Annonce
Aarhus

Nordeuropas største energilaboratorium åbnet i Aarhus

En moderne elbil er en del af testudstyret, som laboratoriets leder, Björn Andresen, demonstrer.

Et nyt energilaboratorium er åbnet på Aarhus Universitet, hvor forskere og studerende skal skabe ny viden om fremtidens energisystemer.

Annonce

AARHUS: En mindre elbil kan snildt være en del af den renoverede industribygning i byens nordlige bydel. Elbilen er en del af et nyt energilaboratorium og kan for fremtiden indgå i de eksperimenter, som de studerende på ingeniørhøjskolen, der har valgt at arbejde med ny teknologi indenfor vedvarende energikilder som sol, vind og biogas, vil kunne lave.

På taget af det nye laboratorium, der er spækket med eltavler, generatorer og ledninger i alle regnbuens farver, er der monteret solpaneler, så de studerende kan få erfaringer med solen som energikilde. I øjeblikket er det solpanelerne, der leverer strøm til el-bilen, men en mindre vindmølle er også undervejs, så snart kan de studerende undersøge om vindkraft også er en relevant energikilde til det 4-hjulede køretøj.

- Vindmøllen er ikke kommet op endnu. Men den er på vej, og når den kommer op, vil vindmøllen kunne bidrage til at skabe ny viden hos vores studerende, som arbejder med elektronisk energiteknologi, forklarer laboratorieleder Björn Andresen, Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet.

I et af laboratoriets mindre rum står et skab med nogle særlige batterier. De bliver brugt til at oplade energien fra solcellerne. I et andet rum står et mindre biogasanlæg.

- Udover vindens og solens energi vil man også kunne arbejde med forståelsen af et biogasanlæg. Her kan de studere et biogasanlæg på tæt hold, siger Björn Andresen, som lægger vægt på, at det også handler om at få de forskellige, nye bæredygtige teknologier til at spille sammen.

- Vi ved meget om de enkelte energisystemer, men en udfordring er at få det hele til at fungere sammen. I såvel privatboliger som indenfor industrien, mener laboratorierlederen.

Indenfor kort tid har han oplevet en stor søgning til det område, som han beskæftiger sig med.

- På to år er antallet af ansøgere vokset med 150 procent, så vi mærker stor interesse for at arbejde med at skabe ny viden indenfor fremtidens energisystemer.

Mathias Kritensen (tv) er en af de assistenter, som de sturende i fremtiden vil kunne få hjælp af i det nye energilaboratorium.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

45-årig mand anholdt efter at have generet helikopter med en laserpen flere gange ved Aarhus Universitetshospital

Aarhus

Lokal hjælpepakke fra Salling og kommunen: Stort millionbeløb på vej til sport og fritid

Annonce