Annonce
Kultur

Nordisk magtdemonstration på Atlas

Einar Solberg havde publikum i sin magt, da Leprous spillede. Photo: Sebastian Dammark /@idoconcerts

Den progressive metalrock er en sjælden gæst i Aarhus, men torsdag aften viste tre af genrens udøvere, hvorfor musikken fascinerer så mange.

ANMELDELSE: Det handler om balance. Evnen til at sammensætte de tekniske kompetencer med så megen melodi og progression, at ønsket om at udstille sine evner ikke svømmer fuldstændig over i guitarlir og specielle taktarter.

Progressiv metal er ikke for alle og enhver. Det sætter sig ikke på nethinden i første forsøg, formentlig heller ikke i det tiende. Ofte tager det lang tid at dykke ned i pladerne. Men når man først kommer derned, så giver de lange og komplicerede numre masser af mening.

Torsdag aften kunne Atlas åbne dørene til en trio af vellyd, da Astrosaur, Agent Fresco og Leprous rullede ind i den jyske hovedstad og leverede et brag af en koncert foran en tilskuerskare, der tydeligvis var bekendt med det meste af materialet.

Måske ikke førstnævnte, men debutanterne fra Astrosaur brugte ikke mange sekunder på at se sig tilbage og leverede højenergisk salve af grooves og guitarriffs, der fik de fleste hoveder i salen til at nikke. Det instrumentale havde masser af saft og kraft, men formåede ikke altid at bevare balancen mellem det fascinerende og formidable og det enerverende. Derfor fik de heller ikke helt så godt fat, som aftenens to andre bands, der understregede, at de ekstra år på bagen har bygget nogle ekstra lag på sangskriningen. Ikke mindst nordmændene fra Leprous, der med al tydelighed var aftenens største oplevelse.

For selvom islændingene fra Agent Fresco var en oplevelse i sig selv med deres sange, der vekslede mellem det nøgne og sårbare og de hårde breaks, hvor hele salen nærmest blev løftet af gruppens imponerende energi, så var der tydelig forskel på kvaliteten af sangene undervejs i settet. Når de ramte ørehængerne som "Dark Water" og "Wait For Me", sad det hele lige i skabet med en præcision, som ikke kunne andet end imponere. Til gengæld kunne det godt tenderer til det monotone til tider, når de tekniske evner fik mere plads end melodien og det genkendelige i bandets kompositioner. Gruppens to fremtrædende medlemmer, sanger Arnor Dan Arnarson og trommeslager Hrafnkell Orn Gudjonsson, gjorde dog deres til, at opmærksomheden aldrig forsvandt fra gruppens optræden, som satte en stor streg under, at man sagtens kan komme ud over scenekanten, selvom man spiller musik på et meget højt teknisk niveau.

En evne, som aftenens hovedband Leprous mestrede fra allerførste nummer og kørte igennem til det sidste i en koncert, der var gennemført til sidste detalje og viste et band, der over årene er blevet stærkere og stærkere sangsmede. Bedst illustreret på deres seneste udgivelse "Malina" fra i år, hvor flere af aftenens sange også kom fra.

Med sanger Einar Solberg i den dirigerende rolle, spillede kvintetten med et overskud og en indlevelse, der gik lige gennem marv og ben og ind til hjertekulen med sine sange, der på fornemste vis tager det bedste fra heavy og den progressive rock fra 1970erne og tilsætter det et moderne touch, der gør nordmændene til en af de bedste udøvere på scenen lige nu.

En pragtpræstation, der bragte smilet frem på de fleste tilskuere denne aften og satte en stor fed streg under, at Aarhus sagtens kan magte flere koncerter af denne form. Det er ellers ikke noget, man er forvænt med i det jyske, hvor de progressive metalbands sjældent tjekker ind.

Leprous, Agent Fresco og Astrasaur

Atlas, torsdag aften

Agent Fresco spillede sin første koncert i Jylland og gjorde det med en overbevisning, der uden tvivl fik tiltrukket flere nye fans til det islandske band. Photo: Sebastian Dammark /@idoconcerts
Annonce
Aarhus For abonnenter

Moesgaard Museum beskyldes for at skæmme naturperle: - Det er jo ren Klondike med udsigtstårn og campingvogn

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
AGF For abonnenter

Stiften har været AGF-karaktererne igennem: Her er årets spiller, forårets profil og sæsonens bedste kamp i den rædderlige sæson

Aarhus For abonnenter

Rift om pladserne: Kommunen slukker Aarhus-restaurants drøm om mere udeservering

Alarm 112

To personer løb over for rødt for at nå bus: Begge blev kørt ned og sendt på skadestuen

Aarhus

Champagne kan nydes i enhver anledning: Interessen for mousserende vine er på vej frem

For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Erhverv

Kommunen køber kæmpe ejendom i Viby for 34 mio. og har van(d)vittige planer for bygningerne

Sport For abonnenter

Se nedrykningsbraget fra 2. division: Middelfart kæmpede mod Brabrand

Kultur

Har du også undret dig over stjernehimlen i to busskure?: Snart får flere af Aarhus' ikoniske champignoner en opfriskning

Kultur

Se video: Northsides nye vartegn har tabt pusten

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Byudvikling

Nu kan der bygges tæt i Sonnesgade - men byrådet løfter en pegefinger

Kultur For abonnenter

Jacob og Helle tænker tøj som 'gourmetshopping': Det skal være ærligt og personligt

Sport

Leverede comeback efter pausen: Langskud og scoring på direkte hjørne gav Brabrand første sejr i 11 kampe

Annonce