Annonce
Erhverv

Novo står foran stor eksamen - kan åbne dør til 200 milliarder

Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Myndighed i USA er tæt på afgørelse med diabetespille, der ventes at blive storsællert for Novo i fremtiden.

Medicinalselskabet Novo Nordisk står foran en særdeles vigtig eksamen inden for den nærmeste fremtid.

Den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, er på trapperne med en afgørelse om en ny pille til behandling af diabetes 2 - også kendt som sukkersyge - der forventes at blive selskabets store sællert i fremtiden.

Novo Nordisk ansøgte i marts om at få tilladelse til at sælge pillen i USA.

Der er en vejledende behandlingstid på seks måneder. Tiden er gået fredag, og dermed ventes afgørelsen at være lige oppe over.

Novo Nordisk har hidtil haft fokus på midler, som patienterne tager ved at stikke sig under huden.

Men hvis pillen bliver godkendt, kan Novo Nordisk slå hul på et marked med en årlig værdi af omkring 200 milliarder kroner.

70 procent af diabetikerne tager piller som del af deres behandling.

- Det er meget afgørende for Novo Nordisk at få midlet godkendt. Med en godkendelse vil selskabet få adgang til et særdeles attraktiv marked, siger Søren Løntoft Hansen, der er senioranalytiker i Sydbank.

- Der skal ikke ret mange markedsandele til, før at Novo Nordisk står med en mangedobbelt blockbuster, siger han.

Han forventer, at pillen vil kunne toppe med et årligt salg på 38 milliarder kroner, hvilket kan gøre den til Novo Nordisks bedst sælgende middel.

Til sammenligning solgte Novos i øjeblikket bedst sælgende middel, Victoza, sidste år for 24,3 milliarder ud af Novos samlede salg på 111,8 milliarder kroner.

Søren Løntoft Hansen har en klar forventning om en godkendelse fra FDA.

Det skyldes, at Novo Nordisk har vist gode resultater i de forsøgsstudier, som afvikles som led i udviklingen af et nyt middel.

- Novo Nordisks tablet har i udviklingsstudier vist sig at reducere blodsukker og vægten klart mere end de andre tabletter, som man i øjeblikket behandler diabetikere med, siger Søren Løntoft Hansen.

- Så der er noget, der tyder på, at Novo Nordisk står med et middel, der har potentiale til at blive det bedste i behandlingen med tabletter, siger han.

Novo Nordisk har også ansøgt om at få godkendt midlet i Europa og Japan, men her er der lidt længere udsigter for en blåstempling end i USA.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland For abonnenter

Tiltalt for voldtægt af fire unge kvinder: Ung mands sexliv rulles op i detaljer i godt fyldt retssal

Leder For abonnenter

Racisme skal standses og andet end det

Et fodboldstadion har sin egen retorik. Der er næsten ingen grænser for, hvad publikum tillader sig at råbe efter aktørerne på banen. Det gælder både spillere og dommere, som bliver udsat for tilråb, som kunne have kostet en dom, hvis de var blevet råbt på åben gade. Men stadions har deres egne regler. Mere bliver tilladt indenfor end udenfor. Racisme burde slet ikke forekomme, heller ikke på fodboldstadions. Ethvert menneske har ret til respekt uanset hudfarve, og det er godt, at der nu bliver taget fat på at standse racismen på internationalt niveau. I yderste instans skal en fodbolddommer afbryde en kamp, hvis racistiske tilråb bliver gentaget. Det skete to gange i Bulgarien-England forleden. Men kampen blev spillet færdig. Reglen er ikke uden problemer. Hvis et hold er bagud, og tilhængerne ønsker at få kampen standset, kan de råbe racistiske udtryk, så dommeren må gribe ind. Og så ekstrem som sport på øverste niveau er blevet, er mange parate til at udnytte enhver regel og mulighed for at vinde eller undgå at tabe. Et andet sted kan vi begynde. Herhjemme sker det meget ofte, at tilskuerne råber "ludersøn" efter en dommer, hvis de mener, han har dømt forkert - selvfølgelig mod deres eget hold. Det tilråb er krænkende og uholdbart, og Dansk Boldspil-Union bør give dommeren eller endnu bedre fjerdedommeren ret til at standse kampen, når tilråbet forekommer. I gentagne tilfælde kan han standse kampen helt. Det er også upassende, når fodboldlandsholdet og andre hold synger den sejrssang, som slutter med "store patter". Det er plat og lummert. Selv om der kan være voldsomme fysiske udfoldelser, når det går hårdest til i fodbold, kan spillet også være elegant. Stemningen på et stadion kan være fantastisk og hjertegribende, og stedet bør ikke være skueplads for latrinære, platte, upassende og racistiske tilråb. Det vil også klæde spillet, hvis elegancen føres videre, når kampen er forbi. Spontan jubel og glæde hører med, og den skal der selvfølgelig være plads til, men den kan også udføres værdigt.

Aarhus

Bølge af indbrud i fritidshuse: Kan være samme gerningsmænd

Annonce