AARHUS: Forleden dag kom en af vores læsere, Uggi Kaldan, forbi Egå Engsø. Et par unge mennesker, der havde en hund med, løb på skøjter.
- Tør I godt løbe rundt her, spurgte han.
- Ja, ja, det er helt sikkert, vi har været rundt flere steder og isen er tyk nok, kan vi mærke, sagde de.
Okay. Men er det lovligt? Må man godt gå ud på isen, blot den ser ud til at være tyk nok?
Svaret er: Det må man ikke.
Som udgangspunkt er det forbudt at bevæge sig ud på isen. Også selv om søerne er bundfrosne.
Eneste undtagelse er, hvis kommunen har været forbi for at foretage kontrolmålinger. Så vil der være skiltet med, at isen er sikker.
I Jylland skal isen være mindst 16 centimeter tyk for at opnå kommunens tilladelse. I Københavns Kommune skal den være 20 centimeter.
- Københavnerne må være tykkere end os, konstater en borger tørt på Twitter.
Livsfare
Samme sted advarer Østjyllands Politi mod at gå ud på de isbelagte søer, selv om isen ser nok så tyk ud.
- Det kan være forbundet med livsfare. Hvis isen ikke holder, og man ryger under, kan ens muskler gå i krampe. Så kan man ikke selv komme op, og så drukner man, forklarer politikommissær René Ludvig.
Hvis politiet opdager, at folk render rundt og skøjter på en sø, hvor der ikke er givet grønt lys, vil politiet i første omgang forsøge at kalde de pågældende ind. Og hvis det ikke lykkedes, vanker der bøde, lyder meldingen fra Østjyllands Politi.
Hvilke søer er sikre?
Nå, men hvad siger kommunen så: Hvor mange søer er indtil videre blevet forsynet med skilte om, at isen er sikker?
Kim Gulvad Svendsen, driftschef Aarhus Kommune.Vi har i Aarhus Kommune kun ét sted, hvor man må gå ud på isen, når den har den rette tykkelse, og det er Stadionsøerne ude i Havreballe Skov.
Her må vi skuffe: Svaret er ingen.
- Vi har i Aarhus Kommune kun ét sted, hvor man må gå ud på isen, når den har den rette tykkelse, og det er Stadionsøerne ude i Havreballe Skov, forklarer driftschef Kim Gulvad Svendsen, Aarhus Kommune.
- Nå vi måler istykkelsen dette ene sted, er det ud fra tradition og historik. Der er en årelang tradition for at stå på skøjter netop på Stadionsøerne, tilføjer han.
En frossen vandpyt
Kommunen føler ikke, at den har ressourcer til hele tiden at holde øje med istykkelsen i andre søer. Og det føler Kim Gulvad Svendsen ikke er noget problem.
- Sagen er, at det kan være forbundet med livsfare at bevæge sig ud på isen på vores søer. Nogle steder er der strømme, som gør isen tynd, og det kan være svært at se. Så vores anbefaling er: Lad være med at gå ud på isen, siger driftschefen. Han fortsætter:
- Hvis man vil stå på skøjter, må man finde en frossen vandpyt eller dam på en mark. Her risikerer man som oftest kun en våd sok, hvis isen ikke kan bære.
Og så lige en vigtig ting mere: Hvordan går det med istykkelsen på Stadionsøerne? Kan den snart bære?
Svaret er nej.
- Istykkelsen er lige nu fem-seks centimeter, siger Kim Gulvad Svendsen.
Tykkelsen skal som som nævnt være mindst 16 centimer, inden isen officielt er sikker.