Annonce
Aarhus

Notat: Aarhus Kommune kan spare millioner ved flere digitale møder

Aarhus Kommunes medarbejdere bruger programmet Teams, når de holder digitale møder. Og det er der store tidsbesparelser ved, viser notat. Pressefoto: Microsoft
Kommunens ansatte har sparet store mængder tid ved at holde digitale møder under corona-perioden. Det skal vi også anvende fremover for at effektivisere med, mener både Venstre og Socialdemokratiet.
Annonce

AARHUS: Der ligger store besparelser og venter, hvis medarbejderne i Aarhus Kommune fortsætter med at holde digitale møder, sådan som de har gjort under det første halve år med corona.

Ifølge et notat til byrådet, som borgmesterens afdeling har udarbejdet, har medarbejdere i Aarhus Kommune på mindre end et halvt år deltaget i 567.104 videomøder på platformen "Teams".

Regner man på det og indlægger en effektiviseringsgevinst på en halv time per sparet fysisk møde, fordi man ikke skulle bruge transporttid, er der allerede opnået en besparelse på 85 millioner kroner, peger notatet på.

Borgmesterens afdeling er klar over, at de mange møder ikke er repræsentative i fremtiden, men et forsigtigt estimat siger, at man kan holde 400.000 digitale møder per år, og at besparelsen dermed kan være 62 millioner kroner.

Annonce

Færre medarbejdere

Nu kommer besparelsen vel at mærke ikke af sig selv. Medarbejderne vil ganske vist få mere tid til sagsbehandling, hver gang de ikke skal bruge en halv eller hel times transport frem og tilbage til møder.  Men besparelsen opstår først, hvis man samtidig kan spare et antal medarbejdere på grund af de digitale og måske tilmed kortere møder.


Jeg forestiller mig ikke, det skal koste medarbejdere her og nu. Jeg tror mere man skal se på at regulere antallet ved naturlig afgang.

Gert Bjerregaard (V)


- Det er klart, at for at få gevinsten skal arbejdsstyrken også justeres ned, siger Gert Bjerregaard (V), der har været forslagsstiller til den analyse, der ligger nu.

- Vil det så kræve fyringer?

- Nej, jeg forestiller mig ikke, det skal koste medarbejdere her og nu. Jeg tror mere man skal se på at regulere antallet ved naturlig afgang. I første omgang kan besparelser på mødetiden betyde, at den enkelte kan nå flere sager og nedbringe ventetiden for borgerne. Men i kombination med en justering af arbejdsstyrken kan man over længere tid opnå besparelser, mener Gert Bjerregaard.

Venstre forslår derfor at det indarbejdes i den økonomiske politisk, at man skal benytte digitale møder i stor stil for at få mere effektive møder, spare transporttid og samtidig spare udgifter til kørselsgodtgørelse og udledning af CO2 fordi medarbejdere ikke skal køre i biler og busser til møder.

Annonce

Borgmester enig

Borgmester Jacob Bundsgaard (S) er for så vidt enig i målet - at der kan spares på tiden gennem digitale møder.

- Beregningerne er nok noget usikre endnu, så vi vil ikke kunne lægge en besparelse ind i budgettet. Men der er helt klart et potentiale, vi skal arbejde videre med, siger borgmesteren.

Forslaget er nu til behandling i økonomiudvalget og vender senere tilbage til byrådet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Få overblikket: Her er de nye restriktioner, der gælder fra mandag

CORONAVIRUS

Live: Mundbind skal bæres i fitnesscentrene - men ikke under træning

Aarhus For abonnenter

I kirke juleaften? Nytårsaften med vennerne? Corona-professoren svarer på fem dilemmaspørgsmål

Annonce