Annonce
Aarhus

Nu er anledningen der til at besøge det nye Gellerup: Motionsløb sender dig gennem blokke og bypark

Sådan ser den nye park i Gellerup ud. Foto: Brabrand Boligforening 
For nogle århusianere er Gellerupparken stedet, man hører om, men sjældent ser med egne øjne. Nu er chancen der, når bydelen inviterer resten af Aarhus med til byfest og motionsløbet Løb Mellem Husene 18. september.

BRABRAND: I disse dage er det næsten nøjagtig syv år siden, Aarhus Kommune fandt den helt store dåseåbner frem og væltede den første blok i Gellerupparken.

I dag er området ikke til at kende. De fleste af de - på godt og ondt - ikoniske blokke står der godt nok stadig, men området mellem dem er totalt forandret med brede boulevarder og åbne parkområder, hvor der før var smalle, tilgroede stier, mørke kroge og høje hække.

Har man endnu ikke været forbi det forvandlede boligområde, så er chancen der lørdag 18. september, hvor bydelen for første gang indbyder til motionsløb gennem den nye bypark og efterfølgende byfest.

Annonce

Løb Mellem Husene

- Jeg tror, det er væsentligt, at man ikke nøjes med at læse om Gellerupparken. Man skal tage at komme forbi og opleve forandringerne med sine egne øjne. Det er helt vildt, alt det, der er sket.

Sådan lyder det fra Aske Jensen, der som eventkoordinator hos Det Boligsociale Hus, Yggdrasil, er en af tovholderne på dagen.

Aske Jensen arbejder i det Det Boligsociale Hus 'Yggdrasil' i Gellerupparken og er tovholder på Løb Mellem Husene, mens det bliver Aarhus 1900, der står for den lavpraktiske afholdelse af løbet. Foto: Jesper Bech Pedersen

Det store trækplaster bliver motionsløbet Løb Mellem Husene, som blev søsat i Valby i København i 2019 og nu bliver udvidet til også at omfatte Gellerupparken.

Løbet arrangeres af BL (Danmarks Almene Boliger) og har det tvist, at ruten går gennem udsatte boligområder. Meningen er, at det med tiden skal udvikle sig til en national begivenhed med løb i mange af de større byers almene boligforeninger - en slags festdag med fokus på de boligsociale områder.

- Det er ambitionen på landsplan. For os lokalt i Aarhus er det en chance for at vise området frem for resten af byen med alle de konkrete forandringer, der sker i disse år. Jeg ved, at der også kommer folk, som har boet her for 20-25 år siden, og som glæder sig til at gense området, fortæller Aske Jensen.

Annonce

Vender tilbage næste år

Indtil videre har omkring 250 meldt sig til at gå eller løbe den fem kilometer lange rute.

Der er plads til mange, mange flere, men Aske Jensen vil hverken snakke om succes eller fiasko, eftersom det er første gang nogensinde, at løbet afholdes i Aarhus.

Ruten (orange) går gennem Gellerup og Toveshøj og slår også et sving op gennem den grønne Skjoldhøjkile med Hasle Bakker. Startområdet er nær søen i Byparken ved Trille Lucassens Gade. På kortet er Ringvejen markeret med blåt. Kort: Jesper Bech Pedersen

- Folk skal lige lære konceptet at kende. Derfor handler det i år først og fremmest om at få det afviklet og gjort os nogle erfaringer. Vi satser på en slutspurt med tilmeldinger her de næste par dage, og hvis vi kan nå op på 300 deltagere til løbet, er det fint. Men næste år skal vi da gerne blive dobbelt så mange eller flere, siger Aske Jensen.

Så det er meningen, at løbet skal afvikles hvert år?

- Ja, det er planen, og så er håbet, at flere og flere områder vil tilmelde sig, så man løber den samme dag flere forskellige steder i Danmark, fortæller Aske Jensen.

Annonce

Mellemøstlige sækkepiber

Er man ikke så meget til løb, så er der også mulighed for at nøjes med en gåtur på én engelsk mile, hvilket svarer til 1,7 kilometer.

Eller man kan blot tjekke byfestdelen ud. Her vil der blandt andet blive serveret egnsretter og forfriskninger fra hjemlandene blandt nogle af de mere end 80 forskellige nationaliteter, der bor i Gellerup og Toveshøj.

- Vi har blandt andet Cafe Europa, der kommer med deres hjemmeristede kaffe, og så er der alle mulige foreninger, der serverer hjemmelavede retter. Der kommer også musik, blandt andet et palæstinensisk sækkepibeband, fortæller Aske Jensen.

Program for dagen

  • Kl.11.30: Festpladsen åbner. Kom og få dit startnummer. Musikalsk hygge med DJ Sabs.
  • Kl.12.30: Åbning v. Rabih Azad-Ahmad, kulturrådmand & Jesper Kurdahl Larsen, boligsocial leder.
  • Kl.12.50: Opvarmning v. DGI Runners.
  • Kl.13.00: Løbet skydes i gang.
  • Kl.13.45: Præmieoverrækkelse.
  • Kl. 14.00: Koncert: Uncover Music præsenterer idaBjörg.
  • Kl.14.30: Koncert: Jafra - palæstinensisk sækkepibeorkester.
  • Kl.15.00: Koncert: Uncover Music præsenterer Bird Reynolds.
  • Kl.15.00: Sprint for børn og unge: hvem er Gellerups hurtigste?
  • Kl.16.00: Tak for i dag.

Det hele kommer til at koncentrere sig om byparken med søen nær Den Gyldne Port, som er indgangen til Gellerupparken fra Åby Ringvej.

Tilmelding til løbet er åbent til og med 15. september. Se mere på www.sportstiming.dk/event/8782

Det bliver her omkring søen i byparken, at aktiviteterne får deres centrum på dagen. I baggrunden ses Den Gyldne Port, hvor en vej er ført gennem en af boligblokkene. Foto: Jesper Bech Pedersen
Motionsløbet startede i 2019 i Valby, hvor billedet her er fra. Foto: Easerfoto


Annonce
AGF For abonnenter

Stiften finder historiens bedste AGF-spillere: Se nummer 31 til 40

Danmark

Ny smitterekord: Onsdagens coronatal er det højeste på et døgn under hele epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Pressemøde afledte frustration hos eventarrangør: Hvem skal betale for aflysninger?

Aarhus For abonnenter

Få overblikket: Her er det nye byråd og alle udvalgsposterne

Sport

Fodboldlegende er gået bort: Lars Høgh er død 62 år gammel

Kultur

Se video: Handy kronprins indviede nyt Sports- og Kulturcampus

DR-chef stopper efter sag om grænseoverskridende adfærd

AGF For abonnenter

Afsløring: Bjarke Ingels og adskillige verdensberømte arkitekter står i kø for at tegne det nye stadion i Aarhus

Sport

Bittert nederlag: Den russiske bjørn smækkede med poten

Østjylland

Se den vilde video: Flere hundrede krondyr krydser vejen foran Thomas' bil - nu tager folk på hjorte-safari

Vaccine tilpasset Omikron kan være klar til marts

Sport

Kendt forening lukker og efterlader sig pengegave: Her er modtagerne af overskudsformuen

Aarhus For abonnenter

Trukket ud af klasseværelset og trampet i hovedet: Volden er stigende og voldsom på Aarhus' folkeskoler

Alarm 112

53-årig mand måtte køre i grøften: Spøgelsesbilist kom ud af det blå

Annonce