Annonce
Aarhus

Nu bliver det første Nye-spadestik taget

Sådan kommer et af de nye kvarterer i Nye til at se ud. Illustration: Tækker Group

Om en uges tid bliver det første spadestik taget til den nye by Nye nord for Aarhus.

NYE: Om godt en uge, næste fredag, begynder byggeriet i den nye by med det løjerlige navn, Nye.

Første spadestik til de første 50 boliger bliver taget 18. august klokken 13.30, og dermed er startskuddet gået til det, der bliver en helt ny by, der skal udvikle sig over de kommende år.

Første etape, som spadestikket altså sætter i gang, kommer til at indeholde 650 boliger, i alt 2.000 kvadratmeter daginstitution og 1.000 kvadratmeter dagligvarehandel.

Nye kommer til at ligge mellem Lisbjerg og Lystrup i den nordlige del af Aarhus, og får blandt andet sit eget stoppested på letbanens rute.

En stor del af tankegangen bag Nye er, at det skal være en by, der er god mod miljøet. For eksempel er beplantningen i byen valgt ud fra, hvad der passer til området ud fra et biologisk synspunkt.

Samtidig bliver byggeriet i byen udført bæredygtigt med hensyn til både økonomi, miljø og i social forstand.

Efter planen står de første boliger i Nye klar til indflytning 1. august næste år og resten ved årsskiftet 2019. Det er ejendomsgruppen Tækker Group, der er bygherre på projektet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kunstværk er vigtigere end kunstkøn

Lad os bare slå det fast fra start: ja, der er stadig åbenlyse udfordringer med ligestilling i dagens Danmark. Det er der på mange områder, og på mange områder er der heldigvis også bevægelser mod mere ligestilling. Måske ikke på alle områder, og måske er der heller ikke lige meget fart i bevægelserne mod det bedre, men der er bevægelse mange steder. Et af de steder er i kunstens verden, og seneste eksempel er hentet i hovedstaden, hvor Københavns Kommune har et udvalg; Rådet for Visuel Kunst, der støtter og køber kunst af "høj kvalitet" (som der står skrevet på kommunens hjemmeside) Rådet for Visuel Kunst køber kunst til kommunens mange institutioner og kontorer og har nu besluttet, at der fremover skal være kønskvoter på den kunst, som Københavns Kommune køber. Det vil sige, at der fra nu af skal være en kønslig ligefordeling mellem de indkøbte værker. At kunstnerens køn skal være et parameter, når der købes et kunstværk. Men måske burde Rådet for Visuel Kunst vende øjnene 180 grader og kigge nærmere på kønsfordelingen blandt dem selv. Der er nemlig otte medlemmer af rådet, hvoraf kun to er kvinder. De seneste seks år har rådets seks mænd og to kvinder købt 190 kunstværker, hvoraf 109 er udført af en mand, og 81 er udført af en kvinde. Det er ikke kønslig ligefordeling til sidste decimal, men det er vel ikke et udtryk for et kønsligt fravalg af kvinder. Havde den kønslige fordeling af kunstværker været mere lige, hvis rådet havde været mere lige kønsfordelt? Måske. Måske ikke. Men når det drejer sig om kunst, så bør kunstnerens køn ikke spille nogen rolle overhovedet. Kunstværket er vigtigere end kunstnerens køn, og selv om intentionen bag beslutningen om et ligeligt kønsfordelt indkøb af kunstværker er prisværdig, så er beslutningen også latterlig, netop fordi den siger, at kønnet er vigtigere end værket - og hvorfor så købe værket? Nu risikerer Københavns Kommune at købe kunstværker af "mindre høj kvalitet", fordi der er truffet en beslutning om kønslig ligefordeling, og dermed kommer kunsten i anden række. Det er vel ikke meningen.

Danmark

Sådan undgår du at få coronavirus: Tag bare til Norditalien, men kram ikke en italiener

Aarhus

En stemning af første skoledag: 169 århusianere havde en fest med at blive danske statsborgere

Aarhus For abonnenter

Vandchef vil forebygge katastrofer: Ønsker flere engsøer ved Aarhus

Annonce