Annonce
Byudvikling

Nu afgøres det, hvem der bliver Aarhus Øs første købmand

Mandag bliver politikerne i Aarhus præsenteret for de i alt seks bud, der er på at bygge et projekt med dagligvarebutik og andre offentlige tilbud i stueplan og boliger og kontorer ovenpå. Foto: Axel Schütt

Hvem skal bygge de næste store projekter på Aarhus Ø? Muligvis bliver konkurrencen om dagligvarebutik og boliger afgjort inden jul.

AARHUS: Vi nærmer os nu er afklaring på, hvad der skal bygges på de sidste ledige grunde i første afdeling af Aarhus Ø.

Mandag bliver politikerne i magistraten præsenteret for de i alt seks bud, der er på at bygge et projekt med dagligvarebutik og andre offentlige tilbud i stueplan og boliger og kontorer ovenpå.

I alt bliver der mulighed for at bygge 20.000 etagekvadratmeter boliger og 6.000 etagekvadratmeter erhverv på grunden på Nikoline Kochs Plads med de fire huse med ungdomsboliger som nærmeste nabo.

- Magistraten kan vælge at udpege en vinder allerede på mandag. Så vil byrådet kunne træffe den endelige beslutning inden jul. Vil magistraten have nogle af tilbuddene belyst yderligere, kommer afgørelsen først i starten af 2017, siger Bente Lykke Sørensen, chef for kommunens afdeling for Bolig og Projektudvikling.

Når byrådet har fundet vinderen, ved vi også hvilken dagligvarekæde, der som den første rykker ind på Aarhus Ø. Et krav i udbuddet har nemlig været, at tilbudsgiverne kan stille med en dagligvarekæde, der er klar til at leje sig ind i lokalerne.

Annonce

De store bydere

Her er de teams, der dyster om at komme til at bygge et mindst 110 meter højt boligbyggeri som afslutning på Lighthouse-projektet yderst på Aarhus Ø:


  • Det ene er entreprenørfirmaet A. Enggaard i samarbejde med Henning Larsens Tegnestue.
  • Det andet består af: Claus Hommelhoff, Domis, sammen med byudvikler Rune Kilden og arkitektfirmaet 3XN.
  • Der er også to teams, der dyster om at få lov til at bygge et stort hotel og konferencecenter på Aarhus Ø.
  • Det ene består af Bestseller-ejer Anders Holch Povlsen, arkitekt Bjarke Ingels, byudvikler Rune Kilden og hotelkæden Scandic.
  • I det andet team indgår entreprenørfirmaet A. Enggaard sammen med arkitektfirmaet schmidt hammer Lassen og den norske hotelkonge, Petter Stordalen.

To kæmpe projekter

Yderst på Aarhus Ø bejler to teams om at få lov til at bygge afslutningen på Lighthouseprojektet - et mindst 110 meter højt byggeri med i alt 37.000 etagekvadratmeter primært boliger under tag.

Det ene hold består arkitektfirmaet 3XN, Claus Hommelhoff og Rune Kilden, der har stået bag den del af Lighthouse, der allerede er bygget.

Det andet hold tæller entreprenørfirmaet A. Enggaard og Henning Larsens Tegnestue.

Længere inde - ved Bassin 7 og det kommende havnebad - konkurrerer to hold om at få lov til at bygge et hotel og konferencecenter på små 20.000 etagekvadratmeter. Vinderen får yderligere mulighed for at bygge 25.000 etagekvadratmeter boliger.

Her er A. Enggard også med. I samarbejde med arkitektfirmaet Schmidt Hammer Lassen og den norske rigmand og hotelkonge, Petter Stordalen.

Det andet team består af Rune Kilden, Bestseller-ejer Anders Holch Povlsen, stjernearkitekten Bjarke Ingels, arkitektfirmaet Sleth og hoteloperatøren Scandic.

Afgørelse til februar

Et bedømmelsesudvalg er for tiden ved at gå buddene på såvel højhus som hotel igennem.

- Jeg forventer, at det arbejde er færdigt, så vi kan præsentere evalueringsrapporterne for magistraten 27. februar 2017, siger Bente Lykke Sørensen.

Som særligt sagkyndige medlemmer er Malmøs tidligere stadsarkitekt, Mats Olsson, og Kent Martinussen, administrerende direktør i Dansk Arkitektur Center, med i bedømmelsesudvalget for begge projekter.

De var begge med i bedømmelsesudvalget, da konkurrencen om de første store projekter for Aarhus Ø blev afgjort for snart 10 år siden. Vinderne dengang var Lighthouse, Isbjerget, Z-Huset og Ship.

Derudover er Peter Winther, partner og administrerende direktør i Sadolin & Albæk, med som sagkyndigt medlem i bedømmelsesudvalget for hotel-projektet.

Hotel klar i 2020

Forventningen er, at byggeriet af hotel og kongrescenter kan starte i slutningen af 2017, så det står klart i starten af 2020.

Det mindst 110 meter høje byggeri på spidsen af Aarhus Ø kommer ikke helt så hurtigt i gang. Her er der forventet byggestart omkring årsskiftet 2018/19 med indflytning omkring 2021.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce