Annonce
Aarhus

Nu får Oliver og klassekammeraterne endelig frisk luft: Midtbyskole tager nyt våben i brug

Direktør i GC Healthcare, Ulrik Lindkvist, har en løsning på indeklimaproblemerne på Samsøgades Skole. Foto: Flemming Krogh
10 kraftige luftrensere skal afhjælpe problemer med dårlig luft i klasselokalerne på Samsøgades Skole.

AARHUS: Det kniber med at holde koncentrationen i timerne på Samsøgades Skole. Problemet med dårligt indeklima i den bevaringsværdige skole er ikke nyt, men løsningerne er ikke lige til, da der er mange hensyn, som skal tages, når man laver store ændringer på den gamle bygning i midtbyen.

For nyligt skrev Oliver Knudsen Teinvig, elev i 8. klasse, et læserbrev i Stiften, om sine oplevelser med dårlig udluftning på skolen. Nu er der hjælp på vej til ham og de andre elever, der har store udfordringer med indeklimaet.

10 rensere i gang

Firmaet GC Healthcare er rykket ind på skolen med 10 luftrensere, der filtrerer luften for usunde partikler via filtre med aktivt kul og indbyggede UVC-lamper. De hvide luftrensere har monteret hjul under bunden, som gør dem fleksible og flytbare.

- Hvor hurtigt bliver luften udskiftet? Det er vigtigt, hvis et lokale er fyldt med 25 elever, spørger skoleleder Preben Stadsgaard, som naturligvis er meget interesseret i at få en effektiv og hurtig løsning på luftproblemerne.

Ulrik Lindkvist fra GC Healthcare forklarer Cecilie Harrits, formand for Forældrerådet, og skoleleder Preben Stadsgaard, hvordan store filtre fungerer i de nye luftrensere, som koster 26.900 kroner stykket plus moms. Foto: Flemming Krogh

Da man indstiller en luftrenser, som skal stå i de enkelte klasselokaler på forskellige hastigheder, afhænger det af, hvilket niveau, maskinen arbejder på.

- En luftrenser skal køre konstant, men man kan sætte den på høj hastighed i pauser, hvor den støjer mest. Sætter man maskinen på lavt blus i timer, undgår man forstyrrelser, lyder en forklaring fra Ulrik Lindkvist, direktør i GC Healthcare, som er med til at opsætte de 10 maskiner på skolen sammen med en tekniker.

Annonce

Prøvetid for maskiner

Luftrenserne renser alt. Lige fra bakterier til skimmelsvamp, corona og støv ned til 0,003 mikron partikelstørrelse bliver fjernet. Det giver elever, der døjer med astma, en særlig fordel.

Maskinerne tilfører ikke mere ilt til lokalerne, da de ikke trækker luft ind udefra. Men jeg tror alligevel på, at det kan have en gavnlig effekt.

Cecilie Harrits, formand for Forældrerådet.

I praksis kan man styre maskinerne direkte eller via en app. På den måde kan teknologien styres fra centralt hold, og indstilles til at starte på høj hastighed 30 minutter, inden eleverne møder ind, så de kan starte dagen med et lokale fyldt med frisk luft.

De 10 maskiner er der i en prøveperiode. Efter en måneds tid vil skolen evaluere forsøget, sammen med GC Healthcare.

- Det er oplagt at spørge eleverne, når vil skal vurdere, om maskinerne har været en succes, lyder det fra Cecilie Harrits, formand for Forældrerådet.

Hun er behersket optimist:

- Maskinerne tilfører ikke mere ilt til lokalerne, da de ikke trækker luft ind udefra. Men jeg tror alligevel på, at det kan have en gavnlig effekt.

Annonce

Håb om permanent løsning

Cecilie Harrits kender en del til problemet, da hun har to piger i 8. klasse.

- De kommer jævnligt hjem med tunge hoveder og hovedpine efter en almindelig skoledag. I de uger, hvor de ikke opholder sig meget i deres klasse, oplever de ikke problemer, siger forældrerådsformanden, der følger opsætningen af den første maskine i et af klasseværelserne på 2. sal.

Her er udluftning er problematisk, da få vinduer kan åbnes på grund af sikkerhed.

Cecilie Harrits ser frem til mere permanent løsning om et par år, hvor man installerer et nyt ventilationsanlæg i alle klasser. Men indtil da får især de ældste elever glæde af de nye maskiner her og nu.

Den første maskine starter med et enkelt tryk på en knap. Omgående sender den frisk og kølig luft ud i klasselokalet, der er tomt for elever denne formiddag, da de er på tur.

- En luftrenser er ikke et køleanlæg. Men den virker på samme måde som en ventilator, der kan have effekt på ophedede lokaler især om sommeren, forklarer Ulrik Lindkvist.

Annonce

Trivsel og frisk luft

Da skolen flere steder har store vinduespartier, hvor solen bager ind om sommeren, vil det formentligt kunne mærkes. Men det er svært at afgøre på denne årstid.

Den første maskine kører upåklageligt. Nu skal de ni andre stilles op i andre lokaler.

- Hvor er det spændende, selvom vi indtil videre må nøjes med 10 maskiner, lyder det begejstret fra skoleleder Preben Stadsgaard, som naturligvis er spændt på, om man kan se en sammenhæng mellem elevernes trivsel og deres resultater.

Det må den næste måneds tid vise. Og så må man håbe at Oliver Knudsen Teinvig og de andre elever i de ældste årgange, får gavn af luftrenserne.

Giver forsøget gode resultater vil skolen måske arbejde på at beholde maskinerne - også efter en større renovering af ventilationen i huset.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Uro om kulegravning af omstridt psykolog: Sagen står til at blive skrinlagt - men er alle sten vendt i Aarhus?

Danmark

Lørdagens coronatal: 3744 nye smittetilfælde og 13 dødsfald

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Alvorlig ulykke med hestevogn midt i juletravlt Aarhus

Aarhus For abonnenter

Guide til Michelin-kokkenes favoritspisesteder i Aarhus: Her tager vi hen i vores fritid

Aarhus

Politiker slår i bordet: - Træf beslutning om ny jernbane nu. Alt andet er urimeligt over for Solbjerg

Byudvikling

Så får midtbyen flere idrætsfaciliteter: Den gamle arkitektskole skal tages i brug

Kom med ud i en mørk skov ved Polens grænse, få nyt om de rige, og så er der mere fra kommunalvalget til dig, som ikke kan få nok

Debat For abonnenter

Stiften mener: Sygeplejerskerne har fat i den lange ende

Debat

Brev fra Syddjurs til Wermelin: Det nye byråd vil ikke have en naturnationalpark

Aarhus For abonnenter

Frustrationer står i flammer: Ulovlig strejke og trussel om masse-opsigelser på hospitalet i Skejby

Nu må også femårige vaccineres mod corona, men beslutningen kan være svær for forældre

Aarhus

Dagens corona-tal: Laveste antal smittede i Aarhus i to uger

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Tre AGFere spillede over par mod Silkeborg - to leverede en decideret ringe indsats

Debat

En lærer færdes på en møgbeskidt århusskole: Er der overhovedet en nedre standard for rengøring på byens skoler?

Annonce