedet begyndte at hamstre sommerhuse. Mange havde nok gået med drømmen i mange år og måske udskudt den, men nu var de klar.

Fatima Shamma, ejendomsmægler, EDC Øster Hurup og Hadsund


Hun mener, at coronaen gjorde sit til, at køberne pludselig stod i kø for at kigge på sommerhus.

- Det var et vildt år. Folk kunne lige pludselig ikke komme ud at rejse, og så var det som om, at de i stedet begyndte at hamstre sommerhuse. Mange havde nok gået med drømmen i mange år og måske udskudt den, men nu var de klar, siger Fatima Shamma.

Annonce

Solgt til overbud

Lige som på Djursland er det sommerhuse i både den dyre og den billige ende af skalaen, der har skiftet ejer i løbet af 2020.

- Nogle af dyre sommerhuse til 2-3 millioner, som ligger i Øster Hurup og Helberskov, og som tidligere har været svære at sælge, har vi kunnet afsætte. Folk har haft pengene og lysten til at investere. Mange af de boliger, vi solgte sidste år, er faktisk solgt til overbud. Det gælder også de dyre, hvor sælgeren fik 100.000-150.000 kroner mere end det, som vi har udbudt dem til, fortæller Fatima Shamma.

Det var i påsken 2020 cirka en måned efter, at statsminister Mette Frederiksen havde bebudet landet lukket ned, at interesse for at investere i et sommerhus for alvor tog fart.

- Der var rigtigt tryk på i maj, juni og juli. I juli alene solgte vi 35 boliger på en måned, siger Fatima Shamma. Hun fortæller, at kunderne er en bred gruppe af unge og ældre fra Viborg, Randers, Aarhus, Hobro og Aalborg.

Annonce

Letbanen vigtig spiller

Hos Home Grenaa-Norddjurs fortæller ejendomsmægler Sofie Vogt, at køberne typisk kommer fra Aarhus-området.

- Vi er tæt på Aarhus. Max. en times kørsel, som også er den afstand vi ser de fleste købere maksimalt ønsker, siger Home-mægleren:

- Du får mere sommerhus for pengene hos os end i Syddjurs, og vi har en god handelsby i Grenaa, som jeg kan høre sommerhusejerne er glade for.

Til Grenaa Strand er letbanen en vigtig spiller.

- Vi har lige solgt til et par i Aarhus, der bor i lejlighed på Store Torv. De har ingen bil, men de tager letbanen i sommerhus, fortæller Sofie Vogt. Ligeledes har hun solgt til en familie fra Aarhus med to teenagere.

- De kan tage i sommerhus, og børnene kan komme og gå, som det passer dem via letbanen. Det er genialt, siger mægleren.

Annonce

Fuldt booket

Aktiviteten hos Home Grenaa-Norddjurs er fortsat høj og ikke præget af vinterstemning. Der er altså efterspørgsel efter flere huse til salg, men det kniber med nye huse på hylderne. En problemstilling, EDC-mægleren i Øster Hurup sagtens genkender.

- Det begynder at knibe, og bliver det ved på den måde, så kommer vi godt nok til at mangle huse. Vores weekender er fuldt bookede. I sidste weekend havde vi 19 fremvisninger lørdag og søndag. Vi plejer at sælge om vinteren, men ikke så meget som nu, siger Fatima Shamma.

Ifølge boligmarkedsanalytiker hos Home, Michael Dalsager, er markedet for lysten til investere i et sommerhus langt fra mættet.

- Den store sommerhusjagt ser ud til at fortsætte. Sommerhussalget i årets første to uger er 183 procent højere end året før, lyder det fra Michael Dalsager.

Tjekliste til sommerhuskøb

Overvej dine prioriteter nøje: Skal du satse på et mindre sommerhus i første række ved vandet og måske i et mondæne område. Eller et større hus med plads til familie og venner med mere beskeden beliggenhed.

Luksus eller afslapning: Gør dig klart, om du skal have samme bekvemligheder, som i dit helårshjem som opvaske- og vaskemaskine, internet og store, åbne rum, eller om du kan nøjes med et mindre hus med færre luksusgoder.

Kørselsafstand: Hvor langt vil du køre? Der er størst efterspørgsel 1-2 timer fra de største byer i Danmark, hvilket kan ses på prisen

Tjek området: Undersøg ting som indkøbsmuligheder, bademuligheder, adgang til natur, tæt på støj (veje, industri, jernbane mv.), om det er let at komme dertil, og, hvis det er tæt på kysten, om der er lavet kystsikring.

Vedligehold eller ej: Vil du have et vedligeholdelsesfrit sommerhus, bør du kigge efter nyere sommerhuse eller huse, der er godt vedligeholdt fra start.

Annonce
AGF For abonnenter

Særligt område til AGFs stemningsfans, 'kvindemad' og storskærm i fanzone: Her er 11 ting, det nye stadion kommer til at indeholde

Danmark

Fredagens coronatal: Rekordmange tilfælde - over 46.000 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Sara Slott bliver en del af Sportens Hall of Fame

Aarhus For abonnenter

Er der åbnet en 'stikker-linje' i ældreplejen? Vred rådmand kalder ny klagemulighed for udansk

Erhverv

Vild vandrehistorie rammer Bilka: - Det er en kæmpestor and

Aarhus

Fødevarekontrollen kom tilbage efter flere måneder: Bananfluerne svirrede stadig rundt i køkkenet

Hård kritik af besparelser i Rigspolitiet: - Det giver flere ulykker og dræbte

Aarhus For abonnenter

På fem år har otte mennesker mistet livet i Aarhus Havn: Far til druknet efterlyser mere sikkerhed

Østjylland

Katrine er årets kontorelev: Hestepige i høj kurs har fået lederjob

Alarm 112

26-årig mand dømt for voldtægt: Sendte nøgenbilleder af offer til flere venner

For abonnenter

Phillip har kæmpet mod DSB halvanden måned efter tanketorsk: - Jeg glemte tasken - men de stjal computeren

Alarm 112

Serieindbrudstyv hærger et større område: Politiet har modtaget 40 anmeldelser om indbrud i biler i denne uge

Erhverv For abonnenter

Bundsgaard topper Stiftens Magtliste: Her er borgmesterens bud på, hvem der ellers er magtfulde i Aarhus

Aarhus

Emma og Emilie føler sig glemt af skole og regering: Hvornår begynder I at tage vores uddannelse lige så seriøst, som vi selv gør?

Annonce