Annonce
Aarhus

Nu får topchefens sponsorer konkurrence

Da avisen første gang begyndte at søge aktindsigt i økonomiske transaktioner i kommunens Natur og Vejservice, skabte det voldsom internt røre helt op til toppen af Teknik og Miljø, og et større undersøgelsesarbejde blev sat i gang.
Annonce
Det har nu resulteret i et helt katalog over indkøb og opgaver, der burde have været - og nu kommer - i udbud for at sikre kommunen den bedste pris.

Traktorleje i udbud

Blandt de udbud er lejen af cirka 30 traktorer til snerydning. Den aftale kommer nu i EU-udbud, som den skulle have været det allerede i 2010.
Traktorerne lejer Natur og Vejservice i dag hos Aalborg-firmaet SD Kjærsgaard, der er hovedsponsor i Natur og Vejservices øverste chef, Claus Pedersens, badmintonklub, Triton Aalborg - og hvis indehaver er en af Claus Pedersens meget gamle bekendte.
Også den anden maskinleverandør fra bekendtskabs- og sponsorkredsen, Hans Møller Vej og Parkmaskiner, får konkurrence.
Her har Natur og Vejservice i dag en aftale med firmaet om, at det står for eftersyn og service på de maskiner, det har leveret til kommunens vintertjeneste.
Også her har aftalen et omfang, så den efter reglerne skulle have været i udbud for længe siden.
»Den aftale vil vi rigtig gerne udfordre, for det drejer sig om et rimeligt stort beløb, og vi forventer at kunne opnå en besparelse,« siger lederen af Indkøbskontoret hos Teknik og Miljø, Frands Vidstein Petersen, og fortsætter:
»Nogle gange er det jo sådan, at leverandører mener, at det kun er dem, der kan skaffe reservedele, og at de derfor har fat i den lange ende.«

Fliser og asfalt i udbud

Endnu er det ikke helt afklaret, hvordan man vil udfordre Hans Møllers priser.
»Natur og Vejservice skal søge alternative løsninger for at få udført serviceopgaven på saltsprederne fra Hans Møller, således omkostningerne nedbringes, og man ikke længere kommer i karambolage med tærskelværdien for udbudspligt,« siger Frands Vidstein Petersen.
Natur og Vejservice købte i 2015 for omkring 1,6 mio. kr. hos Hans Møller Vej og Parkmaskiner. I år er beløbet foreløbig omkring 2,2 mio kr. Udover service og reservedele kan der også skjule sig indkøb af materiel i beløbene.
Andre områder, der kommer i udbud, efter at Indkøbsafdelingen har kigget Natur og Vejservice igennem, er blandt andet indkøb af fliser og kantsten og indkøb af asfalt.
Derudover er der planlagt udbud af rammeaftaler for rådgiverydelser og for landinspektører.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Cigaretpriser: Forhåbentlig er prisstigning et stærkere våben end skrækbilleder

En kulsort rygerlunge. Rådne tænder. Eller en person, der hoster blod op. Det er billeder, som siden starten af 2012 har prydet cigaretpakker, og som altså i mere end syv år har skullet få folk til at holde op med at ryge, for - som billederne så tydeligt viser - det er nemlig dødsensfarligt. Men der er ikke kommet færre rygere de senere år. Og desværre er endnu flere unge begyndt at ryge. Faktum må altså være, at folk er fuldstændig ligeglade med skrækbilleder og skræmmekampagner; de ryger, hvis de har lyst til at ryge. Og faktum er altså også, at folk selv må bestemme, om de vil ryge eller ej. Om ganske få måneder bliver det dyrere at være ryger i Danmark. Fra 1. april 2020 stiger en pakke cigaretter til 55 kroner, og fra 1. januar 2022 stiger den igen til 60 kroner. Det er en del af finansloven, hvor det er blevet politisk bestemt. Men hvorfor ikke endnu dyrere, når nu det er så usundt at ryge? Det simple og hurtige svar er, at rygerne også er vælgere, og ikke ret mange - hvis nogen - politikere ønsker at blive for meget uvenner med vælgerne. Derfor en mindre prisstigning, så de rygende vælgere kun bliver lidt sure og måske glemmer det igen efter et stykke tid. En mindre prisstigning er bedre end ingen prisstigning, når det skal ses med sundhedsbriller på. Og en mindre prisstigning er et skridt på vejen mod færre rygere, og selv om skridtet ikke umiddelbart ser særligt stort ud, så er det trods alt et skridt i den rigtige retning. Næste skridt tages i 2022, hvor prisen stiger til 60 kroner for en pakke cigaretter. Om det så er nok til at skræmme de unge rygere væk vides ikke, det må tiden vise. For det er primært de unge og de kommende rygere, der skal skræmmes fra at ryge. For de ældre rygere - og dem, der har råd - betyder så lille en prisstigning formentlig ikke noget. De ryger, fordi de har lyst, og fordi, de har råd til det. Men vi skal - igen med sundhedsbrillerne på - have stoppet de yngre rygere, så de ikke bliver en del af den statistik fra Sundhedsstyrelsen, der fortæller os, at der årligt dør 13.600, hvor rygning kan angives som årsag. Skrækbilleder og skræmmekampagner virker ikke, men forhåbentlig kan en prisstigning vise sig mere effektiv.

Aarhus

Gaslugt fra restaurant: Politi og brandvæsen rykket talstærkt ud til Jægergårdsgade

Aarhus

Så skete det igen: Kvinde snydt af falsk bank-sms

Annonce