Annonce
Indland

Nu er det slut: Danskere kan ikke længere handle rottegift over grænsen

Man må ikke lægge rottegift ud ved sin ejendom. Alligevel har danskere taget turen over grænsen for at købe giften og importere det tilbage ulovligt. Arkivfoto

Danskere har i flere år kunnet købe stærkere gift-midler mod rotter syd for grænsen, end man kan få i Danmark. Men det sætter ny lovgivning en stopper for.

Skadedyrsbekæmpelse: Siden 2012 har det været ulovligt for danskere at lægge gift ud selv. Alligevel har mange taget turen ned over grænsen for at skaffe stærk og effektiv rottegift, som man ikke længere kan købe i Danmark.

Det bekræfter flere grænsebutikker, der ikke ønsker deres navn i avisen, kommuner og skadedyrsbekæmpere.

Men torsdag i sidste uge trådte ny tysk lovgivning i kraft, så grænsebutikkerne ikke længere må sælge stærke gift-præparater til kunder uden særlige autorisationer. Det sætter en stopper for salget til rotte-plagede danskere, der ind til nu har haft mulighed for at importere giften ulovligt.

Der er en god grund til, at man ikke selv må ikke lægge gift ud ved sin ejendom, oplyser serviceleder i skadedyrsfirmaet Anticimex, Jørgen Dahl.

- I 2012 lavede man en national resistensstrategi, fordi man kunne se, at rotterne begyndte at udvikle resistens mod giften. Man gjorde det til en kommunal opgave, fordi man ville have styr på, hvem der lægger gift ud, og hvor henne det sker. Det har rigtig mange borgere været utilfredse med, for kommunerne reagerer ikke altid så hurtigt, og derfor har borgerne handlet gift andre steder. Hvis man lukker Christiania, finder folk jo også sin hash andre steder, siger han.

Annonce

En borger anmeldt

Jørgen Dahl oplyser, at Anticimex' skadedyrsbekæmpere "i stigende grad" er stødt på ulovlig brug af gift-præparater ude hos danskerne.

- Vi oplever det mere og mere, giftmidler med både tysk og polsk tekst, siger han.

Hvis skadedyrsbekæmpere opdager, at man lægger ulovlig gift ud ved sin ejendom, så har de pligt til at indberette det til Miljøstyrelsen. Det er eksempelvis sket i Kolding Kommune, der for nyligt fandt ud af, at en borger brugte et forbudt middel til rottebekæmpelse.

- Det er en igangværende sag, som vi ikke kan udtale os om, men det drejede sig om et meget stærkt middel, som ikke længere må bruges i Danmark, oplyser kommunens afdelingsleder Ole Stokholm Lauridsen.

En indberetning til Miljøstyrelsen kan ende med en politianmeldelse og et bødeforlæg.

Udøv ikke selvtægt

Også Aabenraa Kommune har oplevet fænomenet, men det har ikke ledt til nogle sager eller indberetninger.

- Når vores bekæmpere har konstateret, at borgerne har noget ulovligt stående, så forklarer vi dem reglerne, og så bliver de som regel overraskede. Det er rigtig svært at løfte bevisbyrden i de her sager, for vi skal jo tage folk på fersk gerning, vurderer miljøsagsbehandler i kommunen Jørn Nissen Petersen.

Flere kommuner i Syd- og Sønderjylland opfordrer borgere, der plages af rotter, til at kontakte kommunen omgående og undgå at udøve selvtægt. I Esbjerg Kommune er man glad for, at danske grænsehandlere ikke længere kan købe ulovlig gift i Tyskland.

- Det er et skridt i den rigtige retning, for der er altså en grund til, at det er ulovligt. Vi kan ikke stå model til, at nogle handler imod lovgivningen, siger miljømedarbejder i kommunen Torben Bergmann.

Det er kun autoriserede landmænd, der tager et kursus, som må lægge gift ud på deres egen ejendom.

Rottegift kan være stærkt forurenende for miljøet og kan skade rovfugle, ræve og andre dyr, der æder rotter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Cigaretpriser: Forhåbentlig er prisstigning et stærkere våben end skrækbilleder

En kulsort rygerlunge. Rådne tænder. Eller en person, der hoster blod op. Det er billeder, som siden starten af 2012 har prydet cigaretpakker, og som altså i mere end syv år har skullet få folk til at holde op med at ryge, for - som billederne så tydeligt viser - det er nemlig dødsensfarligt. Men der er ikke kommet færre rygere de senere år. Og desværre er endnu flere unge begyndt at ryge. Faktum må altså være, at folk er fuldstændig ligeglade med skrækbilleder og skræmmekampagner; de ryger, hvis de har lyst til at ryge. Og faktum er altså også, at folk selv må bestemme, om de vil ryge eller ej. Om ganske få måneder bliver det dyrere at være ryger i Danmark. Fra 1. april 2020 stiger en pakke cigaretter til 55 kroner, og fra 1. januar 2022 stiger den igen til 60 kroner. Det er en del af finansloven, hvor det er blevet politisk bestemt. Men hvorfor ikke endnu dyrere, når nu det er så usundt at ryge? Det simple og hurtige svar er, at rygerne også er vælgere, og ikke ret mange - hvis nogen - politikere ønsker at blive for meget uvenner med vælgerne. Derfor en mindre prisstigning, så de rygende vælgere kun bliver lidt sure og måske glemmer det igen efter et stykke tid. En mindre prisstigning er bedre end ingen prisstigning, når det skal ses med sundhedsbriller på. Og en mindre prisstigning er et skridt på vejen mod færre rygere, og selv om skridtet ikke umiddelbart ser særligt stort ud, så er det trods alt et skridt i den rigtige retning. Næste skridt tages i 2022, hvor prisen stiger til 60 kroner for en pakke cigaretter. Om det så er nok til at skræmme de unge rygere væk vides ikke, det må tiden vise. For det er primært de unge og de kommende rygere, der skal skræmmes fra at ryge. For de ældre rygere - og dem, der har råd - betyder så lille en prisstigning formentlig ikke noget. De ryger, fordi de har lyst, og fordi, de har råd til det. Men vi skal - igen med sundhedsbrillerne på - have stoppet de yngre rygere, så de ikke bliver en del af den statistik fra Sundhedsstyrelsen, der fortæller os, at der årligt dør 13.600, hvor rygning kan angives som årsag. Skrækbilleder og skræmmekampagner virker ikke, men forhåbentlig kan en prisstigning vise sig mere effektiv.

Aarhus

Gaslugt fra restaurant: Politi og brandvæsen rykket talstærkt ud til Jægergårdsgade

Aarhus

Så skete det igen: Kvinde snydt af falsk bank-sms

Annonce