Annonce
Aarhus

Hjemløse Benjamin har fået en hjælpende hånd: Nu får han sin egen bolig

Der er lys forude for Benjamin Foss Kristoffersen, der her udsigt til at få sit ønske om en bolig opfyldt, så han ikke længere skal bo i et telt i skoven. Foto: Jens Thaysen
Privat person rækker hjemløse Benjamin Foss Kristoffersen en hjælpende hånd, så han få den bolig, han drømmer om i stedet for at bo i teltet i skoven.

AARHUS: Benjamin Foss Kristoffersen, der de sidste to måneder har boet i et telt ude i skoven, havde kun ét ønske, da han tirsdag fyldte 26 år; at han kunne skaffe pengene til at betale indskuddet til den bolig, han har fundet i Glesborg på Djursland, så han kan komme videre med livet.

Nu får han sit ønske opfyldt.

- Jeg betaler indskuddet for Benjamin, fortæller Nader Ashkani.

Han er medlem af Socialdemokratiet, stiller op til næste byrådsvalg i Aarhus og er formand for organisationen Ny-identitet, der hjælper unge unge kvinder, der er i fare for eller har været udsat for æresforbrydelser.

Nader Ashkani har læst artiklen om hjemløse Benjamin i Århus Stiftstidende. De 8.000 kroner betaler han af egen lomme.

- Jeg tænkte, det kunne have været min egen søn. Hvis jeg ikke var der, ville jeg håbe, andre ville hjælpe ham, hvis de stod i den samme situation, siger han.

Århusianske Nader Ashkani mener, vi svigter de unge hjemløse.

- Hvis vi som samfund har råd til at bruge 500 milioner kroner på et nyt stadion i Aarhus, burde man også kunne finde penge til at hjælpe de allersvageste borgere, siger han.

Annonce

Jeg tager fat i Jan Petersen (S), der er borgmester i Norddjurs Kommune, først i næste uge. Jeg forventer, at kommunen hjælper sine udsatte borgere med at få et arbejde. Det er deres ansvar

Nadar Ashkani.

Stort mørketal

De 8.000 kroner er en gave. Nader Ashkani forventer ikke at få dem igen.

- Benjamin tilbød at betale dem tilbage, men han skal ikke tynges af gæld. Jeg har sagt, de er hans, så længe han bruger dem til noget fornuftigt. Jeg er offentlig ansat, men selv om jeg ikke har så høj en løn, skal de nok komme ind igen. Man glemmer, at det, der kan virke som en mindre sum for en selv, kan betyde alt for, at andre kan komme videre i livet, siger han.

Benjamin Foss Kristoffersen er naturligvis glad for hjælpen.

- Det er fedt, der sidder nogle mennesker, der vil hjælpe mig. Det er heldigt for mig, men jeg er ikke alene. Der er mange andre unge hjemløse, siger Benjamin Foss Kristoffersen.

Han mener, der er langt flere unge, der mangler en bolig i Aarhus, end de 319 18-årige til 29-årige, der fremgår af de officielle tal.

- Der er mange flere, der enten bor hos kammerater eller (ufrivilligt) derhjemme. Jeg kender mange, der bor derhjemme, fordi det er den eneste mulighed, siger han.

Var det ikke en mulighed for dig at bo hos din far?

- Han bor i en etværelses lejlighed. Vi har boet sammen før, men han er af den gamle skole, jeg er mere debatterende, så vi skændes stort set hver dag, siger han.

Benjamin flyttede hjemmefra som 15-årig.

- Det er der ikke nogen mennesker, det er godt for. Man går i byen og finder tit de forkerte mennesker. Det handler om støtte hjemmefra, men også om et system, der kan gribe en, hvis den mangler, og man kommer ud i noget skidt, siger han.

Natur og grønsager

For Benjamin Foss Kristoffersen betyder hjælpen fra Nadar Ashkani, at drømmen om at kunne dyrke sine egne grøntsager også går i opfyldelse. Der er nemlig en lille have til den bolig, han har fundet på Djursland.

- Det er et lille hus, man får meget mere for pengene på Djursland end i Aarhus. Jeg planlægger at dyrke det, jeg spiser selv, siger han.

Tror du, det er lettere at finde et arbejde i Glesborg?

- Nej, måske ikke i Glesborg, men jeg er ligeglad med, hvor jeg skal arbejde henne, men det må helst være noget med natur og gerne med nogle dyr, siger Benjamin Foss Kristoffersen.

