Annonce
Udland

Norge stopper våbeneksport til Tyrkiet - Sverige vil have EU med

Attila Kisbenedek/Ritzau Scanpix
Sveriges udenrigsminister vil fredag søge Ríkssagens støtte til fælles EU-boykot af våben til Tyrkiet.

Norge stopper for eksport af militært udstyr til Tyrkiet, oplyser udenrigsminister Ine Eriksen Søreide.

Torsdag aften siger den svenske udenrigsminister, Ann Linde, at hun vil bede Riksdagen om støtte til en fælles EU-embargo.

- I morgen vil jeg bede Riksdagen om støtte til at arbejde for, at EU indfører sanktioner mod Tyrkiet i form af en våbenembargo, siger hun til den svenske radioavis, Ekot, ifølge TT.

- Det vil sige et forbud mod at eksportere våben til Tyrkiet.

Det sker som en reaktion på Tyrkiets militære indrykning i Syrien.

Norge, der står uden for EU, vil indtil videre ikke behandle nye ansøgninger om eksportlicens for forsvarsmateriel og varer, der kan bruges til militært brug i Tyrkiet. Det siger udenrigsminister Ine Eriksen Søreide.

- Vi gennemgår nu også alle de gyldige licenser for eksport af forsvarsmateriel og varer, der kan anvendes til militært brug.

Tyrkiet indledte onsdag den militære offensiv i det nordøstlige Syrien. Jagerfly bomber kurdiske byer, og tyrkiske soldater er torsdag trængt længere ind i Syrien.

- Vi følger situationen med dyb bekymring og gentager vores tydelige opfordring til Tyrkiet om at afslutte militæroperationen samt respekterer folkeretten, siger Søreide.

- Dette har udenrigsministeriet også givet udtryk for under et møde med Tyrkiets ambassadør i Norge, påpeger hun.

Norge og Tyrkiet er allierede medlemmer af Nato. Norge eksporterede i 2018 militært materiel til Tyrkiet for 41,4 millioner norske kroner.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Hvorfor vil kommunen holde Bøgeskovshus på private hænder?

Siden 2014 er Bøgeskovshus i Viby blevet forpagtet af Forenede Care med det formål at bringe de økonomiske udgifter ned og med en vision om et privat-offentlig samarbejde, hvori kommunen skulle kunne lære en masse af pleje- og omsorgskoncernen. Ved onsdagens byrådsmøde vil et flertal formentlig vedtage forlængelsen af Forenede Cares kontrakt og dermed bibeholde Bøgeskovshus på private hænder. Noget, vi er meget uforstående overfor. I seks år har kommunen udliciteret driften af plejehjemmet, og på seks år er ingen af de ambitioner, som dannede grundlag for udliciteringen, blevet mødt, og der har ikke været nogen nævneværdig økonomisk gevinst. Målsætningen var, at vi skulle skabe vækstbetingelser for innovation, gensidig inspiration og læring, således vi kunne forbedre og sikre det gode ældreliv - også på andre institutioner. Cirka to år efter udliciteringen viste en analyse af læringspotentialet og ressourceforbruget på Bøgeskovshus, at ingen konkrete gevinster kunne uddrages. I den seneste evaluering lyder det sort på hvidt: ”Det kan konstateres, at der ikke i det offentlige-privat samarbejde omkring Bøgeskovhus er blevet skabt et rum til gensidig læring og inspiration” (Evaluering – Bøgeskovshus, 2019). Alligevel vil store dele af byrådet nu forlænge kontrakten med Forenede Care, og man fristes til at spørge: hvorfor? Der er ikke sket nævneværdige resultater på seks år, hverken på det økonomiske- eller privat-offentlige samarbejdsområde. Ældrerådet har givet udtryk for, at det ikke ser den hidtidige drift af Bøgeskovshus som prangende, men det er bekymret på borgernes vegne i tilfælde af endnu et skift af driftsherre. Spørgsmålet er, om ikke det er uundgåeligt, hvad enten det bliver nu, om to eller fire år. Det private-offentlige samarbejde på Bøgeskovshus har ikke været en fiasko. På en række parametre klarer institutionen sig lige så godt som andre kommunale tilbud, og intentionen om at skabe et godt plejehjem, som kommunale tilbud kunne lære noget af, har ikke fejlet noget. Dog må vi erkende, at projektet ikke har skabt nogen merværdi for kommunen. Hvis en sådan aftale alligevel skal forblive på private hænder, kan man spørge, hvad det næste bliver. Mener Socialdemokratiet, at vi skal udlicitere endnu mere af vores kommunale velfærd til private firmaer? Og vil Danske Folkeparti forsøge at privatisere yderligere plejehjem? Hos SF mener vi ikke, denne tendens bør forsætte. I byrådet satte vi os nogle konkrete mål og tog et godt initiativ, men initiativet slog fejl. Det er på tide at indse, og projektet bør ikke fortsætte, nu hvor vi kan se, at det ikke fungerer, som vi havde til hensigt.

Annonce