Annonce
Rejser

Norge: Toiletter ved vejen er så flotte, at de er værd at besøge - også når man ikke trænger

Toiletbygningen ved Ureddplassen. I Norge er der mindst en halv snes andre, som er en omvej værd - trængende eller ej. Foto: Steinar Skaar/Statens Vegvesen

Offentlige toiletter langs lande- og motorveje er som regel ikke noget, bilister ser frem til at besøge, men flere steder i Norge kan det anbefales at opsøge dem - også selv om man ikke er trængende. Ja, toiletterne vækker så stor opmærksomhed, at de efterhånden har været omtalt i mange udenlandske medier.

Toiletterne, som ligger ved Norges 18 nationale turistveje, er designet således, at de indgår i et harmonisk samspil med den omkringliggende natur.

Bedste eksempel er måske Ureddplassen ved Helgelandskysten, som størstedelen af de udenlandske aviser ifølge Visit Norway har kaldt "verdens smukkeste toilet".

Ureddplassen er også et mindesmærke for den norske ubåd Uredd, som stødte på en tysk mine i Fugløyfjorden og sank på en mission ved den norske kyst i 1943.

Haugen/Zohar Architects har tegnet toiletbygningen og de minimalistiske bænke ved siden af. Herfra kan man i klart vejr se til Lofoten. /thor

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Det bliver ved og ved…

I den nyeste spareplan i Aarhus på socialområdet fortsætter den nedadgående spiral med fornyet styrke. Høringsmaterialet slår fast, at der er gennemført mindst 20 procent besparelser over de seneste 10 år. Samtidig er det også en kendsgerning, at der på området for voksne med handicap eksempelvis er kommet 10-20 procent flere borgere med behov for støtte og hjælp. Det hænger ikke sammen! Lad os antage, at der kom 10 procent flere opgaver i borgmesterens afdeling, 10 procent flere børn og unge, 10 procent flere ældre osv. Ville svaret fra byrådet så være, at løsningen var at lave en besparelse på 20 procent? Næppe! Det vil det selvfølgelig ikke, fordi de opgaverne er vigtige – de mennesker, der skal modtage ydelserne fra kommunen, er vigtige. Anderledes ser det ud på det sociale område. Logikken er simpelthen en anden, ikke særlig logisk, men alligevel. Siden 2009 har der været den ene besparelse efter den anden, hvad enten det har været Aarhus Kommunes egne besparelser, eller det har været kommunerne i Midtjylland, der sammen har besluttet dem. Vi overdriver ikke, når vi siger, at det er mindst 20 procent, der er besparet i de forgangne 10 år. Det betyder selvfølgelig noget. Det betyder dårligere livskvalitet for de mennesker, der kunne have fået en ordentlig hjælp. Det betyder et langt dårligere arbejdsmiljø for de socialpædagoger, der skal levere et fagligt kvalificeret stykke arbejde. Man kan bare se på sygefraværets stigning i det seneste år. Jeg er desværre ikke overrasket. Det betyder også, at den store gennemstrømning af medarbejdere vil fortsætte og tage til, fordi det helt enkelt er umulige arbejdsvilkår, byrådet tilbyder sine medarbejdere. Manglende tilbud, kvalitet, evne til at leve op til krav fra socialtilsyn og andre, der vurderer kvaliteten på området. Så det ville klæde byrådet at behandle det sociale område som alle andre. Nemlig, at flere opgaver ikke udløser sparekrav, tværtimod. Byrådet er byråd for ALLE borgere i Aarhus! Det ville klæde byrådet at leve op til denne forpligtigelse.

Byudvikling

Politikere til 450 debatlystne århusianere til borgermøde: Aarhus vokser, om vi vil det eller ej

112

Mand vendte bil med anhænger på motorvejen

Danmark For abonnenter

Liste med banditter i habitter vokser til nye højder: - Flere handler groft uforsvarligt, end nogen havde forestillet sig

Østjylland

Se kampflyene over Aarhus: F16-fly i formation markerede jubilæum

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];