Annonce
Aarhus

Norsk energikæmpe køber Aarhus-firma for milliardbeløb

Henrik Lind, CEO for Danske Commodities, har solgt firmaet til norsk energikæmpe for knap 3 milliarder kroner. Arkivfoto: Jens Thaysen

Den århusianske erhvervsmand Henrik Lind har solgt sit firma Danske Commodities i en kæmpehandel.

AARHUS: Den norske energigigant Equinor, der tidligere var kendt som Statoil, vil fremover være ejer af den danske energihandelskoncern Danske Commodities, der har hovedkvarter i Aarhus.

Det norske selskab har indgået en aftale om at købe samtlige aktier det århusianske selskab for 400 mio. euro - svarende til 2,98 mia. danske kr. Derudover vil der være mindre betalinger i løbet af de næste år, som er afhængige af, hvordan selskabet udvikler sig, fremgår det af en pressemeddelelse fredag morgen.

- Danske Commoditites handelsplatform og geografiske fodaftryk vil støtte vores strategi ved at udnytte selskabets store handelsposition inden for elektricitet og naturgas. Deres succes hænger sammen med deres fleksibilitet, iværksætterånd og hurtighed på markedet. Vi glæder os til at byde deres talentfule medarbejdere velkommen i Equinor-koncernen, siger Jens Økland, der er direktør for markedsføring og midstream, hos Equinor.

Danske Commoditites handler med el og gas på tværs af 37 lande i Europa. Virksomheden er stiftet af Henrik Lind, der ifølge CVR-registret ejer 87,5 pct. af selskabet. I pressemeddelelsen fremgår det, at han også vil fortsætte som topchef for energihandelskoncernen, i mindst 12 måneder efter at transaktionen går endeligt i gennem.

- Under Equinors ejerskab vil Danske Commoditites drage fordel af en stærkere finansiel position og en portefølje af gas og vedvarende energiaktiver på tværs af Europa, som kan optimeres i det dynamiske marked og give os yderligere handelsmuligheder, siger Henrik Lind i meddelelsen.

Handlen er betinget af godkendelser fra de relevante konkurrencemyndigheder.

I 2017 oplevede Danske Commoditites stor fremgang på både top- og bundlinjen. Omsætningen voksede med 65 pct. til 5472 mio. euro, mens driftsresultatet før skat steg 79 pct. til omkring 60 mio. euro, viser det seneste regnskab.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Drenge bliver ladt i stikken

Hverken stat eller region vil tage ansvaret og give hpv-vaccine til alle drengebørn, der er fyldt 12 år senest 1. juli 2019. De bliver ladt i stikken, og de får ikke den samme mulighed for vaccine som alle andre drenge og piger. I forbindelse med årets budget i Favrskov Kommune fremsatte Venstre derfor et forslag om at tilbyde hpv-vaccine til netop den gruppe drenge. Det ærgrer mig, at flertallet i byrådet ikke vil tage ansvaret og tilbyde denne lille gruppe af drenge de samme muligheder for vaccine som alle andre. En vaccine, der forebygger den smitsomme hpv-virus, der er årsag til flere kræftformer hos både mænd og kvinder. Argumenterne og årsagen til, at forslaget ikke er med, er åbenlys kassetænkning, hvor man fokuserer på, hvem der skal betale, i stedet for, hvad der er bedst for borgerne. Jeg er sikker på, at de familier, der vil tage imod dette tilbud, ikke bekymrer sig om, om det er stat, region eller kommune, der betaler. De vil prise sig lykkelige for at få tilbuddet om vaccinen. Det er for mig helt uforståeligt, at forslaget ikke har fundet vej og er med i budgettet. Forebyggelse er altid bedre end helbredelse. Hvis forslaget ikke kommer med i det endelige budget efter høringsfasen, kommer det til at gå ud over en lille specifik gruppe af drenge. De kommer til at få højere risiko for at få den mest udbredte seksuelt overførte infektion. De udgør derfor en ekstra risiko for at give infektionen videre og efterfølgende udvikle hpv-relateret kræft og kønsvorter. Byrådet i Favrskov har alle muligheder for at sikre disse drenge samme sundhed og velfærd som alle andre. For mig er det lokalpolitik i den fineste form, at vi selv bestemmer lokalt, hvad der er sundhed og velfærd for vores borgere i Favrskov. Når hverken stat eller region vil tage ansvaret, så kan byrådet godt gøre det. Ved at lade denne lille gruppe af drenge i stikken er sundhed ikke for alle, men det afhænger af alder og økonomi. Det er ikke rimeligt. Jeg har fået flere reaktioner på Venstres forslag, og det, der står klarest i min hukommelse, er en mor, jeg har talt med. Hun har to drenge på hver sin side af skæringsdatoen 1. juli 2019. Hun kan sende sin ene dreng til en betalt vaccination og vide, at han er vaccineret mod kønsvorter og visse former for hpv-relaterede kræftformer senere i livet. Den anden dreng må hun lade blive hjemme. Hun har desværre ikke økonomi til at betale for vaccinationen til ham. Et forfærdeligt dilemma for en mor, der vil det bedste for sine børn. Det er en helt unik mulighed for byrådet i Favrskov for at vise ansvar og være forgangskommune og sikre alle drengene i Favrskov denne forebyggende vaccine, så der ikke er nogen, der senere i livet skal rammes af specifikke kræftformer. De ressourcestærke familier skal nok få deres børn vaccineret. Det er en skævvridning, hvis ikke vi kan hjælpe dem med færrest ressourcer. Sundhed skal være for alle, uanset køn, alder og økonomi. Forebyggelse er bedre end helbredelse.

Annonce