Annonce
Aarhus

Northside: Lukning af DRs radiokanaler er en skandale

Northside Festival har været glade for sit tætte samarbejde med P6 Beat. Lukningen af P6 får ingen umiddelbare konsekvenser for den århusianske festival, men kernepublikummet mister en vigtig inspirationskilde, mener talsmand John Fogde. Arkivfoto: Axel Schütt

Lukningen af P6 Beat, P7 Mix og P8 Jazz efterlader et stort hul i det danske musiklandskab, hvor det ifølge Northside Festival bliver langt sværere at finde noget, man gider lytte til.

AARHUS: Tirsdag var en sort dag for dansk musik. Og for international musik i Danmark. Ja, for musik i det hele taget.

I hvert fald, hvis man spørger i det århusianske musikmiljø, der samstemmende begræder DRs beslutning om at hive stikket til radiokanalerne P6 Beat, P7 Mix og P8 Jazz i 2020.

Musikere med andet en mainstream-ambitioner mister vigtige muligheder for at blive spillet, og lytterne mister deres daglige kuraterede indhold. De skal nu selv ud og opsøge den alternative musik, lyder det.

Hos Northside Festival har man i mange år haft et tæt samarbejde med P6 Beat. Blandt andet havde den århusianske festival en overgang opkaldt en scene efter radiokanalen, ligesom to af P6 Beats værter optræder som konferenciers under Northside.

Så her er man særligt ked af dødsstødet til P6 Beat.

- Det er enormt ærgerligt. Vi ser et tydeligt sammenfald mellem ønskerne fra publikum, playlisterne på P6 Beat og de navne, vi ender med at booke til Northside. Med P6 Beat forsvinder en stor del af den nicheorienterede indierock og elektroniske musik, siger Northside-talsmand, John Fogde.

Annonce

Med lukningen af P8 jazz står jazzen pludselig uden et hjem i Danmarks Radio. Det er jo en skandale.

John Fogde, Talsmand for Northside Festival

Efterlader kæmpe hul

Han håber, at DR finder andre måder at løfte public service-forpligtelsen indenfor andet end hitliste-musik på.

- Når der opstår et vakuum, dukker der gerne noget nyt op. Jeg håber selvfølgelig, der kommer nogle nye initiativer fra DR, men også fra andre musikmedier. P6 beat kommer til at efterlade en kæmpemæssigt musikalsk hul, som bliver svært at udfylde, siger John Fogde.

Han kalder lukningen af den populære radiokanal for absurd:

- P6 Beat bliver ikke lukket på grund af manglende interesse eller dårlige lyttertal. I min optik handler det udelukkende om politisk pres; om kroner og ører. Markedet for alternativ musik har aldrig været større. Der er masser af lyttere og stor interesse for andet end mainstream-musik. Jeg tror ikke, der er nogen tvivl om, at vores publikum ser lukningen af særligt P6 Beat som et kæmpe tab. De mister simpelthen muligheden for at opdage ny og spændende musik.

Kan P3 ikke løfte opgaven som musikkanal for det publikum, der ikke lytter til hitlistemusik?

- Det ville da være rart. Jeg synes faktisk, P3 er forpligtet til at løfte mere alternativ musik ind i sendefladen, nu hvor DR minimerer det øvrige kanaludbud betragteligt, siger John Fogde.

Om P3 eller andre kanaler kan løfte arven efter P8 Jazz, er Northside-talsmanden endnu mindre optimistisk omkring.

- Med lukningen af P8 jazz står jazzen pludselig uden et hjem i Danmarks Radio. Det er jo en skandale. Det er en musikgenre, hvor Danmark historisk set har klaret sig rigtig godt, og hvor internationale navne er flyttet til Danmark, netop fordi den genre har en historie her. At jazzen ikke længere har et hjem på DR er forfærdeligt, siger John Fogde.

- Jeg håber, at det her medfører en intern diskussion i DR om, hvordan i alverden man skal opretholde sin public service forpligtelse over for de musikgenrer, der er berørt af lukningerne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker

Til forretningsudvalgsmødet i Region Midtjylland 18. februar under punkt 4 omkring regeringens tilførsel af midler til sygeplejersker har vi stemt imod (Marianne Karlsmose fra Kristendemokraterne tog forbehold). Alle øvrige partier stemte for, at psykiatrien ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker til trods for regeringens intention. Baggrunden er, at Region Midtjylland med virkning fra 2021 og frem får i alt 128,9 mio. kr. til at ansætte 215 ekstra sygeplejersker. Det er en virkelig god nyhed for sundhedsvæsnet! Der mangler i den grad hænder, og 128,9 mio. kr. gør helt klart en forskel! I 2020 får vi det halve. Direktionen har indstillet, at alle pengene skal gå til somatikken og fordeles forholdsmæssigt mellem de somatiske hospitaler. Psykiatrien skal også have flere sygeplejersker, men pengene til det skal komme fra psykiatriens eget budget (herunder de penge, psykiatrien har modtaget særskilt på finansloven). Alternativet og Psykiatri-Listen mener, at psykatrien skal have en forholdsmæssig andel af pengene, så psykiatrien kan ansætte endnu flere sygeplejersker. Det drejer sig om 15,5 mio. kr. i varige midler, hvilket svarer til ca. 30 sygeplejerskestillinger. Dermed vil psykiatrien blive løftet med 70 sygeplejersker i stedet for 40. Det mener vi, der er behov for. Der er ingen tvivl om, at der både er behov for flere hænder i psykiatrien og i somatikken - og vi ville godt kunne acceptere en vis skævdeling af midlerne i 2020 og 2021. Men der er tale om varige midler, og det er altså vigtigt, at psykiatrien får sin fulde andel af pengene senest fra 2022, og det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene. Regionsrådet skal behandle sagen på onsdag, og vi vil naturligvis fortsætte med at arbejde for at samle flertal for, at psykiatrien også får del i pengene. I forbindelse med sagen er det vigtigt at huske: - At det er regeringens intention, at pengene til yderligere sygeplejersker både bruges til somatik og psykiatri. - At de somatiske hospitaler i budget 2020 fik et samlet løft på ca. 288 mio. kr., mens psykiatrien fik et løft på 10,6 mio. kr. - At psykiatrien i forbindelse med flytningen fra Risskov til Skejby afleverede en besparelse på otte procent. - At sygeplejerskerne skal ansættes løbende frem mod 4. kvartal 2021 - ikke på én gang.

Annonce