Her vil Nadar Ashkani også prøve at hjælpe.

- Jeg tager fat i Jan Petersen (S), der er borgmester i Norddjurs Kommune, først i næste uge. Jeg forventer, at kommunen hjælper sine udsatte borgere med at få et arbejde. Det er deres ansvar, siger Nadar Ashkani.

Forstår du, hvis Norddjurs Kommune er træt af social eksport fra Aarhus?

- I så fald er der tale om kassetænkning. Aarhus Kommune bygger en masse flotte nye boliger, de hjemløse ikke har råd til at bo i, siger Nadar Ashkani.

Housing first

Historien om hjemløse Benjamin Foss Kristoffersen, som avisen bragte onsdag, er blevet læst af godt 100.000 læsere på stiften.dk i løbet af det første døgn.

På Facebook er den også blevet debatteret ivrigt. Langt de fleste har forståelse for den situation, som Benjamin og de mange andre unge hjemløse står i.

Det er ikke kun Nader Ashkani, der har tilbudt at hjælpe. For eksempel også Rikke Sejthen fra Hjemløs i Aarhus, der havde et tilbud til Benjamin om en bolig i Egå.

En bolig er måske vejen frem.

I Finland har de haft stor succes med at nedbringe antallet af hjemløse. De arbejder ud fra princippet "Housing First". Man nedlægger herberg og tilbyder gratis permanente boliger til de hjemløse. Erfaringerne viser, at når først der er tag over hovedet, er det meget lettere at få styr på alle de andre problemer, de har i livet.

Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard har for nylig været i Finland og set på resultaterne, hvor antallet af hjemløse reduceres med 50 procent ved Housing First.

- Det er noget, vi vil kigge nærmere på i fremtiden, sagde borgmesteren, da han 5. februar var til Nytårskur for byens hjemløse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Pengene bliver jo i familien, Jette Skive

Man forstår godt, at Jette Skive, som er ældrerådmand i Aarhus, er sur. Sur over, at hendes afdeling nu står til at aflevere over fire millioner kroner til socialområdet, som er i voldsom pengenød på grund af tilsyneladende ustyrlige og stadigt voksende udgifter til hjemløse og handicappede. Hun har formået at lægge nogle penge til side, så de ældre ikke pludselig lades i stikken, hvis der skulle opstå uventede udgifter på ældreområdet. Det fortjener hun ros for. Ligesom det aftvinger respekt, at hun ikke er parat til at slippe pengene uden sværdslag. Hun argumenterer blandt andet med, at "det svarer jo til, at du har spinket og sparet derhjemme for at have en opsparing til uforudsete ting som eksempelvis et hul i taget. Og så kommer staten pludselig og nupper en stor luns og giver til din nabo, fordi vedkommende ikke kan finde ud af at styre sin økonomi. Det er da dybt uretfærdigt", påpeger hun. God pointe. Og alligevel ikke. For det er værd at huske, at det ikke er staten, som er inde og stjæle fra hende. Pengene bliver jo i familien, hvis man tegner dette billede: Familien har sparet op til uforudsete udgifter - for eksempel et nyt tag. Men pludselig bliver lillebror ramt af et alvorligt handicap, og så må tagkontoen, som står og venter på at blive nødvendig, selvfølgelig holde for. Ikke sandt? Med til historien hører selvfølgelig også, at der er masser af politik i sagen. Jette Skive mere end antyder, at den socialdemokratiske socialrådmand Kristian Würtz bærer skylden for underskuddet, fordi han ikke kan styre økonomien i sin afdeling. I hvilken grad det passer, det er svært at gennemskue for udenforstående - inklusive Jette Skive. For hendes parti, DF, var ikke med i sidste års budgetforlig og derfor heller ikke med i aftalen om omfordeling af midler, som skal lukke hullerne i Kristian Würtz' kasser. Men man må gå ud fra, at Würtz har talt sin sag godt ved forhandlingerne, for samtlige partier i byrådet minus DF står bag aftalen. Meget mere er der ikke at sige om den sag. Det skulle da lige være et genoptryk af den gamle sandhed, at "når krybben er tom, så bides hestene". Så hvis vi ikke kan leve med en evigt anstrengt økonomi på social- og ældreområdet, så skulle vi måske overveje at bede om at få lov at sætte skatten lidt op i Aarhus.

Aarhus For abonnenter

Ældrerådmand vil ikke af med penge til socialområdet: - Det er da dybt uretfærdigt

Annonce