Annonce
Aarhus

Langvarig strid skal afklares: Nu bliver omdiskuteret skanning af lunger undersøgt

Regionsrådsformand Anders Kühnau glæder sig over tilsagnet fra Sundhedsstyrelsen om at ville medvirke til en undersøgelse af effekten af lavdosis CT. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
En langvarig strid om anvendelsen af såkaldt lavdosis CT-skanning, som i foråret 2020 førte til fyringen af ledende overlæge i Silkeborg, kan formentlig snart blive afgjort. Sundhedsstyrelsen har netop givet tilsagn om at ville medvirke til en såkaldt medicinsk teknologivurdering (MTV) af metoden.

Regionen: Det midtjyske regionsråd har tidligere besluttet at bruge en million kroner på at få afdækket fordele og ulemper ved forskellige former for billeddiagnostiske undersøgelser i forbindelse med udredning ved symptomer fra brystkassen. Nu har Sundhedsstyrelsen givet tilsagn om også at ville medvirke.

Hermed øjnes der mulighed for at få afklaret en langvarig strid, som undervejs blandt andet har kostet en ledende overlæge i Silkeborg jobbet.

Som tidligere omtalt i en lang række artikler var tidligere ledende overlæge på Diagnostisk Center i Silkeborg, Ulrich Fredbergs systematiske brug af såkaldt lavdosis CT-skanning ved udredning af lungepatienter omdrejningspunktet for den strid, som endte med at koste Fredberg jobbet.

Annonce

Patientsikkerhed

Fredberg blev kritiseret for at tilsidesætte patienternes sikkerhed ved at benytte lavdosis-skanningerne i stedet for fuld dosis CT med kontrast, som det foreskrives ved mistanke om lungekræft.


Det er rigtigt positivt, at Sundhedsstyrelsen giver tilsagn om at gå ind i arbejdet. Vi er nu kommet et skridt nærmere målet om at få en faglig standard for, hvordan vi i Danmark udreder sygdom i lungerne med billeddiagnostik.

Anders Kühnau, regionsrådsformand (S)


Ulrich Fredberg har på sin side hele tiden stået fast på, at man i Silkeborg udelukkende har benyttet lavdosis CT i tilfælde, hvor mistanken ikke først og fremmest gik på kræft, men hvor symptomerne kunne skyldes mange andre ting. Tilfælde, som de fleste andre steder i landet ville føre til en henvisning til røntgen af lungerne.

Blandt andet har han og hans støtter argumenteret med, at man i Silkeborg ved at bruge lavdosis CT i stedet for røntgen faktisk har fundet flere tidlige stadier af lungekræft end noget andet sted i landet. Samtidig har Fredberg påpeget, at man ikke har henvist færre patienter end andre steder til kræftpakkeforløb og dermed til fuld dosis CT-skanning.

Sundhedsstyrelsen har imidlertid fastslået, at der ikke har været tilstrækkelig robust dokumentation for effekten af lavdosis CT-skanninger, og at man af den grund skulle afholde sig fra systematisk at anvende denne form for undersøgelse.

Annonce

MTV

Den manglende dokumentation vil kunne sikres gennem en såkaldt Medicinsk Teknologivurdering (MTV), og det er netop en sådan, at regionsrådet har besluttet at bruge op mod en million kroner på, og som Sundhedsstyrelsen nu har givet tilsagn om at ville medvirke til.

Sundhedsstyrelsens tilsagn kommer som et svar på en henvendelse fra regionsrådsformand Anders Kühnau (S).

- Det er rigtig positivt, at Sundhedsstyrelsen giver tilsagn om at gå ind i arbejdet. Vi er nu kommet et skridt nærmere målet om at få en faglig standard for, hvordan vi i Danmark udreder sygdom i lungerne med billeddiagnostik, siger Anders Kühnau.

Mere præcist skriver styrelsen, at den i år vil lave det forberedende faglige arbejde, der skal til for at kunne starte det egentlige arbejde med en MTV.

- Det handler om at vurdere, om der er tilstrækkeligt dokumentations- og vidensgrundlag til, at det vil være muligt at udarbejde en fuld MTV, skriver Sundhedsstyrelsen.

Er den nødvendige dokumentation og viden til stede, kan arbejdet udvides med analyser af organisatoriske og økonomiske forhold og derved føre til en fuld MTV i starten af 2022.

Annonce
AGF For abonnenter

Bagkanten: 5 gode grunde til, at det ikke er så slemt i AGF, som det ser ud

Danmark

Tirsdagens coronatal: Tre døde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Se video: Voldsomme oversvømmelser omkring Aarhus

Østjylland For abonnenter

Efter 71 år uden hovedbygning: Godsejer vil genopføre Rathlousdal ved Odder

Østjylland

Kender du Djurslands oversete sø? Tag klapvognen med ud i naturen og mød en mordgåde fra stenalderen

Aarhus

Farvel til corona-restriktionerne: Passagererne er på vej tilbage i letbanetogene

Aarhus For abonnenter

Holy shit: Stiften tjekker byens automatiske toiletter -  sarte sjæle bedes klikke på en anden artikel

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Agronom forsikrer: Pesticidrester svarer kun til en halv cigaret én gang i livet

Aarhus

Midttrafiks formand om billetsnydere: - Jeg har svært ved at tro, det skulle være rigtigt, at så mange ikke betaler for turen

Danmark

Vred hotelejer har droppet bookingportal og vil klare sig selv: - Jeg vil ikke finde mig i deres metoder

Sport

Rindom sætter OL-guldkurs efter seks sejladser

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Nye AGFere imponerede og floppede

Alarm 112

Mystisk tyveri af landsbys bogautomat: Den er tung, stort set værdiløs og pist væk

Annonce