Annonce
Aarhus

Nordeuropas største bydelsgalleri: Vejlby tænker stort med kunst, idræt og borgervenlige områder

Idrætshøjskolen har allerede dette vægmaleri. Kunstneren er Bogdan Scutaru, født og opvokset i Rumænien, bosat i Horsens. Pr-foto
Bydelen er på vej til en størrelse som en provinsby, og stærke kræfter er i gang med at skabe bedre bymiljø.
Annonce

VEJLBY: Vejlby skal fyldes med store, prangende gavlmalerier med street art, et udsigtstårn, badebassin, indgangsporte til bydelen og meget mere. Med Idrætshøjskolen Århus som initiativtager skal sikres et spændende lokalmiljø i Vejlby. Der skal både investeres i infrastruktur og nye idrætsfaciliteter.

Projektet har netop fået 100.000 kroner af Den Jyske Kunstfond.

- Vi ville oprindelig hyre arkitektfirmaet C.F. Møller til opgaven med at beskrive projektet og havde samlet 170.000 kroner. Men senere er Aarhus Kommune gået ind i projektet og har erkendt det ansvar, der ligger, når 15.000-18.000 mennesker flytter ind de næste to-tre år på et område med en radius på cirka to kilometer. Derved vil bydelen nå op over 40.000 indbyggere, siger Henrik Løvschall, forstander på Idrætshøjskolen.

Han tilføjer, at han stadig håber, at C.F. Møller og/eller Sleth Arkitekter får opgaven, der allerede er beskrevet.


Vi drømmer om, at ramblaen og gymnasiet kan bindes sammen af en bro.

Henrik Løvschall


- Vi under gerne sydbyen og AGF at få et stort, flot projekt ved Kongelunden, hvor syv personer er ansat af kommunen til at løfte det. I Vejlby arbejder flere af afdelingerne i Skovbakken/VSK samt VIK på store projekter for at kunne byde de nye indbyggere velkommen, siger Henrik Løvschall.

Annonce

Centralt sted

I beskrivelsen af projektet påpeges det, at der eksisterer en risiko for, at området udvikler sig til et endeløst, centerløst bymiljø uden tydelig identitet ligesom andre forstadsmiljøer.

Det er et kendetegn for Vejlby, at bydelen rummer en række uddannelses- og idrætsinstitutioner, der trods ringe visuel og fysisk forbindelse ligger i umiddelbar nærhed til hinanden. Det handler blandt andet om idrætshøjskolen, gymnasiet, kirken og idrætscentret. De danner alle rammen om et offentligt mødested.

I projektet vil hele ramblaen foran Vejlby Risskov Hallen og de øvrige idrætsbygninger blive et centralt sted for alle områdets nye indbyggere. Her kommer de udendørs arealer også i spil med bevægelsesområder, siddelandskaber, vand og kunst samt åbning af centeret ud mod ramblaen.

Der er allerede plads til aktiviteter på ramblaen ved Idrætshøjskolen. Men mange flere skal til. PR-foto

Der er yderligere planer. VIK's springcenter tænkes udvidet til det dobbelte fra cirka 2023, og VSK barsler med et nyt klubhus. Det skal være byens stadion nummer to til AGF Kvindefodbold og VSK herrer, men også til byens andre divisionshold i ydersæsonen, hvor alle i år i øvrigt var langt i pokalturneringen. Basketball arbejder på et basketmekka, og svømning, som er en af de største afdelinger, drømmer om varmtvands kulturhus til børn, ældre og svage medborgere.

Annonce

Gymnasiet og ramblaen

Risskov Gymnasium har lige fået tre millioner kroner til at åbne sig ud mod dets store område. Det er både for elever og områdets beboere.

- Vi drømmer om, at ramblaen og gymnasiet kan bindes sammen af en bro, også for at sikre de svage trafikanter, for området får en meget større trafikbelastning, siger Henrik Løvschall.

Alt dette skal omgives af kunst, street art og andre spændende kunstinstallationer. Her bidrager Den Jyske Kunstfond med at samle borgerne, så de får indflydelse på deres lokalområde. Både nuværende og nye kunstnere skal være med, og IHÅ vil være facilitator på denne proces.

Annonce

Som en provinsby

Projektet er allerede velbeskrevet i "Co-creating our future story", som beretter om Nordens største bydelsgalleri.

Ideen til det store projekt i Vejlby kommer fra Idrætshøjskolen Århus, og forstander Henrik Løvschall er begejstret for den nye donation fra Den Jyske Kunstfond. Foto: Anders Christensen

- Vi har tænkt stort, fordi der er en stor og eksplosiv vækst i et område, hvor Vejlby Risskov Centret og Idrætshøjskolen engang lå på en mark i den nordlige del af byen. Nu bliver det pludselig Aarhus' største lokalområde målt på indbyggertal. Det bliver en bydel på størrelse med Skanderborg eller Ikast, siger Henrik Løvschall.

Projektet er vurderet til samlet at ville koste 21 millioner kroner.

Annonce

14 nedslag

Peter Gran Boesen arbejder med byudvikling og er projektleder på “Co-creating our future story”.

Kunsten bliver til i samarbejde med projektlederen Mads Fredberg, medejer af kunstbureauet "Kolossal", som har kontakt til de dygtigste street art kunstnere fra hele verden.

Sammen har de to lavet en projektplan, som udelukkende bygger på lokalsamfundets konkrete ønsker. Planen er at lave 14 nedslag - steder i området, der skal udsmykkes med kunst eller fungere som samlingspunkter for bydelens voksende antal borgere og brugere.

Vejlby bliver altså fyldt med store, prangende gavlmalerier med street art, et udsigtstårn, badebassin, indgangsporte til bydelen og meget mere.

De er med i projektet

Partnere, der samarbejder på Vejlby-projektet:

Idrætshøjskolen, Risskov Gymnasium, Vejlby Kirke, Entreprenørfirmaet A. Enggaard A/S, Børnenes Friskole, Vejlby-Risskov Centret, Springcenter Aarhus, Vejlby Lokalcenter, Aarhus Handelsgymnasium, IK Skovbakken, Urban Goods, Kolossal.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Fik bøde på 3.000 kr. for at bære skudsikker vest: Politiet fortsætter pres på bandemedlemmer

Annonce