Annonce
Udland

Norge har fået ny mindretalsregering med 20 ministre

Håkon Mosvold Larsen/Ritzau Scanpix
En ny koalition er dannet i Norge, efter at Fremskrittspartiet forlod regeringen.

Norges statsminister, Erna Solberg, præsenterede fredag sin nye mindretalsregering på Slotspladsen i Oslo, hvor flere opretholdt en tradition med at dele blomster ud på en regerings første dag.

Den nye koalition er dannet, efter at Fremskrittspartiet (FrP) er trådt ud af regeringen. Det skete efter en strid om en norsk-pakistansk kvinde, som sammen med sine to børn blev hentet hjem til Norge fra en flygtningelejr i Syrien. Kvinden havde støttet Islamisk Stat.

Den nye formindskede koalition består af Solbergs konservative parti, Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti (KrF).

I den nye konstellation har Høyre 12 ministre, mens Venstre og Kristelig Folkeparti fik hver fire ministerposter.

13 af de 20 ministerposter er gået til politikere, som tidligere har haft regeringsposter. Blandt de nye ansigter er Venstres Abid Raja (kultur- og ligestillingsminister), KrF's Knut Arild Hareide (trafikminister) og Høyres Tina Bru (olie- og energiminister).

Den nye kulturminister, Abid Raja, og den nye trafikminister, Knut Arild Hareide, var blandt dem, som fik flest blomster.

De havde begge svært ved at bære alle de buketter, som de havde fået.

Den 33-årige Tina Bru fra Solbergs parti har fået den vigtige post som olie- og energiminister. Også den nye finansminister, Jan Tore Sanner, er fra Høyre. Det samme gælder udenrigsminister Ine Eriksen Søreide og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

Partileder Siv Jensen og resten af FrP-politikerne forsvandt fra Slotspladsen via en bagvej. Partiet havde syv ministerposter i den tidligere regering under Erna Solberg.

– Nu er FrP ude af regeringen, og Norge har en mindretalsregering. Det giver flere åbne diskussioner og debatter i Stortinget, uden at alt er bestemt på forhånd, pointerede Solberg på en pressekonference.

– I Norge har vi en tradition for, at flere partier finder sammen for at finde gode løsninger. Det er Norge, når det er allerbedst, sagde hun.

/ritzau/NTB

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Regnvejr - det er alvorligt, det her

Ikke, at AGF ikke kan spille fodbold. Ikke, at kommunen er så forhippet på, at alle skal bo i midtbyen, at man nu pønser på at bebygge ganske små åndehuller lige bag Salling ved Telefonsmøgen. Nej – den menneskeskabte globale opvarmning ser nu ud til at true os. Hvis ikke de enorme regnmængder hører op, så bliver vores flade land én stor mudderpøl, hvor det ikke er til at eksistere. Jeg troede ellers på, at det først ville ramme Maldiverne, der bliver oversvømmet af havet, og dernæst landene nedenfor Himalaya, der vil komme til at mangle vand, når gletcherne er smeltet ned og Ganges, Mekong med andre floder er tørret ud. Høje temperaturer og varme giver nedbør, og det ene lavtryk efter det andet er væltet ind over os ude fra Atlanterhavet og Nordsøen (Vesterhavet) i en sådan grad, at vi kun iført gummistøvler kan bevæge os udenfor befæstede arealer. Holstebro, Horsens, Vejle og Kolding er oversvømmet, og hundredvis af villa-, sommerhus- og kolonihaver står under vand. I Århus Stiftstidendes tillæg Danmark sås torsdag 20. februar på bagsiden et luftfoto af et oversvømmet kolonihaveområde i Kolding. Hvorfor ikke bringe et sådant billede på forsiden i respekt for alvoren i det her? I en leder samme dag opfordrer Hans Petersen til at lade en rendegraver køre ind på en mark og afhjælpe en villa-nabogrund, der er truet af oversvømmelse fra marken. Ja – men hov, kan den rendegraver i det hele taget køre på marken? Og kan landmanden køre på marken? Hvad med vintersæden, den er vel regnet og rådnet væk? Det vil give enorme tab på valutabalancen, hvis ikke vores ellers udskældte landbrug kan komme i marken. Vi må virkelig krydse fingre for, at forårs- og sommersolen vil komme til at skinne i rigt mål, så der kommer gang i fordampningen, gerne samtidig med noget blæsevejr, ellers giver det blot yderligere nedbør. På en måde har vi (den ældre generation) fortjent det. Det er selvforskyldt og ville jo være ganske uretfærdigt, hvis det kun rammer vores børn og børnebørn. Vi har i den grad bygget op til den globale opvarmning med et liv i luksus og overflod. Nu kommer regningen så. For klimaet dette efterår og vinter er så ekstremt, ligesom sommeren 2018, at begge dele må skyldes den menneskeskabte globale opvarmning. Naturen er og bliver den stærkeste, trods al vores viden og teknologi. Piller vi ved den, viser den tænder.

Aarhus For abonnenter

Socialområdet i Aarhus skal spare 45 millioner kroner: Men politikerne er slet ikke færdige

Aarhus For abonnenter

Ældrerådmand vil ikke af med penge til socialområdet: - Det er da dybt uretfærdigt

Annonce