Annonce
Indland

Nu bisættes Morten Grunwald - men Benny står tilbage

Morten Grunwald var andet og mere end Benny fra Olsen Banden. Men det er formentlig for rollen som den glade klovn med slaglinjen "Skide godt, Egon", han vil blive husket af de fleste, vurderer Christian Monggaard, filmanmelder ved Information. (Arkivfoto).

Tirsdag tager familie, venner og nære kolleger afsked med skuespiller og teaterchef Morten Grunwald.

Tirsdag eftermiddag bisættes skuespiller og tidligere teaterchef Morten Grunwald ved en ceremoni i Vedbæk Kirke.

Det fremgår af en dødsannonce, at seancen er forbeholdt familie, venner og nære kolleger.

Da det for halvanden uge siden kom frem, at Morten Grunwald var død af kræft, skortede det ikke på reaktioner.

Komponisten Bent Fabricius-Bjerre, der blandt andet har lavet musik til Olsen Banden-filmene, kaldte ham "den sidste af de store, der er gået bort".

Og skuespiller Per Pallesen kaldte ham et "vidunderligt menneske, som jeg kommer til at savne helt uendeligt".

Det er formentlig rollen som Benny med de gule sokker og udtrykket "Skide godt, Egon", som de fleste vil huske Morten Grunwald for.

Det vurderer filmanmelder ved dagbladet Information Christian Monggaard.

- Jeg tror, at han i den brede del af befolkningen vil blive husket som Benny fra Olsen Banden.

- Der er få figurer, der når så bredt ud som Benny og Olsen Banden gør, lyder det fra journalisten, der for nylig udgav en bog om netop Olsen Banden.

- Han er den glade klovn, der danser rundt og vil gøre alle glade, og som logrer og jagter sin egen hale som en lille hund, når Egon roser ham.

Morten Grunwald var også direktør for først Betty Nansen Teatret og senere Østre Gasværk.

Men når folk kom hen og dunkede Grunwald i ryggen, var det med ofte med ordene "Hej Benny". Og det var han efter alt at dømme ikke ked af.

- Han stillede altid velvilligt op, når fans af Olsen Banden kaldte på ham, fortæller Christian Monggaard.

Olsen Banden og de 14 film, som Grunwald medvirkede i fra 1968 til 1998, skaffede også smør på brødet.

- Olsen Banden skaffede ham bred anerkendelse og kærlighed fra et stort publikum, men også økonomi.

- Så fik han tilfredsstillet sit skuespillergen og sine kunstneriske ambitioner på teatret, vurderer Christian Monggaard.

Filmanmelderen var i Tyskland for at holde foredrag om netop Olsen Banden, da det kom frem, at Grunwald var død.

Han blev overrasket over, hvor meget det berørte de tyske fans.

Christian Monggaard ser to forklaringer på, at serien stadig holder.

- Den ene forklaring er, at det ganske enkelt er godt håndværk. Det er gode, underholdende komediefilm.

- Den anden ting er, at der er en masse lag i serien. Småborgerens drøm om et bedre liv, om materiel velstand, om store ambitioner og om at nå toppen for så at blive banket ned igen, sådan som det sker for Egon hver gang.

- Vi kan spejle os i figurerne, lyder det fra filmanmelderen.

Morten Grunwald blev 83 år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

En opvisning i socialdemokratiske valgløfter

Da Helle Thorning-Schmidt i 2011 tiltrådte som Danmarks første kvindelige statsminister, blev det hurtigt klart, at det reelt var de radikale, der sad på magten, mens stort set ingen af hendes socialdemokratiske mærkesager og valgløfter blev gennemført. Da landets næste kvindelige statsminister, Mette Frederiksen, mandag kunne præsentere sin første finanslov, var det det stik modsatte - en opvisning i hvordan man sætter sig på magten og gennemfører sine valgløfter, mens det radikale støtteparti blev kørt helt over. Anført af tidligere Aarhus-borgmester finansminister Nicolai Wammen lykkedes det at få lavet ikke alene en af de rødeste finanslove meget længe set. Der er samtidig fundet plads til at kunne gennemføre rigtig mange af de socialistiske løfter, som vælgerne blev stillet i udsigt op forud for valget i sommer. Godt nok er det helt store valgløfte om tidlig tilbagetrækning til de fysisk nedslidte endnu ikke gennemført, men rigtig mange af de øvrige løfter er faktisk. Ikke mindst fik psykiatrien et meget længe ventet løft. I årevis har området været forbigået og kraftigt underprioriteret, og derfor var det også helt på sin plads, at Wammen levede op til løfterne fra valgkampen og sikrede midler til en af vores samfunds mest udsatte grupper. Der er stadig plads til forbedring, men finansloven var på det punkt et skridt i den rigtige retning. Til gengæld må det være mere end svært for den radikale leder Morten Østergaard at kigge sine vælgere i øjnene i disse dage. Socialdemokraterne gav enkelte indrømmelser på indvandrerpolitikken, men ellers bankede Wammen for alvor de radikale på plads, og radikale vælgere må med skuffelse konstatere, at dagene, hvor partiet via Margrethe Vestagers ledelse styrede Danmark, endegyldigt er forbi. I hvert fald er det umuligt at se radikale aftryk på den økonomiske del af finansloven, som til gengæld desværre må skabe jubel hos SF og Enhedslisten. For endnu en gang er den socialistiske misundelsespolitik og mærkesager slået igennem for fuld kraft med ekstra arveafgift og øget offentligt forbrug. Radikale har ellers gentagne gange langet ud efter borgerlige regeringer og specielt støttepartiet Dansk Folkeparti, som er blevet beskyldt for at se stort på alt andet indvandringspolitikken, men det er lige præcis det samme, man med rette nu kan beskylde det tidligere borgerlige midterparti for. Det virker i hvert fald som om, at Morten Østergaard har givet køb på alle økonomiske ønsker for at få små indrømmelser på spørgsmål om indvandring. Det er stærkt bekymrende, for Østergaard burde have været garanten for, at den røde regering økonomisk blev trukket i retning af midten. Det blev den på ingen måde, og derfor fik vi den rødeste finanslov i mange år. Den er blottet for jobskabende initiativer og hensyn til erhvervslivet men til gengæld med en regering, der bruger stort set hele det økonomiske råderum i et hug. Det giver øget velfærd på kort sigt men kan på længere sigt blive en meget dyr fornøjelse.

Aarhus

Flere mænd ville se Mormon-musicalen

112

Spottede fællestræk ved villaindbrud: Tre mænd fra Aarhus idømt flere års fængsel

Annonce