Annonce
Østjylland

Nu åbner Madens hus på Gammel Estrup

Hanne Lundblad deltager i åbningen. Et køkken fra 60'erne er blandt de fire køkkener i "Madens hus". Pressebillede

Det nationale formidlingstiltag skal gøre os klogere på madens kulturhistorie i Danmark, på råvarernes betydning gennem tiderne - ja, i det hele taget "bare" gøre os klogere på madlavning.

AUNING: "Madens hus" er et nyt koncept, hvor man kan deltage i historisk madlavning i fire autentiske køkkener. Et ildstedskøkken fra 1600-tallet, et brændekomfurskøkken fra 1880'erne, et køkken fra Anden Verdenskrig og et fra 1960/70'erne. "Madens Hus", der er en del af Det Grønne Museum på Gl. Estrup, åbnes torsdag 9. februar kl. 13.

I nær tilknytning til de historiske køkkener placeres et moderne køkken - med et kig ud til den historiske have. Det køkken skal især sætte fokus på nutidens og fremtidens madlavning samt huse den gastronomiske branche. I haven dyrker museet de gamle danske sorter af frugt, grøntsager og urter og meningen er, at disse sorter skal indgå i de mange madforløb i "Madens hus".

Museets frivillige mejerister, slagtere og bryggerpiger får med "Madens hus" optimale værkstedsfaciliteter, hvor der kan arbejdes, formidles og ikke mindst fremstilles smagsprøver til museets besøgende.

I "Madens hus" er publikumsaktiviteter og aktiv formidling i centrum, og der vil hele året være arrangementer for familier, grupper og virksomheder. Man kan også bestille et madlavningskursus - det er blevet populært både som polterabend, medarbejderarrangement, familieudflugt - og museet har allerede nu flere bestillinger, hvor man i stedet for at holde en stor fest indbyder venner og familie til fælles madlavning.

Ideen til det unikke koncept blev skabt for nogle år siden, hvor forfatterne bag TV2´s populære serie 'Badehotellet' tog kontakt til museet for at få ideer til, hvilke menuer og hvilke råvarer man brugte i slutningen af 1920'erne.

De historiske køkkener giver også de besøgende mulighed for at rejse tilbage i tiden, og man får derved et spændende perspektiv på udviklingen af køkkenerne gennem historien og ikke mindst på udviklingen af køkkenteknologien.

Rationeringsmærker fra Anden Verdenskrig. Pressebillede

Solidt plantet i køkkenet står en af Danmarks mest internationalt anerkendte kokke, Per Mandrup, med et erfaringsgrundlag fra sine ti år som teammanager for Culinary Team of Denmark, 26 år som overdommer i "Årets kok", Culinary World Cup og Olympic Culinary Games.

Madhistoriker Bettina Buhl - cand.mag. og museumsinspektør på Det Grønne Museum giver krydderi til maden ved at fortælle historien bag ingredienserne. Bettina Buhl forsker og formidler madens kulturhistorie i Danmark.

Til åbningen vil en række af museets samarbejdspartnere deltage. Blandt andet Jan Petersen, S-borgmester i Norddjurs Kommune og Hanna Lundblad der sammen med sin mand Stig Thorsboe har skabt og skrevet tv-serien Badehotellet på TV2, tv-serierne Lykke og Krøniken på DR.

Hun vil bl.a. fortælle om Badehotellet og museets bidrag med madhistoriske oplysninger.

"Madens hus" har allerede planlagt en række arrangementer og flere af disse er udviklet specielt til Europæisk Gastronomiregion 2017.

Projekt Madens Hus beløber sig til 6,7 millioner og har modtaget bidrag fra Augustinus Fonden, Mejeriforeningen, Holkegårdfonden - Århus Amts Landboforeningers Fond og Dansk Landbrugsmuseums Venneforening.

pcb

Annonce
Kultur For abonnenter

Tøfting fortryder intet: Hans dramatiske fortid bliver til scener på Svalegangen

Danmark

Søndagens coronatal: Efter syv dage med over 4000 nye coronatilfælde falder smittetallet

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Ejerne af populær Aarhus-restaurant åbner nyt spisested på Åboulevarden

Byudvikling For abonnenter

Ulla er talsmand for fællesråd: Christiansbjergs protest mod fortætning får politikere til at vakle

Alarm 112

Voldsom brand totalskader villa i Thorsø: Politiet sigter 68-årig beboer

Aarhus

TV2 sagde blankt nej til The Julekalender: - Hun syntes, det var noget jysk bondelort

Stort smitteudbrud efter julefrokost med gymnasieelever: 38 bekræftet smittet med omikron-variant

Aarhus For abonnenter

Fremtidens tog kræver kæmpe ombygning af Aarhus H, og den kommer til at støje: Nu er sidste chance for at klage

Østjylland

Randi har stiftet en regnbuecafé på Centralhotellet: Der mangler et mødested for LGBT-miljøet i Odder

Aarhus

Casablanca-familie åbner ny restaurant: Nordisk og fransk køkken i tidligere direktørbolig

Dall: Nu kulminerer måneders dårligdomme for Mette Frederiksen

AGF

AGF-året der gik: Her er seks nedslag fra de mest opsigtsvækkende kampe

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Er dette spisested virkelig bedre end Frederikshøj?

Aarhus

Coronasmitten viger ikke en tomme i Aarhus: De seneste par døgn er smittetallene frosset fast

Annonce